Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Loše stanje kod susjeda

Slovenija ima najveću brojku novooboljelih od sredine travnja, 180 novih slučajeva u BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Sloveniji je u posljednja 24 sata na koronavirus testirano 1198 ljudi te je potvrđen 21 novi slučaj zaraze, osam više nego dan ranije, potvrdila je u četvrtak slovenska vlada.

To je najveći broj dnevnih novih zaraza sve od 16. travnja kad je bilo 36 pozitivnih testova. Trenutačno je u Sloveniji hospitalizirano 9 bolesnika zbog COVID-19, što je jedan više nego prethodni dan, no nijedan među njima ne treba intenzivno liječenje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Imaju dosta uvezenih slučajeva Kod susjeda naglo skočio broj novozaraženih, a prije nepunih mjesec dana proglasili su kraj epidemije Slika nije dostupna Neke mjere još na snazi Susjedi proglasili kraj epidemije: "Za nama je teška godina i pol, ali još nismo prošli kroz cilj"

Ukupan broj potvrđenih zaraza od početka epidemije sa zadnjim se podacima povećao na 1634, dok broj umrlih među zaraženima i dalje ostaje 111 jer nije bilo novih smrtnih slučajeva među zaraženim osobama.

Broj aktivnih zaraza na 100.000 stanovnika u Sloveniji trenutačno iznosi 5,9, a po kriterijima slovenskih epidemiologa za epidemiološki sigurnu državu vrijedi ona u kojoj nije više od deset novih zaraza na 100 tisuća stanovnika u razdoblju od 14 dana.

Zato je sadašnji trend povećanja broja dnevnih zaraza opasan jer bi Slovenija, ako se on nastavi, taj prag propisane epidemiološke sigurnosti mogla prijeći za manje od dva tjedna, navode slovenski mediji.

Slovenski mediji navode riječi ministra za zdravstvo Tomaža Gantara, izrečene prilikom jučerašnjeg sastanka s direktorima bolnica, da je porast novih zaraza u posljednje vrijeme zabrinjavajući i da se svakih šest dana broj novih infekcija udvostruči.

Mediji navode procjene medicinskih stručnjaka da bi u Sloveniji opet trebalo proglasiti epidemiju ako bi se broj novih infekcija na dnevnoj razini povećao na 30, no da neće biti ponovnog "lockouta" gospodarstva i društvenog života jer se život mora nastaviti u "novoj normalnosti".

Slovenski parlament idućeg će tjedna na dnevnom redu imati novi zakonski svežanj mjera predviđenih za jesen, s pretpostavkom da će doći do drugog vala epidemije.

Infektologinja Bojana Beović, koja vodi stručni tim vlade za koronakrizu, izjavila je danas da je brine što je među novozaraženima, uz već ranije poznati problem uvezenih slučajeva iz inozemstva, i dosta slučajeva lokalnog prijenosa, odnosno zaraza čiji izvor nije sasvim jasan.

U BiH 180 novih slučajeva

U Bosni i Hercegovini u posljednja 24 sata potvrđeno je 180 novih slučajeva zaraze koronavirusom, objavili su u četvrtak zavodi za javno zdravstvo Federacije BiH i Republike Srpske.

Od srijede je testirano 1758 uzoraka, pri čemu je zaraza potvrđena kod 122 osobe iz Federacije BiH i kod 58 iz RS.

Pojedinačno je najveći broj novozaraženih u Sarajevu, gdje je potvrđeno 27 takvih slučajeva, u Banjoj Luci 9, a na Palama 7.

Broj novozaraženih objavljen u četvrtak nešto je veći u odnosu na srijedu, kada je zaraza potvrđena kod 152 osobe.

Ukupni broj zaraženih od početka epidemije u BiH sada je veći od 4700, a grad s najvećim brojem potvrđenih slučajeva je Banja Luka, gdje je od bolesti COVID-10 oboljelo 750 osoba.

Drugo je najveće žarište Sarajevo, s 382 potvrđena slučaja zaraze koronavirusom, a na trećem je mjestu Tuzla, s više od 250 slučajeva.

Epidemiolozi u BiH i dalje preporučuju građanima prije svega strogo pridržavanje propisanih mjera fizičke distance, nošenja zaštitnih maski i dezinfekcije ruku te izbjegavanje masovnijih okupljanja.

Dodatna ograničenja uvedena su u Sarajevu, gdje su zbog svakodnevnog povećanja broja zaraženih lokalne vlasti ograničile rad ugostiteljskih objekata do ponoći.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene