Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OŠTRE PORUKE

SDP o problemu Jakuševca: "Umjesto da se ministar Ćorić bavi rješavanjem pitanja otpada, on dostavlja naftu u Budimpeštu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP predvođen predsjednikom stranke Davorom Bernardićem, poručio je u nedjelju kako je pitanje sanacije odlagališta otpada Jakuševec gorući problem građana Zagreba, kojom će se poboljšati kvaliteta zraka u mnogim kvartovima, kao i kvaliteta života.

Predsjednik SDP-a Zagreb Gordan Maras kazao je na konferenciji, koja se održala nedaleko odlagališta Jakuševec, kako je to gorući problem grada Zagreba te smatra neprihvatljivima napore HDZ-a i gradonačelnika Milana Bandića da odlagalište radi još narednih 11 godina.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin Posljednji dan kampanje Peđa Grbin predstavio politiku koalicije: "HDZ je do tipfelera prepisao naš program za umirovljenike" Čelnik SDP-a Peđa Grbin Sasuo po Plenkoviću Grbin na posljednjem skupu: "U srijedu birate između korupcije i laži i Rijeke pravde, trećeg nema"

"Taj period mora biti kraći, mora se sanirati u idućih četiri do pet godina", dodao je. Ustvrdio je kako mu je žao što se ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić nije ozbiljno pozabavio ovim problemom.

"SDP i Restart koalicija želi što prije riješiti, i taj problem maknuti sa scene. Ja vam mogu obećati da ćemo to i napraviti", najavio je Maras.

SDP-ov zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Matej Mišić podsjetio je da je SDP u Gradskoj skupštini tri puta nametao temu Jakuševca, rekavši da su bili jedini klub zastupnika koji je temu kvalitete zraka stavio u raspravu u ovome mandatu.

"Nažalost, vrlo uspješna interesna koalicija HDZ-a i Milana Bandića odbila je da se dostave izvještaji i da se poduzmu mjere", ustvrdio je Mišić. Predsjednik SDP-a i vođa Restart koalicije Bernardić izjavio je na Jakuševcu da konferencija nije slučajno iza "jakuševečkog brda".

"Umjesto da se ministar Ćorić bavi rješavanjem pitanja otpada, on dostavlja naftu u Budimpeštu, i piše predizborni program HDZ-a", kaže Bernardić.

Predsjednica SDP-ovog Savjeta za zeleni razvoj Mirela Holy rekla je kako Hrvatska, prema podacima EU-a, zaostaje za EU prosjekom vezanim za korištenje sekundarnih sirovina. "Mi smo na nekih 4,4 posto korištenja resursa, dok je EU prosjek 12 posto", dodala je.

"Razlog tome je što nemamo integrirani sustav gospodarenja otpadom. Bez njega mi ne možemo prijeći na tranziciju iz linearne u cirkularnu ekonomiju, i zbog toga je ključna mjera upravo uvođenje tog sustava", najavila je Holy.

Napomenula je da je Jakuševec "saniran deponij", ali da nije bio zatvoren zbog lijenosti i interesa gradskih vlasti kada je trebao biti, krajem 2011., početkom 2012. godine.

Istaknula je izgradnju biokompostarne na području grada Zagreba kao "glavni i osnovni prioritet" koji će ostvariti povlačenjem EU sredstava.

Na pitanje novinara što je SDP radio s tim problemom dok je bio na vlasti, a ona ministrica zaštite okoliša, Holy je da je vrlo kratko bila ministrica, svega šest mjeseci.

"Ono što sam ja htjela napraviti bilo je uvođenje integriranog gospodarenja otpadom. Nažalost ti planovi se nisu realizirali. Došao je, znate, drugi ministar, on je imao drugačije prioritete. Zakoni koje sam inicirala kao ministrica nažalost nisu u tim formama dočekali raspravu, i to je bio i razlog zašto sam izašla iz SDP-a", kazala je.

Bernardić: "Vlada će biti direkcija za promjene"

Bernardić je komentirao i navode predsjednika SDP-ovog Središnjeg tima za gospodarstvo Zvonimira Mršića, koji je kazao kako Hrvatskoj nije potreban premijer, već direktor promjena te kako planiraju smanjiti broj ministarstava.

"Na neki način ono što nas čeka u sljedećem mandatu su velike promjene koje će se morati provoditi na razini cijele Vlade koja će biti direkcija za promjene. Vidjeli smo i sada nakon ove krize da Hrvatska više ne može ovako funkcionirati, da ne možemo živjeti samo od turizma, da je industrija uništena u HDZ-ovoj pljački i privatizaciji 90.-ih godina, i da nismo samodostatni u poljoprivrednoj proizvodnji.

Na tom je tragu i naš plan smanjiti broj ministarstva. Trudit ćemo se zadržati cjelovitost određenih odjela koji postoje, kako bi prilagodba bila što brža i bezbolnija. O točnom modelu razgovaramo", naveo je Bernardić.

Kazao je kako ne očekuje reakciju Vlade na otvaranje spomenika na mađarsko-slovačkoj granici, gdje je mađarski premijer Viktor Orban otvorio spomenik na kojem piše "Rijeka, mađarsko more".

"Riječ je o Plenkovićevom prijatelju. Orban je poznat po tome što svojata hrvatski teritorij. Plenković zajedno s Ćorićem, za nagradu mađarskom premijeru, dostavlja naftu u Budimpeštu", izjavio je Bernardić.

Komentirao je i novi model plaćanja skračenog radnog tjedna, kazavši kako je to zakon koji je SDP poslao u proceduru prije dva mjeseca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene