Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Detalji iz biografije

Tko je Tomislav Tomašević? Prije 11 godina bio je ''samo'' aktivist i rušio ogradu na Cvjetnom, a sada preuzima vladavinu u gradu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tomislav Tomašević prije 11 godina bio je ''samo'' aktivist koji je rušio ogradu na zagrebačkom Cvjetnom trgu, a sada preuzima grad.

Tomislav Tomašević u drugom krugu lokalnih izbora izabran je za gradonačelnika Zagreba.

Pročitajte i ovo ZET auobusi Novo povećanje Radnicima u Zagrebačkom holdingu i ZET-u rastu plaće, a mijenjat će se i koeficijetni za vozače Sandra Benčić Tko je Sandra Benčić? Kandidatkinja za premijerku kojoj protivnici predbacuju neuspjeh u poduzetništvu: Uzor joj je Račan, u Hrvatsku dovela desetke milijuna eura...

Tomašević je rođen u Zagrebu 13. siječnja 1982. godine. Osnovnu školu završio je u Zaprešiću, a u školi je zaradio nadimak Senf jer je njegove školske prijatelje skraćeni oblik njegova imena podsjetio na senf Thomy, stoji u njegovoj biografiji.

Pohađao je zagrebačku Sedmu gimnaziju u Križanićevoj, a 2000. godine upisao je Pravni fakultet u Zagrebu. Tomašević ga je napustio na trećoj godini kada je shvatio da ga više zanima proučavanje društvenih promjena i sudjelovanje u njima.

Već druga kandidatura

Diplomirao je politologiju na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, a na britanskom je Sveučilištu u Cambridgeu magistrirao u području okoliša, društva i razvoja, nakon čega se vratio u rodni Zagreb.

Tomašević se 2017. godine kandidirao za mjesto gradonačelnika Zagreba iz, kako sam kaže, ''želje da zajedno sa sugrađanima stvara Zagreb koji je otvoren, dinamičan, zelen, živ, održiv, pravedan i koji je na svjetskoj listi najpoželjnijih gradova za život''.

Široj javnosti poznat je kao borac za javni interes u Zagrebu te stručnjak za zaštitu okolišu i upravljanje komunalnim uslugama, a aktivizmom se počeo baviti kada je imao samo 16 godina. Tada se priključio Zelenoj akciji.

Za što se sve borio?

U proteklih je desetak godina sudjelovao u borbama za Varšavsku ulicu i Kamensko te se zalagao protiv privatizacije zagrebačke Čistoće. Prije točno 11 godina u Varšavskoj ulici počeli su radovi na ulazu u garažu Horvatinčićeva centra na Cvjetnom trgu kada su aktivisti Zelene akcije koje je predvodio Tomašević počeli lupati po zaštitnoj ogradi te su je na kraju srušili i rastavili. Ušli su u ograđeni prostor, sjeli na ogradu i zauzeli ograđeno gradilište, a nakon toga su ih opkolili zaštitari i interventna policija.

Kao prioritete za grad Zagreb lider zeleno-lijeve koalicije ističe jeftine i kvalitetne komunalne usluge te svima dostupne javne usluge (vrtići, škole, bolnice, starački domovi).

Zalaže se za povećanje zaposlenosti, poglavito mladih, zelenom industrijalizacijom, instrumentima zelene javne nabave i razvojem društvenog poduzetništva.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene