Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Nuspojave su neizbježne''

Europska agencija za lijekove odlučila o cjepivu AstraZenece: ''Sigurno je za korištenje, nije povezano sa stvaranjem krvnih ugrušaka''

Europska agencija za lijekove (EMA) na izvanrednom sastanku donijela je zaključak da je cjepivo AstraZenece sigurno za korištenje.

Europska agencija za lijekove (EMA) je nakon izvanrednog sastanka odlučila da je to cjepivo sigurno za korištenje.

''Ono je sigurno i efektivno, nije povezano sa stvaranjem krvnih ugrušaka'', rekla je Emer Cooke, izvršna direktorica EMA-e. Dodala je da se preporučuje jasnije isticanje mogućih nuspojava te da se pokreću dodatne istrage rijetkim slučajevima stvaranja krvnih ugrušaka.

''Kada cijepite milijune ljudi, nuspojave su neizbježne. Naša je zadaća detektirati takve incidente i istražiti jesu li povezani s cjepivom. Današnji zaključak nam omogućuje da i dalje nastavimo kampanju cijepljenja i da građani EU uvijek budu informirani o svemu'', kazala je Crooke.

Dr. Sabine Straus je otkrila da je broj slučajeva tromboembolije u populaciji manji od očekivanog. 

''COVID je jedan od uzročnika tromboembolije. Postoje neki neuobičajeni slučajevi u kojima su se pojavili krvni ugrušci sedam do 14 dana nakon cijepljenja. Bilo je i slučajeva ugrušaka u krvnim žilama. Te ćemo slučajeve i dalje istraživati, ali radi se o vrlo rijetkim slučajevima. Bilo ih je svega 25. Takvi nisu zabilježeni u kliničkim istraživanjima", objasnila je Straus.

Istraga nakon sumnjivih slučajeva

Sigurnosni odbor EMA-e poduzeo je detaljnu procjenu o malom broju slučajeva koji se odnose na pojavu krvnih ugrušaka, do čega je došlo kod primatelja cjepiva.

Nakon što su se pojavila izvješća o slučajevima zgrušavanja krvi, neke zemlje u Europskoj uniji zaustavile su korištenje cjepiva britansko-švedske tvrtke, što je dodatno odgodilo ionako tromu kampanju cijepljenja. Mnoge od njih objavile su da će pričekati procjenu i preporuku Europske medicinske agencije.

EMA je priopćila kako razmatra dostupne podatke koji se odnose na sve tromboemboličke slučajeve zabilježene nakon cijepljenja, uključujući dodatne podatke koje su joj dostavile nacionalne zdravstvene agencije.

"Nastavlja se brza i temeljita analiza dostupnih podataka i kliničkih okolnosti u vezi s određenim slučajevima kako bi se utvrdilo je li im cjepivo moglo doprinijeti ili su događaji vjerojatnije uzrokovani drugim uzrocima", navela je EMA.

I EMA i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučile su nastavak cijepljenja cjepivom AstraZeneca do daljnjega, napominjući kako su njegove prednosti nadmašile rizike COVID-19.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene