Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BROJNE RESTRIKCIJE

Uveli su jedne od najstrožih COVID mjera na svijetu: Cilj je uvjeriti ljude da se cijepe i smanjiti zarazu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanska vlada usvojila je u četvrtak jedne od najstrožih covid mjera u svijetu, obvezavši sve radnike javnog i privatnog sektora da imaju potvrdu o cijepljenju, negativni test na koronavirus ili potvrdu da su se nedavno oporavili od infekcije.

Odluka je donesena na sjednici vlade i treba stupiti na snagu 15. listopada. Cilj toga poteza je uvjeriti ljude da se cijepe i smanjiti zarazu u jednoj od najpogođenijih zemalja pandemijom koronavirusa.

Pročitajte i ovo Vozilo talijanske policije Velika racija Talijanska policija uhitila 55 mafijaša: Pogledajte na što su iskoristili ilegalno zarađen novac Slika nije dostupna Beč je pažljiviji Austrija donijela odluku koja se odnosi na sve građane, Italija promijenila uvjete za ulazak u zemlju

Radnik koji neće moći predočiti valjani zdravstveni certifikat bit će suspendiran bez plaće, ali ne može dobiti otkaz. Oni koji ignoriraju uredbu i dolaze na posao bez covid potvrde dobit će kaznu između 600 i 1500 eura, piše Reuters koji je imao uvid u nacrt mjera.

Iako su neke zemlje EU-a naredile zdravstvenim radnicima da se moraju cijepiti, nijedna dosad prije Italije nije odredila da je covid certifikat obavezan za sve djelatnike.

Ideja covid potvrde inicijalno se odnosila na putovanja, ali je Italija vrlo brzo krenula primjenjivati je i za mjesta poput muzeja, teretana i unutrašnjih dijelova restorana.

Iako je posljednjih tjedana bilo prosvjeda protiv tih mjera, većina političkih stranaka kao i glavne udruge poslodavaca poduprle su ih, u nadi da neće biti daljnjih zatvaranja gospodarstva.

Vođe sindikata manje su skloni novim restrikcijama i smatraju da oni koji se ne žele cijepiti moraju testiranja dobiti besplatno kako bi mogli doći na posao.

Italija, nakon Britanije, ima najviše umrlih u Europi koji su bili pozitivni na koronavirus, njih više od 130.000 od početka pandemije. Oko 74 posto od 60 milijuna ljudi dobilo je barem prvu dozu, a oko 68 posto je u potpunosti cijepljeno.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene