Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PREDSTAVLJEN PROGRAM HDZ-a

Plenković dao niz obećanja, komentirao i probijanje mjera tijekom istrage Josipe Rimac: ''Volio bih da je to dulje trajalo pa da znamo tko je još iza toga''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predstavio je program Hrvatske demokratske zajednice za parlamentarne izbore za Hrvatski sabor.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković danas je predstavio program Hrvatske demokratske zajednice za parlamentarne izbore. HDZ na parlamentarne izbore izlazi s programom pod nazivom "Sigurna Hrvatska", koji, između ostalog, uključuje dizanje prosječne plaće na 7600 kuna i minimalne plaće na 4250 kuna te smanjenje broja ministarstava.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Nakon objave Crobarometra Plenković komentirao istraživanje Dnevnika Nove TV: ''Kad se HDZ zalaufa, bit ćemo kao zagorski cug'' Andrej Plenković Propucavanje Turudićeva automobila Plenković: ''Neki pucaju, a neki viču''

''Ova okvirna poruka Sigurna Hrvatska znači sigurnu budućnost Hrvatske. Naša je Vlada u ovom mandatu povećala minimalnu plaću za 1000 kuna, povećali smo mirovine. Hrvatska je tri godine zaredom imala proračunski višak. Izašli smo iz procedure prekomjernog ekonomskog manjka. Ispunili smo uvjete za Schengen'', podsjetio je Plenković.

Program u pet poglavlja

''Možemo reći da smo zadovoljni jer je je Hrvatska danas bolja nego što je bila 2016. godine'', dodao je. Plenković ističe da poruka programa ''Sigurna Hrvatska'' znači, između ostalog, sigurnost građana u pogledu radnih mjesta. ''Pokazali smo da funkcionira zdravstvo, policija, lokalna samouprava te da je država stala iza privatnog sektora i radnika te očuvala radna mjesta'', kaže Andrej Plenković. Dodaje da je epidemija koronavirusa pokazala kako se Hrvatska može nositi s krizom koja je pogodila cijeli svijet.

Plenković je rekao da se program sastoji od pet poglavlja - socijalna sigurnost, perspektivna budućnost, ekonomska suverenost, osnažena državnost i globalna prepoznatljivost.

Više novca za samozapošljavanje mladih

Rekao je da se želi donijeti nacionalni plan za borbu protiv raka, povećati prosječna plaća na 7600 kuna, a minimalna na 4250 kuna. Planira se rast mirovine za 10 posto, pravedniji način izračuna mirovine, povećanje kapaciteta domova za umirovljenike za 1500 mjesta, a planira se i s 800 na 1500 kuna povećati naknadu za ugrožene pojedince. Plenković je najavio i da će se više štititi žrtve obiteljskog nasilja.

''Svaka mlada osoba s osobnim projektom imat će pravo na 130.000 kuna za samozapošljavanje. To je mjera koja se pokazala dobrom i ovakvim povećanjem bit će privlačnija'', rekao je Plenković. Kazao je da se planira nastavak reforme školstva, osiguranje 1500 novih stipendija te besplatan željeznički prijevoz za djecu, učenike i studente te reguliranje rada nedjeljom.

Kaže da je u području ekonomske suverenosti cilj za 30 posto povećati poljoprivrednu proizvodnju i povećati udio mladih poljoprivrednika.

Digitalizacija Hrvatske i borba protiv korupcije

Kada je riječ o osnaženoj državnosti, Plenković je rekao da će se raditi na digitalizaciji Hrvatske i nastavit će se s borbom protiv korupcije te smanjivanjem slučajeva koji su u tijeku.

HDZ u novom mandatu planira smanjiti broj ministarstava i poboljšati rad Hrvatskog sabora. Plenković je rekao da će se osigurati i sredstva za obnovu Zagreba oštećenog u potresu. Kazao je da će se nastaviti i s ulaganjem u Hrvatsku vojsku i vojnike te policiju.

''Ovakvim programom i našim iskustvom želimo u sljedeća tri tjedna predstaviti našim građanima program koji jamči sigurnu budućnost'', zaključio je predsjednik HDZ-a.

Na pitanje je li ovakav program prevelik zalogaj za proračun, Plenković kaže da nije i dodaje da su se u obzir uzimale i okolnosti krize izazvane koronavirusom.

''Jedva čekam sučeljavanja''

''Što se tiče Ine, ambicija ostaje ista. Sutra će konzultant kojeg smo angažirali s nama održati konferenciju'', rekao je Plenković i otkrio da je i Ina obuhvaćena programom. Kada je riječ o pridržavanju epidemioloških mjera na predizbornim skupovima, predsjednik HDZ-a kaže da ne vidi nikakve probleme. Dodaje da će se skupovi održati na otvorenom, a otkrio je i da na današnji dan nema novozaraženih osoba.

Plenković smatra da afera vjetroelektrane neće naštetiti HDZ-u na izborima. ''Mi smo privrženi borbi protiv korupcije i oni koji u tom smjeru krenu imaju svoje ime i prezime i zna se tko su i što su'', kaže.

Dodao je da očekuje pobjedu HDZ-a i povjerenje hrvatskih birača. ''Mislim da će u sljedećim tjednima ljudi vidjeti tko je tko i kome možete dati kormilo u ruke. Jedva čekam sučeljavanja'' , poručuje Andrej Plenković.

''Poruka svim našim prijateljima što se tiče HDZ-a u Istri - Istarska županija bit će ovakva kakva jest. Nema potrebe za preustrojavanjem'', rekao je premijer.

O kritikama programa i probijanju mjera u istrazi

Na pitanje o ukidanju broja ministarstava, premijer je odgovorio: ''Kažu neki da je idealan broj 12. Da se mene pita, to bi bilo super, ali bit će nešto veći od toga''.

Osvrnuo se i na kritike portala za web-buking smještaja, što su već kritizirali neki poduzetnici, i objasnio koja je svrha takvog portala. ''Ima više od 100.000 iznajmljivača od kojih mnogi koriste globalne stranice da gost x iz zemlje y dođe tom iznajmljivaču. Ovo je ideja koja ide našem poduzetniku u prilog. I cijela je namjera da imate što manje davanja nekom trećem posredniku u odnosu na onoga koji je svake godine obnavljao i ulagao'', rekao je i dodao da su ga iznenadile kritike poduzetnika.

Poručio je da probijanje mjera u istrazi tijekom afere vjetroelektrane nije dobro. ''Ja bih volio da je to dulje trajalo, pa da mi znamo tko je još eventualno iza toga. Ako postoji nekakav imaginarni vrh korupcijske piramide, ja bih volio da smo do njega došli. To sigurno nisam ja i meni je najviše u interesu da se cijela ta priča s vjetroelektranama rasvijetli. To je bit'', zaključio je šef HDZ-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene