Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STIGAO I DRUGI KRUZER

Mjesecima plovio morima zbog koronavirusa: Kruzer Carnival Breeze s više od 1000 pomoraca uplovio u dubrovačku luku Gruž

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kruzer Carnival Breeze, na kojemu je oko 1100 pomoraca, uplovio je u dubrovačku luku Gruž.

Iako je dolazak broda bio planiran za četvrtak 28. svibnja, došlo je do promjene plana (nije stao u Italiji) i brod s 1100 pomoraca je već stigao u Dubrovnik.

Pročitajte i ovo Mato Franković - 1 Pripremaju se za crni scenarij Gradonačelnik grada najpogođenijeg korona krizom: ''Dubrovnik bilježi katastrofalne rezultate. Više nikad ne smije ovisiti o turizmu'' Slika nije dostupna Strah od dvotjedne karantene Gradonačelnik Dubrovnika poslao pismo britanskom premijeru: ''Dubrovački turizam ovisi o britanskom tržištu. Kod donošenja mjera promatrajte Hrvatsku po regijama, ne kao cjelinu''

Nakon što se kruzer usidrio kraj otočića Daksa, nešto prije 11 sati u utorak uplovio je u dubrovačku luku Gruž. 

Romano Perić, koordinator Međunarodne organizacije transportnih radnika u Hrvatskoj i pomoćnik glavnog tajnika Sindikata pomoraca Hrvatske, rekao je da se na kruzeru nalazi 93 Hrvata. 

Ostatak je posade iz Albanije, Crne Gore, Bosne, Slovenije, Makedonije, Srbije, Italije, Bjelorusije i Bugarske, navodi se na stranicama Sindikata pomoraca Hrvatske.

Proces repatrijacije bit će, kao i prošli tjedan, održan prema uputama epidemiologa, a sukladno zaključcima Stožera, koji se u ponedjeljak sastao u prostorijama Lučke uprave Dubrovnik.

Pomorci će ovisno o destinacijama do svojih kuća biti transportirani autobusima i charter letovima.

Za danas su predviđena dva charter leta, dok će dio putnika biti prevezen autobusima.

"Svijet je mislio da smo mi zaraženi, a mi smo bili oni koji su najzdraviji"

"Jako smo sretni jer nas je Dubrovnik primio. U SAD-u su sve otkazali, oni su rekli ne, pa je bio Barbados, oni su rekli ne, Bahami ne, došli u Englesku otkazali sve letove, Španjolska isto, otkazali Italiju i evo tu su nas primili", rekao je Dario Jagarić iz Kumrovca. 

"Bilo je dobro, u nekim situacijama malo teško, ali dobro je. Čuvali su nas i pazili koliko su mogli, svijet je mislio da smo mi zaraženi, a mi smo bili oni koji su najzdraviji. Napokon doma, hvala Bogu više", rekao je Antonio Ugruš iz Šibenika.

"Očekujemo da će cijeli proces ići kao i s kruzerom Carnival Magic prije tjedan dana. Ti ljudi neće biti u doticaju sa stanovništvom u Dubrovniku, već će s kruzera direktno biti ukrcani u autobuse i ići će dalje.

Pretpostavljam da neće biti testirani na koronavirus, već će im se samo izmjeriti temperatura, odnosno prema mojim informacijama, procedura će biti ista kao i za prethodni kruzer", objasnio je Perić. 

Na kruzeru su pomorci koji su zapeli na morima i oceanima zbog epidemije koronavirusa, no sada se mogu vratiti svojim kućama.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene