Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pandemija koronavirusa

Skloništa za udomljavanje životinja pucaju po šavovima: "Pokažite solidarnost umjesto da ste uzrok problema"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog preporuke da se maksimalno smanje socijalni kontakti i širenje koronavirusa skloništa za napuštene životinje, njih više od 40, morala su zatvoriti vrata posjetiteljima, čime se automatski smanjilo udomljavanje životinja, no ne i njihov priljev, pa skloništa pucaju po šavovima.

Iz Mreže za zaštitu životinja, koja okuplja više od 50 udruga za zaštitu životinja, pozivaju sve da ne povećavaju golem problem napuštenih životinja i krcatih skloništa nekontroliranim razmnožavanjem pasa i mačaka pod svojom skrbi.

Pročitajte i ovo Igor Vidić, brat blizanac nultog pacijenta U Hrvatskoj Nulti COVID-19 pacijent prije četiri godine pod rotirkama odveden u bolnicu: "Traumatično iskustvo gdje se preko noći okrenuo svakodnevni život" Koronavirus kod kućnih ljubimaca - 2 ONI NAMA NE PRENOSE VIRUS Hrvatski stručnjaci o zarazi ljubimaca koronom: "Svaka četvrta životinja koja je boravila u takvom kućanstvu imala je neki oblik infekcije"

"Naglašavamo da ni za jednoga psa sklonište nije dobro mjesto, a posebno ne za štence, čija je smrtnost u skloništima izrazito visoka. Psi u skloništima nemaju luksuz biti u karanteni od udomljavanja.

Stoga apeliramo na građane da ne napuštaju životinje, da udomljavaju pse i mačke umjesto da ih kupuju te da pomognu skloništima odgovornim ponašanjem kako bi ona mogla i dalje udomljavati životinje.

Pokažite solidarnost umjesto da ste uzrok problema”, ističu iz udruge Prijatelji životinja, koja koordinira rad Mreže za zaštitu životinja.

Dodaju da je velik problem i to što inače mnoga skloništa iz Hrvatske udomljavaju i po desetak pasa mjesečno u Njemačku i druge zapadnoeuropske zemlje. Međutim, sada, kada su zatvorene granice i zaustavljeno je udomljavanje u inozemstvo, skloništa koja su se oslanjala i na takva udomljenja neće moći primati nove pse, a udomljavanja ne smiju nikako stati!

Iako su skloništa zatvorena za posjetitelje, iz njih se i dalje mogu udomljavati životinje jer upravo će se na taj način napraviti mjesta za one koje čekaju svoje mjesto u njima. Skloništa imaju fotografije pasa na svojim internetskim stranicama i društvenim mrežama, kao i opise pasa i sve njihove podatke, a rado će dogovoriti sve vezano za udomljavanje e-poštom ili telefonski. Sve potrebno može se dogovoriti prije primopredaje životinje, a samo udomljavanje može se napraviti poštujući mjere fizičkog distanciranja i sa zaštitnom opremom.

"Očekujemo od svih skloništa da objave protokol udomljavanja pasa za vrijeme trajanja krize izazvane novim koronavirusom, koji će obuhvaćati slanje ugovora o udomljavanju e-poštom te predaju pasa udomiteljima poštujući sve naložene mjere. Svima smo poslali prijedlog za sastavljanje takvoga protokola i mogu ga slobodno primijeniti", istaknuli su Prijatelji životinja.

Građane su upozorili da imaju na umu da je svaki djelatnik skloništa i volonter neizmjerno važan jer, ako se i jedan zarazi, ostali moraju u samoizolaciju, a o životinjama se onda nema tko brinuti.

Podsjećaju i na to da vrijeme koje smo svi prisiljeni sada provoditi kod kuće možemo iskoristiti za zbližavanje s udomljenom životinjom i dodaju kako činjenje dobrih djela, što pomoć tako ranjivoj skupini kao što su napuštene životinje svakako jest, djeluje terapeutski.

Više informacija o tome kako udomiti psa i mačku može se doznati na www.prijatelji-zivotinja.hr. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene