Obavijesti Video Pretražite Navigacija
USUSRET IZBORIMA

S kojim porukama kandidati ulaze u izbornu kampanju za predsjednika Republike? Na Pantovčaku ima mjesta samo za jednu ili jednoga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska od četvrtka i formalno kreće u šeste predsjedničke izbore od neovisnosti. Do Pantovčaka želi 11 kandidatkinja i kandidata.

Kandidati na predsjedničkim izborima su, abecednim redom: Nedeljko Babić, Anto Đapić, Kolinda Grabar-Kitarović, Dario Juričan, Mislav Kolakušić, Dejan Kovač, Zoran Milanović, Dalija Orešković, Katarina Peović, Ivan Pernar i Miroslav Škoro.

Pročitajte i ovo Gabrijela Kišiček i Vjekoslav Đaić KOMUNIKACIJSKA STRUČNJAKINJA analizira ''Grabar-Kitarović održala pravi državnički, damski govor, konačno je opuštena'', evo i kako bi mogao izgledati inauguracijski govor Stožer Kolinde Grabar-Kitarović nakon izlaznih anketa ide na odmor? Gubitnica Grabar-Kitarović održala govor: "Hrvatska je odlučila, Zoran Milanović će biti predsjednik. Ja ostajem u Hrvatskoj"

S kojim porukama ulaze u izbornu kampanju, kojim skupinama se obraćaju te što o svemu kažu analitičari, provjerila je ekipa Dnevnika Nove TV.

Grabar-Kitarović poručuje da želi biti pozitivna

Kolinda Grabar Kitarović kreće po još jednu pobjedu na predsjedničkim izborima. Noćas kao i prije pet godina s rodnog Grobnika. Pred njom je 20-ak gradova, isto toliko skupova. "Krećemo se od juga do istoka i zadnji predizborni skup je u Vukovaru", kazao je Ivan Anušić, šef kampanje Kolinde Grabar-Kitarović. "Ovako, ja vam kažem - vodit ću pozitivnu kampanju predstaviti program i obići cijelu Hrvatsku", najavila je Grabar-Kitarović.

Analitičari upozoravaju - predsjednica može pobijediti samo ako se vrati svojoj osnovnoj dužnosti. "Ona nije tu da pjeva ili da peče kolače već da se bavi politikom", smatra Tihomir Cipek. "Ne zanimaju ne nikakve svađe, nikakva prepucavanja i želim biti pozitivna", poručuje Grabar-Kitarović.

HDZ ima pak drugi problem. Hoće li svi koji potpisuju, plješću i glasovati za Kolindu Grabar Kitarović? "Vjerujem da nema figa u džepu i da će se ta podrška vidjeti već 22. prosinca", poručuje predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić. "Ne bojimo se labudova jer smo sve odradili da se to ne dogodi", dodaje Ivan Anušić, šef kampanje.

Za kampanju se sprema i Milanović

Zoran Milanović u srijedu se spremao za početak kampanje koja kreće od četvrtka u Koprivnici. "Svima se obraća, ovo je nacionalna utakmica, trka za predsjednika i s time idemo do kraja. Prvi krug je uvertira u drugi krug. I prvi krug se mora dobro odraditi", kazao je Orsat Miljenić, šef stožera Zorana Milanovića.

Nakon stotinjak gradova pred Milanovićem je 15-ak velikih gradova i kraj utrke. "Neće biti pjevanja i plesa, samo normalni skupovi", najavio je glasnogovornik Zorana Milanovića Nikola Jelić. Kampanju ne misle mijenjati. Tvrde - Milanović će biti okrenut budućnosti. "I što će se događati kada on pobijedi, to je ono što nas zanima. Niti drugi protukandidati niti vraćanje unatrag", kazao je Miljević.

Milanovićev karakter na koji igra, smatraju analitičari, prednost je i opasnost. "Kako on može iskomunicirati te poruke, koliko su poruke bliske, može li proširiti taj 'bazen', to je pitanje", smatra Tihomir Cipek.

Škoro u kampanju kreće iz Zagreba

Miroslav Škoro u nedelju iz Zagreba kreće s velikim skupovima. "Bilo bi najbolje da 21. prosinca ti nezadovoljni izađu van daju povjerenje meni i da dočekamo Božić", kazao je Škoro. Škorini simpatizeri igraju na nezadovoljne i unutar vladajuće stranke. "To je jedan dominantan bazen gdje su nam birači", kazao je saborski zastupnik Suverenista Hrvoje Zekanović.

Sada se slažu volonteri, snimaju spotovi, ali opet kreće put po Hrvatskoj. Karte se bacaju na društvene mreže. "Preko društvenih mreža targetiramo. Bez društvenih mreža teško da se može pobjediti, nije nemoguće, ali vrlo vrlo teško", kazao je voditelj kampanje Miroslava Škore Mate Mijić. Škoro bi pobijedio da biraju mladi, ali oni i najteže izlaze na birališta. "Ja ću im kupiti budilicu i probudit će se i probudit ćemo ih", poručio je Škoro.

Orešković u kampanju ušla u posljednjim minutama

Dalija Orešković u posljednjim je minutama ušla u predsjedničku utrku. I sada na ljevici Milanoviću želi pomrsiti račune. "To ne mogu biti kandidati potrošenih politika koji su nas doveli u stanje u kojem smo sada", poručuje Orešković.

Kolakušić predao potpise pa otputovao

Mislav Kolakušić predao je potpise, otputovao u Bruxelles, na dan izbora će glasovati i otići spavati. "Doći ću na sučeljavanja ako ih organizirate", kazao je Kolakušić i poručio da je to cijela njegova kampanja.

Pernar s porukama s kojima je ušao u Sabor

Ivan Pernar s porukama kojima je postao zastupnik sada želi postati Predsjednik. "HDZ lopovi, Hrvatsku ste pokrali. To će biti moj slogan", poručuje Pernar.

Pred Hrvatskom je 18 dana utrke, uvjeravanja u pobjedu, a na Pantovčaku ima mjesta samo za jednu ili jednoga.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene