Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POTROŠENI MILIJUNSKI IZNOSI

Tko su donatori u predsjedničkoj kampanji? Neki su visokopozicionirani u vlasti, a ima i tvrtki koje su "iskeširale" po sto tisuća kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U kampanji koja se bliži kraju milijunske iznose potrošili su Kolinda Grabar-Kitarović, Miroslav Škoro i Zoran Milanović. Ostali kandidati neusporedivo su skromniji, od nekoliko tisuća do nula kuna. Poznati su i donatori. Neki od njih dosta su darežljivi pa su uplaćivali i po sto tisuća kuna.

Od skupa do skupa, Kolinda Grabar-Kitarović dosad je potrošila 2,75 milijuna kuna. Iz HDZ-a tvrde, ako treba, potrošit će i maksimalnih osam milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Financiranje kampanje Objavljeni izvještaji Financiranje kampanje: Koalicija SDP-a potrošila više od milijun eura, HDZ gotovo polovinu platio donacijama Slika nije dostupna abecednim redom Termini snimanja – Predstavljanje kandidata za predsjednika RH

"Mi smo u dobrom financijskom stanju, to je opće poznato, vrlo odgovorno vodimo financije", rekao je Gordan Jandroković, glavni tajnik HDZ-a.

Dosad su dali milijun i 200 tisuća. Jandroković je osobno dao 10 tisuća, kao i Milijan Brkić, Tomislav Tolušić, Josip Đakić i Andrej Plenković.

"Odluka o tome koliko će, kada i na bilo koji način neki od članova osobno pridonijeti individualna je odluka koja ni na koji način nije koncentrirana ili orkestrirana nekakvim stranačkim dogovorom ili politikom", objasnio je premijer Plenković.

Kolinda Grabar-Kitarović ima i najviše donacija, oko milijun i pol kuna. Najviše od dvije tvrtke, po 100 tisuća, ali o tome ne žele pred kamerama. Od Osječke pivovare i Ivana Komaka dobila je 10 tisuća kuna. Bio je s njom i na donatorskoj večeri u nedjelju u Osijeku.

"Baš je tamo predsjednica rekla da će se u ovom svom mandatu kompletno više fokusirati na gospodarstvo, na privredu, da se tu dobiju poticaji, da oživimo našu privredu, koja je posrnula, koja je stvarno na koljenima", rekao je Ivan Komak, donator Kolinde Grabar-Kitarović .

Miroslav Škoro potrošio je dva milijuna i 200 tisuća kuna, uglavnom vlastitog novca. Donirano mu je 338 tisuća. Donaciju je dao i Ante Rončević, kojemu je Škoro asistent na varaždinskom sveučilištu.

"On je nezavisni kandidat, a kampanja košta. Treba odnekud prikupiti fondove. Mislim da je dobar potez", obrazložio je Rončević.

SDP-ov kandidat Zoran Milanović pak skromnije troši. Dosad je potrošio milijun i 300 tisuća kuna. Pomogli su mu i SDP-ovci Joško Klisović, Biljana Borzan, Željko Jovanović i Mihael Zmajlović s po 30 tisuća kuna, dok je Siniša Hajdaš Dončić pripomogao s 20 tisuća.

Hajdaš Dončić tvrdi, SDP nema ni približno mnogo novca kao što ima HDZ. Iz tog si razloga međusobno moraju pomagati. Od 700 tisuća kuna, najviša donacija je od jedne tvrtke - sto tisuća kuna. Davor Duboković pomogao je s pet tisuća kuna.

Na pitanje novinara zašto je donirao za Milanovića, Duboković je odgovorio: "Zato što mislim da je on jedini od tih predsjedničkih kandidata predstavnik liberalne demokracije. Ne kažem da je savršen kandidat, ali najbolji je od ovih koji su se kandidirali."

Najviša pojedinačna donacija jest ona u uslugama, 200 tisuća kuna Davoru Juričanu od portala Index.hr

"Vremena u Hrvatskoj preozbiljna su da bi se mediji držali po strani. Biti neutralan znači ne praviti razliku između korumpiranih i onih koji na kriminal upozoravaju. Zato smo odlučili podržati onog kandidata kojem ova kampanja nije borba za vlast, nego borba protiv korupcije", priopćili su s portala Index.hr.

Katarina Peović i Dejan Kovač dobili su po 20 tisuća kuna donacija, Anto Đapić dvije i pol tisuće, a Ivan Pernar 500 kuna. Dalija Orešković nema nijednu donaciju, kao ni Nedjeljko Babić, koji je prijavio i nula kuna troškova. Svoje izvješće prvi je DIP-u dostavio Mislav Kolakušić s tek potrošenih 12 kuna na bankarske usluge.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene