Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KONTROVERZNI PRISTUP

Mnoge europske zemlje bilježe porast broja slučajeva zaraze koronom, ali jedna koju su donedavno svi kritizirali sada bilježi sjajne rezultate

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako mnoge europske zemlje bilježe porast broja slučajeva zaraze koronavirusom, Švedska trenutno ima jednu od najnižih stopa infekcije na kontinentu.

Ova skandinavska zemlja imala je, prema podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) od utorka, kumulativnu 14-dnevnu stopu novih slučajeva od 22,2 na 100.000 stanovnika. 

Pročitajte i ovo Mislav Bago GODINU DANA POD KORONOM Ekskluzivno istraživanje: Pridržavaju li se hrvatski građani propisanih mjera i što će prvo napraviti kad završi pandemija? Slika nije dostupna Probudio se iz kome Nevjerojatan slučaj: Nije imao pojma da vlada pandemija iako je dva puta bio zaražen koronom - "Kao da je sve prespavao"

Španjolska je primjerice imala stopu 279, Francuska 158,5, Češka 118, Belgija 77, a Velika Britanija 59.

Podsjetimo, Švedska je u proljeće imala blaži pristup u borbi protiv pandemije, dok su nabrojane zemlje imale potpuni lockdown, piše The Guardian.

Čak 23 od 31 europske zemlje koje prati ECDC imale su veće stope zaraze. Novi slučajevi na razini su onih iz ožujka, a prema podacima, samo je 1,2 posto od 120.000 testova prošlog tjedna bilo pozitivno.

Švedska također ima manje novozaraženih po danu nego primjerice Norveška ili Danska. U posljednjih sedam dana Švedska je zabilježila samo jedan smrtni slučaj zbog koronavirusa, a u njihovim je bolnicama tek 15 pacijenata koji su na intenzivnom liječenju zbog korone.

Zadovoljni rezultatima strategije

Anders Tegnell, glavni švedski epidemiolog i tvorac strategije borbe protiv pandemije bez lockdowna, za France-24 je rekao da je njegova zemlja uglavnom zadovoljna cjelokupnom strategijom.

"Nemamo novo širenje zaraze kao što imaju mnoge druge zemlje. Na kraju ćemo vidjeti kakvu razliku čini strategija koja je održiva i koja se može dugoročno slijediti, umjesto strategije koja nosi lockdown, pa otvaranje, pa opet lockdown i tako stalno ispočetka", rekao je Tegnell.

U Švedskoj su zabranjena okupljanja više od 50 ljudi, maske nisu preporučene, a škole su zatvorene za učenika starije od 16 godina.

Osobama starijima od 70 godina i rizičnim skupinama preporučena je samoizolacija. Trgovine, barovi, restorani i teretane ostale su otvorene, no stanovnicima se preporuča da rade od kuće i da se drže fizičke distance, piše Guardian.

Tegnell napominje kako se švedska strategija u borbi protiv pandemije pokazala dugoročno održivijom i da joj je cilj usporavanje širenja virusa, a ne brzo stjecanje imuniteta krda. 

Švedski pristup borbi s pandemijom naišao je na mnoge kritike. 

S 574 preminula od koronavirusa na milijun stanovnika, Švedska ima pet puta veću stopu smrtnosti od Danske i 10 puta veću od Norveške i Finske, ali manju nego neke zemlje koje su uvele lockdown, poput Velike Britanije, Španjolske i Italije.

Domovi za starije i smrtni slučajevi 

Tegnell je rekao kako visoka stopa smrtnosti nije povezana s cjelokupnom strategijom nego s neuspjehom u sprječavanju katastrofalnom širenja virusa u domovima za starije, u kojima se dogodila većina od švedskih 5846 smrtnih slučajeva.

"Naravno, nešto je tu pošlo po zlu", rekao je Tegnell.

Vlada je u utorak objavila kako od listopada ukida zabranu posjeta domovima za starije uvedenu 1. travnja. 

Ravnatelj švedskog Zavoda za javno zdravstvo Johan Carlson rekao je da je strategija uspješna zato što su poruke javnosti bile jasne i konzistentne, te su stavljale naglasak na osobnu odgovornost:

"Svrha našeg pristupa je da ljudi sami shvate potrebu da slijede preporuke i smjernice. Nema drugih trikova prije nego što medicinske mjere, ponajprije cjepivo, postanu dostupne", kazao je.

Francuska, Španjolska, Češka , ali i Velika Britanija bilježe alarmantan porast broja zaraženih. Francuska je u subotu imala 10.561 novi slučaj u jednom danu. Španjolska je početkom rujna postala prva europska zemlja s ukupno više od 500.000 zaraženih.

Češka je u nedjelju prijavila najveći dnevni porast broja novooboljelih treći dan zaredom, a i Velika Britanija bilježi veći broj novozaraženih u jednom danu, zaključio je Guardian.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene