Obavijesti Video Pretražite Navigacija
napeta situacija

VIDEO Zaštitari na ulazu u školu zbog antimaskera: "Prosvjednici su danas doveli učenika u školu. Mnogi prvašići su u petak išli plačući kući"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ispred Osnovne škole u Krapinskim Toplicama okupilo se u ponedjeljak desetak građana u znak potpore roditelju koji ne želi da mu dijete u školi nosi zaštitnu masku, a u školu je stigao i tim za psihološke krizne intervencije Ministarstva znanosti i obrazovanja te policija.

U petak, 10. rujna, dogodio se incident u osnovnoj školi u Krapinskim Toplicama. Naime, skupina ljudi nasilno je ušla u prostorije škole, a prije toga su održali prosvjed ispred ustanove. Razlog je odluka o obveznom nošenju zaštitnih maski u zajedničkim prostorijama škole.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pandemijski prizor U europsku zemlju vraća se nošenje maski: "Stroga preporuka" nema veze s COVID-om Željko Kolar nakon incidenta Župan nakon upada antimaskera u školu: "Zaštitari će nadgledati ulaz, policija nije dobro napravila posao''

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar potvrdio je da će u novom tjednu zaštitari nadzirati ulaz u školu, kao i dvorište, a to se danas i dogodilo.

Ravnatelj škole Samson Štibohar otkrio je za Zagorje International da je jedan učenik odbio ući u školu.

"Danas su prosvjednici doveli učenika u školu, koji je ušao, ali na zamolbe da je u školi u zajedničkim prostorima potrebno nositi masku, odbio je ući u školu i samovoljno je izašao iz nje. Zaštitari ne stvaraju poteškoće nikom pri ulazu, oni samo paze na red i mir, a mi nastavljamo s nastavnim procesom kao da se ništa ne događa. A ovim prosvjedom se moraju baviti institucije koje su za to zadužene. Jutros je stigao tim psihologa za pružanje psihološke pomoći djelatnicima kojima je prouzročena šteta, a onda će se utvrditi situacija s učenicima koji su prisustvovali ulasku nasilničke horde i svjedočili vrijeđanju i govoru mržnje. Djeca su još uvijek pod stresom i šokom, mnogi prvašići su u petak išli plačući kući. Dobili smo i dosta poziva roditelja koji su tražili zaštitu svoje djece, a o svemu su obaviještene sve institucije, vidjet ćemo koja će biti daljnja postupanja u narednom periodu, da se šteta svede na najmanju moguću razinu", objasnio je.

Razgovarao je i s roditeljima.

"Zamolio sam ih i uputio, s obzirom na njihove želje da učenik ne nosi masku, da prvenstveno pokušaju ishoditi liječničko izuzeće nošenja maske. Roditelji navode da mu maska smeta. Smatram da je sve ovo nepotrebno i da nije smjelo eskalirati", rekao je ravnatelj.

Danas je zamjenica župana Jasna Petek rekla da su oni u potpunosti podrška školi - prije svega zbog sigurnosti. "Žalosno je što nam na ulazima moraju biti zaštitari, ali ako je to jedini način da se osigura sigurnost djece i djelatnika, onda će to tako biti. Nije ugodno i nije normalna situacija kad djeca i zaposlenici dolaze u školu, a zaštitari su pred vratima. Osjeća se povišena tenzija, koliko god se svi trude da bude normalno. Nadam se da će se ta situacija uskoro razriješiti."

Osnovnu školu u Krapinskim Toplicama danas će posjetiti i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Roditelji prosvjedovali

Liječničku pomoć su potražili ravnatelj i spremačica.

"Izražavanje vlastitog mišljenja u školi učimo na demokratski i civiliziran način. Ovaj događaj to nije bio. Osuđujem ovakve skupine i njihov način izražavanja. U ponedjeljak se nastavni proces normalno odvija, a radi sigurnosti učenika i djelatnika angažirana je zaštitarska tvrtka", napisao je ravnatelj Samson Štibohar.

Zatim su nastavnici zatražili oštru reakciju ministra Radovana Fuchsa.

"Tražimo da najoštrije reagirate i poduzmete sve korake da se ovakve stvari ne bi više događale. Prije svega tražimo da se izgrednici iz Krapinskih Toplica najoštrije kazne kako do ovoga ne bi dolazilo u budućnosti", napisali su u otvorenom pismu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene