Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove informacije

Nove 22 zaražene osobe u Hrvatskoj, ukupno 657. Potvrđen i peti smrtni slučaj od koronavirusa, zaražena i supruga preminulog

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj je u subotu popodne potvrđeno 22 novih slučaja zaraze koronavirusom te je preminula i peta žrtva, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

U Hrvatskoj su od jutros još 22 osobe zaražene koronavirusom, a ukupan broj zaraženih iznosi 657.

Pročitajte i ovo Davor Božinović Ukupno 2039 zaraženih Četiri osobe preminule, 9 novooboljelih: ''Ovo nije mjesto s kojeg se šalju političke poruke, nije bilo, niti će biti'' Slika nije dostupna pokreće se zdravstvo Preminula žena u KB-u Dubrava: 27 novooboljelih, ukupno 1908 zaraženih koronavirusom

"U periodu od jutros od 9 sati, imamo 22 pozitivna bolesnika od COVID-19, što daje ukupan broj od 657 pozitivnih bolesnika", rekao je novinarima ministar zdravstva Vili Beroš.

Beroš i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević Alemka Markotić izvijestili su o petoj žrtvi koronavirusa u Hrvatskoj. RIječ je o pacijentu iz Karlovca srednje starosne dobi koji je bio u bolnici dr. Fran Mihaljević. Obitelji preminuloga su uputili iskrene sućuti. Osim preminulog, od novog koronavirusa zarazila se i njegova supruga, potvrdila je ranije karlovačka epidemiologinja Biserka Hranilović.

"Preminulih je ukupno pet, jer je preminuo u Klinici za infektivne bolesti još jedan bolesnik srednje životne dobi s hipertenzijom, odnosno visokim tlakom u anamnezi", rekao je Beroš.

U periodu od 24 sata to je povećanje za 71 bolesnika, a ministar je naglasio da, u odnosu na jučerašnji i prekjučerašnji dan, to predstavlja određeno smanjenje.

Od koronavirusa je u Hrvatskoj izliječeno 49 osoba.

Ukupno je testirano 5215 bolesnika, u odnosu na jutros to je 277 testiranih više.

U samoizolaciji se nalazi 20.070 osoba, a 3135 su kontakti već potvrđenih zaraženih osoba.

Među osobama koje se nalaze u samoizolaciji su i 542 zdravstvena djelatnika.

Ulazimo u najkritičniju fazu epidemije

"Ono š čim se danas suočavamo, lijepo je vrijeme i normalno je da svi želimo van. No kako mnogi stručnjaci upozoravaju, dolazi najkritičnije razdoblje epidemije i stoga moramo zajedno djelovati da bi umanjili širenje ove bolesti. kao liječnik vjerujem da je to moguće i stoga poručujem da svi zajedno ostanimo doma", poručio je ministar Beroš.

Beroš je odgovorio i na pitanje o broju raspoloživih respiratora u Hrvatskoj.

"Podijelili smo Hrvatsku na regije da bi lakše mogli napraviti raspodjelu, stoga u regiji u zagrebu imamo na raspolaganju 240 respiratora, od čega smo preraspodjelili njih 102. U riječkoj regiji imamo 55 respiratora, od čega smo preraspodijelili 25. U regiji Splita imamo 112 respiratora od čega smo preraspodijelili 13. U regiji Osijek imamo 95 respiratora od čega smo preraspodijelili njih 27.", pojasnio je Beroš.

Dodao je da je riječ o stacionarnim respiratorima, ali je naglasio da Hrvatska ima još 300 transportnih respiratora.

U Hrvatsku su stigla još četiri naručena respiratora, a idući tjedan će stići još pet, rekao je Beroš.

Ako se kao referenca uzme Italija i situacija s epidemijom u toj zemlji, broj navedenih respiratora trebao bi daleko premašiti hrvatske potrebe, smatra Beroš. No, priznao je kako ništa nije sigurno pa stoga Vlada radi na nabavci dodatnih respiratora.

"Od osnovne je važnosti da našim odgovornim ponašanje i ostankom kod kuće uzrokujemo da ta naša krivulja bude čim linearnija i da nije eksponencijalna, što će omogućiti manji priljev bolesnika i manje opterećenje zdravstvenog sustava", istaknuo je Beroš.

Božinović: Oni koji krše mjere samoizolacije, platit će kazne

Policija je prikupila 3290 dojava o kršenju mjera samoizolacije, 865 slučajeva je utvrđeno, rekao je ministar policije i šef Nacionalnog kriznog stožera Davor Božinović.

"Sugrađani koji se ne drže mjera saomizolacije će platiti kazne", poručio je.

"Većina se građana ponaša u skladu s uputama", rekao je Božinović.

"Stanje s tržnicama i specijaliziranim trgovinama je dobro, nemamo dojava o kršenjima epidemioloških mjera", rekao je ministar, komentirajući olakšavajuću mjeru koja je na snazi od jučer.

Na kraju je i Božinović naglasio da Hrvatska ulazi u kritičnu fazu epidemije.

"Kao što je profesor Beroš rekao, ulazimo u kritično važno razdoblje sljedećih nekoliko tjedana i moramo izdržati u ovom režimu danas, kako bi se sačuvali za sutra Zato molim sve d ane izlaze bez nužne potrebe2, rekao je Božinović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene