Obavijesti Video Pretražite Navigacija
1472 nova slučaja, 65 osoba preminulo

"Nadam se da je ovo konferencija, a ne sudnica": Članovi Stožera odgovorili osjećaju li se odgovornima, Božinović komentirao propusnice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članovi Stožera na današnjoj su konferenciji odgovorili na pitanje osjećaju li se odgovornima za trenutačnu situaciju s epidemijom u Hrvatskoj.

U posljednja 24 sata zabilježena su 1472 nova slučaja zaraze, a testirano je 5798 uzoraka. Preminulo je 65 osoba. 

Pročitajte i ovo Ilustracija stigle nove preporuke Susjedi vraćaju obvezno nošenje maski u zdravstvenim ustanovama Ilustracija Novo istraživanje U ovoj zemlji umrlo je gotovo dva milijuna ljudi nakon ukidanja strogih mjera

Na bolničkom liječenju je 2857 osoba , od toga su na respiratoru 284 pacijenta. U samoizolaciji su trenutno 54.042 osobe. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas iznosi ukupno 22.769.

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je kako je u posljednjem tjednu zabilježen rast zaraženih od 7,5 posto, a tjedan prije iznosio je 3,7 posto.

Incidencija u Hrvatskoj iznosi 1196,6. Najveća je u Međimurju, a najniža u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Kazao je i kako smo po incidenciji najgori u EU-u, a po mortalitetu smo na 16. mjestu od 27 članice Europske unije.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako su najopterećenije bolnice KB Osijek i varaždinska bolnica. 

Razmišlja se i o propusnicama

Na pitanje razmatra li se uvođenje propusnica i kako smanjiti kontakte u vrijeme blagdana, Božinović je rekao kako se "promišlja o svemu".

"Ovaj tjedan imat ćemo neke konkretnije informacije i precizirati što poduzeti da brojke počnu padati", rekao je Božinović, no nije želio odgovoriti kolika je vjerojatnost da se propusnice zaista i uvedu. 

Ponovno je zamolio građane da se suzdrže od putovanja, posjeta i druženja.

"Dat ćemo određeni okvir, svjesni da nema mjere koja može zamijeniti odluku svakog pojedinca da izostavi posjete i slavlja u ovom periodu", rekao je. 

Osjećaju li odgovornost?

Upitani osjećaju li članovi stožera odgovornost za trenutačnu situaciju, Božinović je rekao kako rade najbolje što znaju.

"Nitko sretniji od nas da netko dođe s receptom kako završiti pandemiju. Promišljamo o svemu i gledamo indikatore u bližem i daljnjem okruženju. Ovo traje već 10 mjeseci i svi će analizirati sve što je rađeno", rekao je. 

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako nije problem da on "na kraju plati cijenu svega toga".

"Možda jesmo zakasnili s mjerama, ali to i ne mora nužno biti tako. Narod će procjenjivati kako smo radili posao i nije problem nositi odgovornost", rekao je Beroš.

Alemka Markotić na isto je pitanje odgovorila kako se nada da je ovo press-konferencija, a ne sudnica.

"Sve što radim pokušavam odgovorno raditi, kao i svi drugi. Svaki čovjek trenutačno je odgovoran za to da doprinese suzbijanju epidemije. Kad jednom završi epidemija, bit će velikih analiza koje će trajati godinama da se utvrdi koje su mjere bile adekvatne", rekla je Markotić.

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je kako će se za konačne ocjene trebati pričekati kraj pandemije.

"Loše rezultate imamo posljednjih 14 dana, trebat će evaluirati cijeli tijek pandemije. Treba imati u vidu širu sliku", poručio je Capak.

Uskoro medijska kampanja o cijepljenju

Capak je najavio kako će se uskoro započeti s medijskom kampanjom o važnosti cijepljenja. 

Unatoč strožim mjerama broj zaraženih u Hrvatskoj i dalje ne opada, a sve se glasnije nagađa kako bi se uoči blagdana ponovno mogle uvesti e-propusnice.

"Sigurno je da će ovaj režim koji je sada uspostavljen biti produžen, a ako bude nekih pojedinačnih korekcija, o tome ćemo blagovremeno komunicirati", izjavio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene