Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PADAJU REKORDI

U svijetu 250 milijuna slučajeva koronavirusa: Pandemija popušta osim na istoku Europe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Broj slučajeva COVID-19 u svijetu u nedjelju se približio 250 milijuna, dok popušta porast slučajeva delta varijante i nastavlja se normaliziranje trgovine i turizma, iako neke zemlje u istočnoj Europi imaju rekordne brojeve novozaraženih.

Tijekom protekla tri mjeseca dnevni prosječni broj zaraženih u svijetu pao je za 36 posto, prema analizama agencije Reuters. Iako se usporilo širenje virusa, on i dalje zarazi 50 milijuna ljudi svakih 90 dana zbog jako zarazne delta varijante, pokazuje ta analiza.

Bilo je potrebno gotovo godinu dana do 50 milijuna slučajeva. Medicinski stručnjaci su optimistični i vjeruju da je za većinu zemalja najgore prošlo, zahvaljujući cjepivima i prirodnoj izloženosti, iako bi hladno vrijeme i blagdanska okupljanja mogli izazvati porast broja zaraženih.

"Mislimo da je od sada do kraja 2022. točka kada možemo preuzeti kontrolu nad virusom i bitno smanjiti teške oblike bolesti i smrt", rekla je Maria Van Kerkhove, epidemiologinja u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, prenosi Reuters.

Osim cjepiva liječnicima su sada na raspolaganju bolja liječenja. Velika Britanija je u četvrtak postala prva zemlja koja je odobrila antivirusnu pilulu protiv covida-19 koju su razvili Merck i Ridgeback Biotherapeutics, a zove se molnupiravir. Prema istraživanjima taj lijek bi, ako se uzme u ranim fazama bolesti mogao prepoloviti rizik od smrti ili hospitalizacije onih koji bi mogli razviti teške oblike bolesti.

Broj zaraženih raste u 55 od 240 zemalja, a Rusija, Ukrajina i Grčka su blizu rekordnih razina od kada je pandemija počela prije dvije godine, prema analizama Reutersa.

Istočna Europa ima među najnižim stopama procijepljenih. Više od polovice svih novih prijavljenih slučajeva u svijetu bilo je iz europskih zemalja, s milijun novozaraženih oko svaka četiri dana, prema analizama.

Nekoliko ruskih regija je reklo ovog tjedna da razmatraju uvođenje dodatnih ograničenja i da produžuju rad od kuće.

Više od polovice svjetskog stanovništva još nije primilo ni prvu dozu cjepiva protiv covida-19, prema Our World in Data. Manje od 5 posto u zemljama s niskim dohotkom primilo je barem jednu dozu cjepiva.

Pročitajte i ovo Učenici u razredu, ilustracija UPUTE HZJZ-A Kako će djeca sutra u školu i u kojim slučajevima će morati nositi maske?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna cjepivo je jedino oružje Liječnici objavili detaljne preporuke za cijepljenje u trudnoći

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i druge humanitarne organizacije prošlog su mjeseca pozvale čelnike 20 svjetskih najvećih gospodarstava da financiraju plan od 23,4 milijarda dolara za dostavu cjepiva, testova i lijekova u siromašne zemlje u sljedećih 12 mjeseci.

"Neravnopravna raspodjela cjepiva je najveća prepreka za postizanje naših ciljeva pokrivenosti", rekao je pomoćnik ravnatelja PAHO-a Jarbas Barbosa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene