Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IMUNIZACIJA DJECE

Svjetska zdravstvena organizacija ima jasan stav u vezi cijepljenja djece - poslali poziv bogatim zemljama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vodeća stručnjakinja Svjetske zdravstvene organizacije za cjepiva, Kate O'Brien u četvrtak je rekla da imunizacija djece protiv koronavirusa iz perspektive WHO-a ne spada u visoki prioritet, s obzirom na iznimno ograničenu globalnu opskrbu dozama cjepiva.

Dr. Kate O’Brien je rekla da cijepljenje djece ne bi trebalo biti u fokusu programa cijepljenja protiv covida-19, premda sve veći broj bogatih zemalja odobrava cjepivo protiv koronavirusa za djecu od 12 do 15 godina, piše ABC.

S obzirom na to da je rizik od razvoja teškog oblika ili smrtnog ishoda od covida među djecom iznimno nizak, svrha njihova cijepljenja u vrijeme pandemije uglavnom je zaustaviti prijenos bolesti, smatra O'Brien, pedijatrica i direktorica WHO-ova Odjela za cjepiva.

"Također, s obzirom na to da smo sada u situaciji u kojoj su zalihe cjepiva nedostatne za sve ljude u svijetu, cijepljenje djece trenutačno ne spada u prioritete", kazala je. Ona smatra da je u ovom trenutku ključno zajamčiti cijepljenje zdravstvenih radnika, starijih ljudi ili pacijenata koji već boluju od nekih bolesti te takve osobe posvuda u svijetu cijepiti prije tinejdžera i djece.

Kanada, Sjedinjene Države i zemlje EU-a nedavno su odobrile neka cjepiva protiv koronavirusa i za djecu u dobi od 12 do 15 godina, jer su nadomak ispunjavanju prvobitnog cilja - procjepljivanju odrasle populacije. Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus pozvao je bogate zemlje da doniraju cjepivo siromašnim državama, umjesto da cijepe svoje adolescente i djecu.

Porazan je podatak po kojemu je u siromašnim zemljama svijeta dosad upotrijebljeno manje od 1 posto cjepiva protiv covida-19. O’Brien smatra da bi djecu trebalo cijepiti "u dogledno vrijeme, kada se ponuda cjepiva na tržištu znatno poveća". Dodala je kako misli da ne treba cijepiti djecu prije nego što ponovno krenu u školu, sve dok su odrasli koji su bili u kontaktu s njima cijepljeni.

"Cijepljenje djece zbog povratka u školske klupe nije ključan uvjet za njihovo sigurno pohađanje nastave. Njihov siguran povratak u škole jamčit će cijepljenje članova kućanstva i osoba koje su u većoj opasnosti."

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene