Obavijesti Video Pretražite Navigacija
THE WALL STREET JOURNAL

Kineske vlasti odbile misiji WHO-a dati podatke o ranim slučajevima COVID-19: "Sve su pretpostavke još moguće"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve su pretpostavke i dalje moguće, rekao je glavni direktor WHO-a u petak, nakon jednomjesečne misije stručnjaka o podrijetlu pandemije u Kini, a američki list piše da su kineske vlasti odbile dati podatke o ranim slučajevima bolesti COVID-19.

Čini se da su stručnjaci isključili mogućnost da je virus 'pobjegao' iz Instituta za viruse, kao što je tvrdila Trumpova administracija te su na tiskovnoj konferenciji u Wuhanu nakon završetka misije rekli su da je ta mogućnost "sasvim nevjerojatna", piše agencija France presse.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna RAZGOVARALI S PRVIM PACIJENTOM Znanstvenici WHO-a došli do novog otkrića: Virus se u početku širio više nego što se mislilo Godišnjica lockdowna u Wuhanu - 1 idu u bolnicu, na tržnicu... Stručnjaci u Wuhanu proučavaju rane slučajeve COVID-19: "Nema jamstva da ćemo dobiti odgovore"

"Neki su se pitali je li se odustalo od nekih hipoteza (o podrijetlu pandemije) i mogu reći nakon razgovora s članovima tima da su sve pretpostavke još moguće", rekao je glavni direktor Tedros Adhanom Ghebreyesus na tiskovnoj konferenciji o pandemiji koju održava dvaput u tjednu.

"To je bila veoma važna znanstvena zadaća u veoma teškim okolnostima", istaknuo je Tedros. Izrazio je "nadu" da će se idućeg tjedna objaviti prvo izvješće o misiji, a "u tjednima koji dolaze" i konačno izvješće. Prvi zaključci izneseni na tiskovnoj konferenciji stručnjaka u Kini dočekani su u najmanju ruku s oprezom, pa i sumnjom, napose u Sjedinjenim Državama.

"Umjesto da brzamo sa zaključcima koji mogu biti motivirani svime osim znanošću, želimo vidjeti kamo nas vode podatci, kamo nas vodi znanost i naši će se zaključci temeljiti na tome", rekao je u utorak glasnogovornik američke diplomacije Ned Price koji je ipak dodao: "U cijelosti podupiremo ovu istragu".

Američki list Wall Street Journal objavio je u petak da su kineske vlasti odbile pružiti istražiteljima sirove, personalizirane podatke o ranim slučajevima oboljelih od covida. Ti podaci mogli bi stručnjacima pomoći da odrede kako i kada se koronavirus prvi put počeo širiti u Kini, piše WSJ, kako prenosi Reuters.

Peter Embarek koji je vodio skupinu stručnjaka iz različitih zemalja i znanstvenih disciplina i koji je sudjelovao na tiskovnoj konferenciji ocijenio je da je istraga bila "uspješna".

"Sada bolje razumijemo što se u prosincu 2019. dogodilo u Wuhanu", rekao je, istaknuvši da je ovo "tek početak".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene