Obavijesti Video Pretražite Navigacija
uoči summita G7

Sto bivših lidera pozvalo bogate države da plate cijepljenje u siromašnijim zemljama: Među potpisnicima Tony Blair, Gordon Brown...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sto bivših predsjednika, premijera i ministara vanjskih poslova pozvalo je Skupinu sedam (G7) bogatih država da plate globalno cijepljenje protiv koronavirusa kako bi pomogle zaustaviti mutiranje i povratak virusa kao svjetsku prijetnju.

Čelnici su uputili apel uoči summita G7 u Engleskoj, koji započinje u petak, kada će se predsjednik SAD-a Joe Biden sastati s čelnicima Britanije, Francuske, Njemačke, Italije, Kanade i Japana.

U svom pismu bivši svjetski čelnici kazali su da je globalna suradnja propala 2020. godine, ali da bi 2021. mogla otvoriti novu eru. "Podrška G7 i G20 koja bi cjepiva učinila lako dostupnim zemljama s niskim i srednjim dohotkom nije dobročinstvo, nego strateški interes svake zemlje", navodi se u pismu.

Među potpisnicima pisma su, među ostalim, bivši britanski premijeri Gordon Brown i Tony Blair, bivši glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban-Ki Moon i 15 bivših afričkih čelnika. Poručili su i da bi G7 i ostali čelnici pozvani na samit trebali jamčiti da će tijekom dvije godine platiti iznos od oko 30 milijardi dolara godišnje za borbu protiv pandemije širom svijeta.

"Za G7 to plaćanje nije dobročinstvo, nego samozaštita kako bi se zaustavilo širenje, mutiranje i povratak bolesti koja prijeti svima nama", rekao je Brown. Njihova se molba poklopila s anketom dobrotvorne organizacije ''Save the Children'', koja je dobila snažnu potporu javnosti u SAD-u, Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj i Kanadi da bi G7 mogao platiti oko 66 milijardi dolara potrebnih za cjepiva protiv COVID-19 u svijetu.

U Britaniji je 79 posto ispitanika bilo za takvu politiku, kao i 79 posto Amerikanaca, pokazalo je istraživanje. Podrška je bila najniža u Francuskoj, gdje je 63 posto bilo za.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene