Obavijesti Video Pretražite Navigacija
LOKALNI IZBORI 2021.

Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV: Tri kandidata ističu se za čelno mjesto grada pod Marjanom, ali to ne znači da iznenađenja nisu moguća

Split čeka čelnog čovjeka u upražnjenoj fotelji gradonačelnika. U tom gradu nikada aktualni gradonačelnik nije obranio mandat. Dnevnik Nove TV donosi posljednje veliko istraživanje raspoloženja birača u gradu podno Marjana.

 

Mihanović vodi, ali za drugi krug bori se još šest kandidata

Vice Mihanović bio bi prvi izbor Splićana. HDZ-ovu kandidatu svoj bi glas dalo 19,1 posto birača, Ivica Puljak iz Centra može računati na 17,2 posto, a za njim je na 14,7 posto Željko Kerum koji se želi vratiti u Banovinu.

Jakov Prkić predvodi koaliciju Pametno i Možemo i ima 9,4 posto, a Branka Ramljak kao nezavisna trenutačno je na 8,9 posto. MOSTOV Ivica Grković je na 8 posto, a SDP-ov Ante Franić na 7,6 posto.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna GURNUO GA U SAVU Kazna za hladnokrvno ubojstvo: U Zagrebu osuđen mladić, ubio je novog dečka bivšeg partnera

Pročitajte i ovo Mario Zovak, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice NIZ SUKOBA I PROSVJED Nakon drame u Klinici za tumore koje je istraživalo i Provjereno: "Uprava neće dozvoliti narušavanje ljudskih prava unutar kolektiva"

Ostali kandidati su ispod izbornog praga. Nansi Ivanišević iz Domovinskog pokreta dobiva 4,8 posto. Zdeslav Benzon iz HSLS-a je na 3,8, a Marijo Popović, koji predvodi pravašku koaliciju, ima 0,9 posto. Siniši Vuci, kao HSS-ovcu, svoj bi glas dalo 0,2 posto Splićana. Neodlučnih je 5,4 posto.

Tko su birači koje moraju zadržati

Vice Mihanović može računati na veću potporu među biračima starijim od 60 godina, svoj glas dalo bi mu njih 23 posto, onima s osnovnom školom, podupire ga 38 posto njih, te iz ostalih naselja, 32 posto.

Ivica Puljak više birača ima među generacijom od 30 do 44 godine i to 20 posto, njegovo je biračko tijelo visokoobrazovano, podupire ga njih 31 posto, svoj glas dat će mu i 23 posto onih koji imaju prihode iznad 10 000 kuna.

Željko Kerum također više svojih birača ima među populacijom od 30 do 44 godine, 21 posto njih dalo bi mu svoj glas, tu su birači s osnovnom školom, njih 20 posto, te ostalih naselja, 27 posto.

Jakov Prkić malo više birača ima među populacijom od 30 do 59 godina, podupire ga 11 posto njih te među visokoobrazovanim biračima, 15 posto.

Branka Ramljak nešto veću potporu imaju među biračima od 30 do 44 godine, 14 posto njih zaokružilo bi njezino ime, birača ostalih naselja, njih 18 posto, te onih s prihodima do 3500 kuna, 13 posto.

MOSTOVAC Ivica Grković veću potporu ima među muškim biračima, 10 posto njih bira njega, kod onih s osnovnom školom, također 10 posto, ali i 10 posto onih sa srednjom školom.

SDP-ovac Ante Franić veću potporu ima među starijom populacijom iznad 60 godina, njega bi odabralo 17 posto njih, onima s osnovnom školom, 22 posto, te s prihodima od 3500 do 6500 kuna, 14 posto.

Mihanović u drugom krugu može izgubiti od Puljka

Nađu li se na glasačkom listiću u drugom krugu imena Vice Mihanovića i Ivice Puljka, pobjeđuje kandidat Centra. Puljak dobiva 48,5 posto, a Mihanović 36,3 posto. Neće glasovati 8,5 posto, a neodlučnih je 5,4 posto.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''Sve me to rastužuje'' Država će se žaliti na odluku o istospolnim posvojiteljima, udruge odgovaraju: ''Sada je na potezu, ne Vlada, već HDZ koji mora odlučiti želi li biti moderna stranka''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OTVORENA PITANJA Radman: "Antihrvatska histerija u Srbiji je nepotrebna, a njen generator je..."

Puljak tako može računati na veću potporu među biračima do 29 godina, bira ga 60 posto njih, među visokoobrazovanima, 62 posto, te onima s prihodima iznad 10 000 kuna, 56 posto.

Splićani nezadovoljni dosadašnjim vlastima

Mihanović pak ima veću potporu među starijom populacijom iznad 60 godina, 44 posto, među onima s osnovnom školom, 48 posto, te u ostalim naseljima, 46 posto.

Puljak u drugom krugu dobiva većinu birača MOSTA, njih 59 posto, 83 posto birača MOŽEMO te 81 posto SDP-ovih birača. Mihanović pak može računati na 41 posto Kerumovih birača, 57 posto birača Domovinskog pokreta te 49 posto birača Branke Ramljak.

Puljak bi pobijedio i Keruma

Ivica Puljak bi pobijedio i Željka Keruma. On bi dobio 52,8 posto potpore, a Kerum 32,6 posto. Neće glasovati 9,1 posto, a ne zna njih 4,2 posto.

Puljak očekivano dobiva sve na ljevici i centru - od SDP-a, 70 posto, MOŽEMO, 91 posto, pa do 65 posto birača Branke Ramljak.

Kerum može računati na 50 posto birača HDZ-a, 45 posto MOSTA te 38 posto birača Domovinskog pokreta.

Sudar titana Mihanović/Kerum – pobjeđuje Mihanović

Ako se kojim slučajem na glasačkom listiću nađu Vice Mihanović i Željko Kerum, pobjedu odnosi HDZ-ov kandidat. Mihanović bi osvojio 45,1 posto, a Kerum 26 posto. Na izbore neće izaći 23 posto, a još ne zna kome dati glas 4,3 posto birača.

Mihanović u drugom krugu može računati i na pomoć birača Ivice Puljka, poduprlo bi ga 42 posto njih, tu su i birači Branke Ramljak, njih 59 posto i 48 posto neodlučnih birača. Kerum pak može računati na potporu birača Domovinskog pokreta, njih 44 posto, također 44 posto MOSTOVIH birača te 41 posto birača ostalih kandidata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OKRENUTA NOVA STRANICA Hrvatska prešla milijun utrošenih doza: Vili Beroš cijepit će građane Zagreba na Velesajmu

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 1435 novozaraženih Dobre vijesti iz nekoliko županija: U Zagrebu nastavlja padati broj novozaraženih, u jednoj čak 66 posto pozitivnih među svim testiranima

Splitsko gradsko vijeće imat će sedam lista

Splitsko gradsko vijeće trebalo bi imati sedam lista koje bi mogle ući u Banovinu. Vodi HDZ s potporom od 20,3 posto, zatim je tu CENTAR s 15,7 posto, SDP ima 10,4, a Kerumov HGS je na 10,3 posto, MOŽEMO sa svojom koalicijom je na 10,1 posto i MOST na 7,7, a Lista Branke Ramljak, točnije Tomislava Mamića je na 7,3 posto. Ostale liste daleko su ispod 5 posto i zajedno imaju 11,9 posto, a neodlučnih birača je 6,2 posto.

NAPOMENA Istraživanje je provedeno na stratificiranom slučajnom uzorku od 700 punoljetnih građana Splita. Istraživanje je provedeno od 5. do 6. svibnja 2021. godine. Pogreška mjerenja je +/-3,7%.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene