Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavljeno istraživanje

Njihova strategija borbe protiv koronavirusa pomogla je u širenju zaraze u druge zemlje: ''To je dovelo do mutacije virusa''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švedska strategija borbe protiv koronavirusa pomogla je u širenju zaraze u druge zemlje, pokazuju rezultati nedavno objavljenog istraživanja.

Studiju, koja je objavljena u časopisu Eurosurveillance, proveli su istraživači sa Sveučilišta Uppsala u Švedskoj, Norveškog instituta za javno zdravstvo i Sveučilišta Sydney u Australiji.

''Švedska je bila neto izvoznik Sars Cov-2 virusa susjednim nordijskim zemljama u prvoj godini pandemije'', izjavio je u utorak John Pettersson sa Sveučilišta Uppsala za švedsku TV postaju SVT.

Utvrđeno je da je Švedska poduzela preslabe mjere kako bi zaustavila širenje virusa u ranim fazama pandemije, za razliku od drugih skandinavskih zemalja, što je rezultiralo početnim velikim brojevima infekcija i u konačnici dovelo do mutacije virusa, tvrde istraživači.

Studija je utemeljena na analizi 71.000 uzoraka pacijenata, što je znanstvenicima omogućilo analizu genetskog podrijetla za širenje virusa u nordijskoj regiji. Lanci zaraze stvorili su se u u Švedskoj prije nego što su u nekoliko stotina slučajeva prešli državne granice.

''Naši rezultati pokazuju da je švedska strategija opuštenijih mjera imala utjecaj na epidemiološku situaciju unutar države, ali i u cijeloj nordijskoj regiji'', navode autori studije. Međutim, studija napominje i da je Švedska, kao i Danska, tranzitna zemlja.

Pročitajte i ovo Covid potvrda - 1 Problematične COVID potvrde U Splitu prosvjednici ispred zgrada dijele letke na kojima pozivaju na otpor

Pročitajte i ovo Groblje Mirogoj - 2 Udruga Posmrtna pripomoć Objavili nova pravila za posjet grobljima: Ograničen broj osoba, obavezno korištenje maski...

Posebno je pogođena Finska, unatoč strogim ograničenjima putovanja. Znanstvenici su naveli da su virus sa sobom doveli Finci koji nisu imali zabranu ulaska iz Švedske.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene