Obavijesti Video Pretražite Navigacija
uoči drugog kruga

Šok na kraju sučeljavanja: Grabar-Kitarović otkrila sadržaj SMS-a koji joj je Milanović navodno poslao kad se sastavljala Vlada - ''Išao je na moj ego''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U tijeku je sučeljavanje Kolinde Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića uoči drugog kruga izbora 5. siječnja.

''Oni koji me nisu podržali u prvom krugu, moram se približiti. Predsjednik nema velike ovlasti, ali prije svega ovisi o karakteru'', rekao je uvodno Zoran Milanović. Dodao je da sadašnja Vlada i aktualna predsjednica ne razumiju razliku između javnog i privatnog i što je to korupcija. ''Predsjednica je na ovu debatu došla sa skupa koji je organizirao čovjek optužen za višestruka kaznena djela. Ja se tako neću ponašati", rekao je Milanović.

Pročitajte i ovo Zvonimir Mršić, Zoran Milanović Greška Milanovićev bliski kolega: ''Je li sada svima jasno?'' Zoran Milanović - 7 Oglasio se na društvenim mrežama Milanović se ponovo obrušio na Ustavni sud: "Kolinda Grabar-Kitarović? Tumarala je po HDZ-ovim dernecima"

''Kao žena probijala sam mnoge staklene stropove'', počela je svoje predstavljanje na sučeljavanju na HRT-u Kolinda Grabar-Kitarović. Rekla je da ima veliko iskustvo, brojne kontakte u svijetu te se pohvalila da je jedna od rijetkih koja se susrela s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom. Kaže da će se odmaknuti od povijesti i ideoloških pitanja, a zalagati za bolji život.

O odlasku u mirovinu i porezima

''Dijalog, dijalog, dijalog'', tako je Milanović odgovorio na pitanje kako riješiti pitanje produljenja radnog vijeka. Kaže da će se morati pronaći neki kompromis.

Grabar-Kitarović rekla je da u konačnici treba povećati dob odlaska u mirovinu.

Na pitanje o porezima Milanović je spočitnuo da im postavljaju pitanja za koja nisu nadležni i da je HDZ-ova kandidatkinja zvijezda u tome da se pokušava svima svidjeti. ''Porezna opterećenja su prevelika. Ne želim se svidjeti svakome, ja sam kontroverzna osoba'', rekla je Grabar-Kitarović.

Kolinda Grabar-Kitraović rekla je da se proračun ne puni samo porezima. ''Nego čime?'', pitao ju je Milanović. ''Proračun se puni porezima, a izvoz koji spominjete jedino će se uvesti ako uvedete izvoznu carinu, koja je postojala u vrijeme Pruske. Pokazujete nepoznavanje fiskalne politike i porezne ekonomije'', uzvratio joj je Milanović.

Na pitanje tko je kriv za dug autocesta Grabar-Kitarović je rekla da ne zna jer tada nije bila u izvršnoj vlasti. Sučeljavanje je opet bila prilika Milanoviću da prozove protukandidatkinju da joj je bivši premijer Ivo Sanader bio mentor.

O egzodusu Hrvata

''Ničim izazvana najava premijera Plenkovića da ćemo vratiti INA-u je jednaka obećanju Kolinde Grabar-Kitarović da će se presliti u Visoku i da će plaća biti 8 tisuća eura'', rekao je.

Na pitanje o egzodusu Milanović je rekao da je počeo 2016. i da bi mu bilo najlakše za to prozvati Plenkovića i aktualnu predsjednicu. ''U Hrvatskoj imamo moralne paničare, vratit će se'', rekao je. Ona ga je prozvala da je egzodus počeo u vrijeme njegove Vlade zbog Ovršnog zakona i predstečajnih nagodbi.

''Teza da su predstečajne nagodbe razlog za odlazak su nevjerojatne. Za taj je zakon 2012. glasao HDZ. To je zajednički zakon, s kojim su spašena četiri najveća dobavljača Agrokora. Molim vas, nemojte se sramotiti", rekao je Milanović.

''Iz vašeg se mandata sjećam ovrha, blokiranih i deložiranih'', rekla je.

Blok pitanja iz vanjske politike

Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da je Hrvatskoj najveći saveznik SAD. ''To je nerazumijevanje svijeta. Morate biti malo dezorijentiran da kažete da je to SAD'', rekao je Milanović i rekao da nam je najveći saveznik Europska unija, a čudio se da se ne spominje Njemačka. Ponovno je rekao da je Kolinda Grabar-Kitarović s veleposlaničkog mjesta u SAD-u pobjegla u NATO. Ona mu je odgovorila da je Milanović posvađao Hrvatsku sa svim susjedima i ostavio nam žilet-žicu na granici. ''Vi ste nas uspjeli posvađati sa svim susjedima. Tamo gdje ja radim, vi rušite'', rekla je predsjednica na što joj je Milanović uzvratio da dobre odnose imamo samo s Orbanom.

''Kad biste vi čuli što su mi rekli svjetski i europski lideri o vama, zvučalo bi jako ružno i ja se na tu razinu ne želim spuštati'', rekla je Grabar Kitarović Milanoviću. ''Ovo je obična kavanska razina'', rekao je Milanović protukandidatkinji.

Dodao je da se Grabar-Kitarović srdačno druži s ljudima koji kradu. ''Ona je ozbiljan problem za sustav nacionalne sigurnosti'', rekao je. Prozvao ju je za dvostruke kriterije kod presumpcije nevinosti na što mu je ona rekla da vrijeđa. Prozvala ga je da ne razumije vanjsku politiku općenito. Kolinda Grabar-Kitarović izbjegla je odgovor o situaciji u Crnoj Gori.

O sigurnosnoj politici

''Nikad se nisam protivio izručenju Josipa Perkovića'', rekao je Milanović i dodao da je laž što je HDZ to prikazao kao sukob Hrvatske i Njemačke. ''Angela Merkel o tome ne zna, razgovarao sam s njom u četiri oka, što vi niste'', rekao je Milanović Grabar-Kitarović. Ona mu je odgovorila da Merkel to dobro zna i da je s njom razgovarala. ''Perković nije bio samo šef tajnih službi već ubojica. Zašto mu niste sudili u Hrvatskoj'', pitala ga je.

''Zbog njegova uplitanja u političke procese i povrede zakona o kojima ne mogu javno govoriti'', tako je odgovorila na pitanje zašto je tražila smjenu Dragana Lozančića. Rekla je da će dati izjavu stručnom povjerenstvu.

''Bog te pitaj što je ona sada rekla'', komentirao je čuđenjem Milanović i ponovio da ga je nakon što ga je predsjednica smjenila, Plenković postavio na drugu važnu dužnost. ''Ne želim brisati pod s njim, ali nije se baš iskazao ni na toj funkciji'', rekla je. On ju je prozvao da ne želi govoriti o Lozančiću, a javno je rekla da ima korupcije u tajnim službama.

Nije znala za Sanaderovu korupciju

Opet je rekao da joj je skup organizirao Milan Bandić koji ima problema sa zakonom. Zasmetalo mu je što ga proziva za Tomislava Sauchu, a ''pola HDZ-ove Vlade je razneseno korupcijskim skandalima''.

''Nisam imala pojma o Sanaderovoj korupciji. Uostalom, izbacio me iz Vlade'', rekla je Kolinda Grabar-Kitraović. Milanović ju je podsjetio da ju je nakon toga poslao na veleposlaničko mjesto.

Milanović je pokazao pismo koje je predsjednica dok je bila veleposlanica poslala Washington Timesu o Ivi Sanaderu. ''Piše o njemu kao o Isusu Kristu'', rekao je.

Milanović je ponovio da treba povući Hrvatsku vojsku iz Afganistana, a predsjednica da će razgovarati sa saveznicima.

''Poznajem sve predsjednike, sastala sam se s većinom od njih, predsjednica sam koja je imala najviše vanjskopolitičkih susreta'', pohvalila se aktualna šefica države. ''To će vam biti lijepa uspomena, imat ćete lijepu galeriju slika'', uzvratio joj je Milanović.

Svjetonazorska pitanja

Što misle o udomljavanju djece istospolnih parova? ''Interes djeteta je iznad svega. Ne znam koliko smo spremni da istospolni parovi posvajau djecu, ali sad imamo presudu Upravnog suda i trebamo je poštivati'', rekla je Kitarović.

''To je proces koji je nezaustavljiv'', rekao je Milanović.

O Istanbulskoj konvenciji rekla je da konvencija neće riješiti pitanje neravnopravnosti. ''Ne bih bio u njenim cipelama jer je liberalna, a biračima pokušava predstaviti da je drugačija'', rekao je Milanović i dodao da pokušava shvatiti što smeta desničarima.

Kolinda Grabar-Kitarović ponovila je nije znala za nečasne radnje Sanadera, a da je njegova vlada bila jedna od najuspješnijih.

Na pitanje koliko je narasla obiteljska imovina nakon pet godina mandata rekla je da ne zna, ali da sve prijavljuje. ''Jedino je prošle godine stigla otpremnina od NATO-a od oko 100 tisuća eura'', rekla je.

''Sjedila je u Nadzornom odboru Sulićeve tvrtke''

Pitao ju je Milanović kako je otplatila kredit, pa je objasnila da je to bilo prodajom dva manja stana. Ona ga je pitala kako je on dobio povlašteni kredit dok je bio premijer. ''Sve je laž'', odgovorio je. Prozvao ju je da je dobila kredit sa 4,5 posto kad su krediti bili 14 posto. ''I ja bi to, i tata bi'', poručio je i zaključio da su to bili krediti za HDZ-ovce. Prozvao ju je da je bila u Nadzornom odboru Kontinental prijevoza koji je poharan, koji je bio u vlasništvu Leona Sulića kojeg je kasnije pomilovala.

''Ona svoju funkciju sramoti'', rekao je Milanović odgovarajući na pitanje treba li predsjednika birati u Saboru.

Ponovno ju je prozvao da je imala tajne pregovore i sastavljala Vladu. ''Nemojte me klevetati'', rekla je Grabar-Kitarović i prozvala ga da je zapravo on planirao puč.

''Vi ste mi poslali SMS da mogu biti državnica i sastaviti svoju Vladu ili dati Karamarku mandat da sastavlja Vladu'', rekla je Grabar-Kitarović i naglasila da je išao na njezin ego koji oan nema u politici. Na pitanje je li ona snimala razgovor, odgovorila je da je to bio SMS. ''Moj SMS u životu niste dobili'', rekao je Milanović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene