Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bio je u kritičnom stanju

Ipak izgubio bitku s koronavirusom: Liječnik koji je prvi pokušao upozoriti na taj smrtonosni virus preminuo u bolnici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kineski liječnik Li Wenliang, koji je još u prosincu prvi upozoravao druge liječnike na opasnost od koronavirusa, umro je u Centralnoj bolnici u Wuhanu.

Oftalmolog Li Wenliang preminuo je nakon što je danima bio u bolnici u Wuhanu, javljaju mediji. Wenliang je bio prvi liječnik koji je upozoravao medicinske radnike na smrtonosni koronavirus i opasnost koju on nosi još u prosincu prošle godine. 

Pročitajte i ovo Ilustracija u tjedan dana Objavljeni novi podaci: Raste broj zaraženih koronavirusom Ilustracija Preminulo 7 milijuna ljudi Gdje je i kako nastao virus koji nam je okrenuo živote naopako? Poznati rezultati istrage američkih obavještajaca

Informaciju o smrti liječnika javlja Sputnik pozivajući se na poruku koja je objavljena na službenoj stranici bolnice na Weibo.com.

AFP je objavio informaciju o smrti liječnika pozivajući se na izvore iz bolnice u Wuhanu.

34-godišnji Li hospitaliziran je 12. siječnja nakon što se zarazio virusom koji je na njega prešao s jednog od njegovih pacijenata, a 1. veljače potvrđeno je da ima koronavirus. Kineski mediji još tijekom četvrtka poslijepodne javili su da je preminuo.

Centralna bolnica u Wuhanu ranije je priopćila da je 34-godišnji liječnik u kritičnom stanju. "U borbi protiv epidemije i upale pluća izazvane novim koronavirusom, oftalmolog Li Wenliang je zaražen. Trenutačno je u kritičnom stanju i trudimo ga se održati na životu", navodi se u priopćenju bolnice.

Upozorio na opasni virus

Li Wenliang, 34-godišnji liječnik zaposlen u Wuhanu, upozorio je na novi virus u prosincu objavivši u WeChat grupi s bivšim studijskim kolegama da je sedmero pacijenata na lokalnoj tržnici oboljelo od virusa nalik na SARS te da su u karanteni u njegovoj bolnici.

Nekoliko dana kasnije pozvan je u Ured za javnu sigurnost. Tamo je morao potpisati pismo u kojemu je optužen za ''širenje lažnih vijesti''. Bio je jedan od nekoliko medicinara pod prismotrom policije zbog toga što je upozorio na smrtonosni virus u ranim tjednima zaraze.

Potvrđen novi slučaj izvan Kine, raste broj zaraženih

U četvrtak je potvrđen i treći slučaj koronavirusa izvan Kine. Radi se o pacijentu koji je obolio u Velikoj Britaniji, a koji nije bio u Kini. Zaraza koronavirusom dijagnosticirana je u Brightonu, no oboljeli je prebačen u londonsku bolnicu.

U šturim informacijama koje su trenutačno dostupne navodi se da se zarazio u jednoj od zemalja Azije, no da se ne radi o Kini. Više informacija o oboljelom za sada nema.

Od 31. prosinca 2019. do 6. veljače, prema podacima Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC), laboratorijski je potvrđeno 28.284 slučaja oboljenja od koronavirusa, uključujući 565 preminulih.

Kina je zabilježila 28.057 oboljelih, Japan 45, Singapur 28, Tajland ima 25 oboljelih, Južna Koreja 23, Malezija 12, Tajvan 11, Vijetnam 10, Ujedinjeni Arapski Emirati zabilježili su pet oboljelih, Indija i Filipini po tri slučaja oboljelih, a Kambodža, Nepal i Šri Lanka po jedan.

Australija je zabilježila 14 slučajeva koronavirusa, SAD i Njemačka po 12, Francuska šest, Kanada pet, Velika Britanija i Rusija zabilježile su dva slučaja zaraze koronavirusom, a po jedan imaju Belgija, Finska, Španjolska i Švedska.

565 oboljelih je preminulo, od toga je 564 u Kini i jedan preminuli na Filipinima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene