Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tenzije sve veće

Stručnjaci o komunikaciji kandidata: "Retorika je žestoka, uz direktne i grube prozivke"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izbori se bliže, a tenzija među kandidatima sve je više. Kampanju komunikacijski stručnjaci ocjenjuju žestokom, a u nju nisu uključeni samo predsjednički kandidati.

U političkom ringu udarci pljušte na sve strane. "Jadna je država u kojoj se predsjednica države bavi srpskim čokoladama, hrvatskim čokolinima, zatvorskim kolačima", kazao je Miroslav Škoro.
"Početkom 90-ih, nekad treba pitati gdje si bio kad je grmjelo, Neki su tamburali po Americi", prozvala je Kolinda Grabar-Kitarović Miroslava Škoru.

Pročitajte i ovo Arsen Bauk - 2 ''Ja bih bio sretan'' Hoće li Milanović vratiti Titovu bistu na Pantovčak? ''Nije smetala Tuđmanu, Mesiću ni Josipoviću...'' Slika nije dostupna Interaktivna karta Objavljeni detaljni rezultati predsjedničkih izbora: Pogledajte kako su glasali vaši susjedi

"Stvorili smo sve da se to održi, da ona može stajati u bijelom kompletu, stajati na lafetu i mahati ljudima", rekao je predsjednički kandidat Zoran Milanović.

"Milanoviću mogu reći da za njega vrijedi sve živo. I Tito, i Tuđman, i komunizam, tj. socijal-demokracija i suverenizam, što god mu odgovara, pa i jastog u Taču", kazala je Grabar-Kitarović, kandidatkinja na predsjedničkim izborima.

Ne nedostaje ni emocija. Škoro je bio u suzama. "Najgore je ustvari što su dirnuli u moju suprugu", kazao je na skupu u Rijeci. "28 djece. Molimo se... pljesak i suze... to je najbolnija rana koju nam je zadala velikosrpska agresija", emotivna je bila Grabar-Kitarović. No kada napadaju dvojica protukandidata, usmjerena su na Grabar- Kitarović.

"Ništa neočekivano jer ona ipak trenutačno vrši dužnost na koju oni pretendiraju", smatra PR stručnjakinja Marina Čulić Fischer.

"Ona je ozbiljan kandidat ponovno za predsjednicu države i to je razlog zbog kojeg i Milanović i Škoro napadaju prvenstveno nju", dodaje.

Kandidati redovito kritiziraju i HDZ i premijera i Vladu. "HDZ i Franju Tuđmana izdao je Andrej Plenković", rekao je Škoro.

"Oteli su Hrvatsku, ubijaju nas u pojam, sramote nas", izjava je Zorana Milanovića. "Što se tiče Milanovića, imate čovjeka za kojeg smo mi devedesetih u ministarstvu otprilike gledali je li to onaj koji hvata krivine. To je bila njegova odlika tada", izjavio je Plenković.

Upravo zato komunikacijska stručnjakinja Gabrijela Kišiček smatra ovu kampanju žestokom. "Ovo je žestoka kampanja, retorika je žestoka i to smo mogli očekivati čim se Milanović uključio u kampanju, tu ima grubih i direktnih prozivki. Očekivano je da bude žestoka retorika u predsjedničkim izborima koji su visoko personalizirani", kaže komunikacijska stručnjakinja.

Iako se bira predsjednik države, u prozivke je aktivno uključen i - predsjednik Sabora.

"To spominje čovjek koji je predsjednik Sabora i notorni lažov", rekao je Milanović.  "Ja ne znam zašto je on bijesan. Vjerojatno zato što nije na vlasti i što neće biti", rekao je Jandroković.

"Predsjednik Sabora možete biti sa 808 osvojenih glasova na izborima", kazao je Škoro, misleći na Jandrokovića.

"Predsjednik s karakterom je takav da mu se rugaju čak i u Prnjavoru", rekao je Jandroković. Prepucavaju se kandidati i virtualno.

Grabar-Kitarović na Facebooku je poručila oba su pala, oba će pasti, Mislav Kolakušić Škoru je prozvao zbog čitanja govora s papira. No društvenim mrežama ništa ne može promaknuti, pa je tako najnoviji hit sisačko-moslavački župan koji upozorava na Škorinu pjesmu dok predsjednica daje izjavu.

No stručnjake iznenađuje Mislav Kolakušić koji ne komunicira s biračkim tijelom. "Hvaljenje s 12 kuna za komunikaciju nije za pohvalu", smatra Čulić Fischer.

"U svoj program treba uključiti i građane, slušati ih, doći do njih i s njima razgovarati i ljudi ih trebaju vidjeti", kaže Kišiček.
Tko je to odradio najbolje u prvoj rundi - znat ćemo u nedjelju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene