Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POSLALI UPOZORENJE

Opasnost koja vreba iz cijevi: Zagreb bi se mogao suočiti s još jednim velikim problemom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz tvrtke Zagrebačke otpadne vode poslali su upozorenje zbog neispravnog odlaganja otpada vezanog za epidemiju koronavirusa - maski za lice, rukavica, dezinfekcijskih maramica, jednokratnih ogrtača i slične opreme.

Iz tvrtke Zagrebačke otpadne vode istaknuli su da je zbog otpada vezanog za epidemiju koronavirusa, poput maski za lice, rukavica, dezinfekcijskih maramica... koje građani bacaju u kanalizaciju i WC-e, početkom svibnja došlo do začepljenja Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba. Ogromne, teške nakupine dezinfekcijskih maramica, tekstila, respiratornih maski, silikonskih rukavica omotale su se oko lamela rešetki i u pumpama.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Godina na izmaku Tomašević odlučan oko zatvaranja Jakuševca: "Imam hrabrosti, neću nikoga čekati niti trpjeti" Kamioni čistoće u Radničkoj Zagreb u smeću Odvoz otpada u Zagrebu bit će usporen, oglasio se Holding

Kazali su i da se ti materijali ne raspadaju u vodi pa se zalijepe u velike grude u uređaju za pročišćavanje otpadnih voda i uzrokuju probleme u njegovu radu. "U ovom slučaju naši su zaposlenici sve te blokade unutar uređaja prvo morali ukloniti ručno, da bi se tek onda moglo pristupiti popravku te pustiti začepljene pumpe u daljnji rad.

Dakako, takvi radovi u vrijeme koronakrize predstavljaju poseban izazov te su izvedeni pod posebnim sigurnosnim mjerama. S obzirom na to da je epidemija sada u prolasku, toga otpada ima manje, dok su problemi uočljiviji kada je kišno razdoblje jer se tada zagrebački mješoviti kanalizacijski sustav dodatno ubrza zbog kišnice", priopćili su iz Zagrebačkih otpadnih voda. 

Pozvali su stoga građane na odgovorno ponašanje te apelirali da u WC-e i kanalizaciju ne bacaju:

- vlažne maramice za čišćenje i dezinfekcijske maramice
- respiratorne maskice, rukavice od lateksa
- odjeću, čarape, krpe za čišćenje
- pamuk, štapiće za uši, vate, higijenske uloške, pelene za jednokratnu upotrebu
- britvice i druge plastike
- pijesak za životinje
- lijekove, prazne kutije i ambalaže,
- iskorištena ulja, kočna ulja, antifriz iz hladnjaka, kiseline akumulatora
- lakove, razrjeđivače, emulzijske boje, tekućine za ukiseljenje, izbjeljivanje
- pesticide.

Otpad tog tipa koji je nastao u kućanstvu osoba u samoizolaciji treba odložiti u vreću i čvrsto zatvoriti, potom je staviti u drugu vreću te nakon 72 sata odložiti u spremnik za miješani komunalni otpad. 

Isti postupak preporučuje se i za sve ostale maske i rukavice – dobro zatvaranje u vrećice i, nakon 72 sata, odlaganje u komunalni otpad. U zatvorenim vrećicama virus preživi najduže 72 sata, tako da je zbrinjavanje maski i rukavica na ovaj način dovoljno i sigurno, poručili su iz ove tvrtke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene