Obavijesti Video Pretražite Navigacija
karantena unutar karantene

Zbog žarišta u tvornici tisuće stanovnika u karanteni: Podignute ograde visoke dva metra, stalne policijske ophodnje...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedno od najvećih žarišta koronavirusa u Njemačkoj je klaonica Tönnies kod mjesta Gütersloh na zapadu pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija. Tisuće stanovnika grada Verle su u karanteni, a čuva ih čak i vojska.

Njemačka je vojska centar za testiranje postavila u jednoj od škola koja je zbog ljetnih praznika prazna. Trošak testiranja se plaća iz javnih sredstava, a dijelom to plaća i klaonica Tönnies, odakle je zaraza i izbila, piše Deutsche Welle.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Skoro staro normalno Za njih ova ograničenja više ne vrijede: Uveli su povlastice za cijepljene i one koji su preboljeli COVID, ali neke mjere ipak ostaju na snazi Slika nije dostupna Pala odluka Građani mlađi od 60 godina koji su primili AstraZenecu ponovljenu dozu dobit će od drugog proizvođača

Stanovnici koji žele, primjerice, ići na ljetovanje, moraju se testirati na koronavirus jer, zbog velikog broja zaraženih, brojna ljetovališta još ne prihvaćaju ljude s područja Gütersloha.

Iako gradonačelnik grada Verla Michael Esken kaže da, izuzev radnika iz klaonice, u gradu jedva da imaju slučajeva zaraze, na rubu stambene četvrti u Lerchenwegu, četvrti u kojoj žive brojni radnici iz Bugarske i Rumunjske, zgrade okružuje žičana ograda visoka dva metra, a policija i drugi čuvari u stalnoj su ophodnji, piše Deutsche Welle.

Karantena unutar karantene

U tom dijelu Verla, grada koji inače broji 25.000 stanovnika, živi oko 650 ljudi, a njih polovica su zaposlenici Tönniesa. Šezdesetak ih je pozitivno na koronavirus, a svi oni i dalje su u karanteni.

One koji su zaraženi smješta se u prostore na rubu stambenog bloka kako bi se spriječilo širenje zaraze. "To je neka vrsta karantene unutar karantene", objašnjava gradonačelnik Esken.

Ukoliko se uspije smanjiti žarište u Verlu, predsjednik vlade i pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije Armin Laschet najavio je mogućnost da se karantena za područje Gütersloha ukine u idućih tjedan ili dva.

''To pomaže, ali ako bude drugog vala...''

Gradonačelnik i mnogi tamošnji stanovnici tvrde da se stanje popravlja. Dozvoljeno je napuštanje zone karantene, pod uvjetom da nije riječ o osobi zaposlenoj u klaonici i da je negativna na koronavirus. Svi stanovnici u okolici su već testirani.

U Verlu živi i Susanne Grund, koja sa svojim suprugom Hrvatom vodi jedan restoran u tom gradu. Zahvalna je gradu jer su odmah pomogli iznosom od 9000 eura, a vlasnik zgrade joj je oprostio najam za jedan mjesec. "Sve to naravno pomaže", rekla je za Deutsche Welle i dodala da, unatoč tome, novi val koronavirus na jesen može značiti kraj za njihov restoran.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene