Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekonomska situacija sve teža

Predstavnici sindikata uoči sastanka s Vladom: ''Dok Nacionalni stožer umiruje narod, na drugoj strani dio poslodavaca unosi nemir''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gospodarska situacija iz dana u dan sve je teža. U nedostatku posla, poduzetnici su sve usmjerili ne bi li dobili potporu i pomoć države. U samo 24 sata evidentirano je dvije i pol tisuće više nezaposlenih. Od početka korona krize posao je izgubilo ukupno 7 i pol tisuća ljudi. Zbog svega toga u petak se s Vladom i poslodavcima sastaju predstavnici sidikata.

Zbog koronavirusa mnogima se srušio poslovni svijet. Korisnici mjera samozapošljavanja došli su na red, a u četvrtak je na snagu stupila odluka da i oni imaju pravo na mjere očuvanja radnih mjesta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna za spas gospodarstva Premijer Plenković predstavio mjeru skraćenog radnog vremena: ''To je mjera za radnike. Crne slutnje nisu se ostvarile'' Slika nije dostupna Porast broja zaraženih Ministar Horvat kaže da novo zatvaranje proračun ne bi izdržao

Brojni koriste usluge računovođa koji su sada na udaru i apeliraju da se produže rokovi za predaju financijskih izvješća, kao što su to učinile druge zemlje Europske unije.

Ribić: Ovo nije situacija za postavljanje zahtjeva

Zbog svega ovoga, ali i navodnog zakona koji bi za vrijeme epidemije koronavirusa praktički suspendirao Zakon o radu i značajno smanjio radnička prava, u petak će se predstavnici sindikata sastati s Vladom i poslodavcima.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić u Dnevniku Nove TV je kazao da ovo nije situacija u kojoj se postavljaju zahtjevi.

''Moramo vidjeti što druge dvije strane imaju za reći i koji su njihovi argumenti. Ono što dosad vidimo iz njihove komunikacije jest da jedan sloj ljudi, dio poduzetničkog sloja, vrlo agresivno i, usudim se reći, zastupa stajališta koja su štetna za društvo, nacionalne interese i njih same. Radi se o smanjivanju plaća u javnom i državnom sektoru'', kaže Ribić.

Podsjetio je na krizu iz 2009. godine kada se smanjivala javna i državna potrošnja, ''što je zagušilo gospodarstvo''. Smatra da bi smanjivanjem plaća sada dogodilo isto.

''Važno je održati potražnju. Važno je da ljudi imaju s čime kupovati da bi poduzetnici mogli kupovati. Tu je važnu lekciju Europska unija naučila i svijet. Izgleda da samo u Hrvatskoj nisu naučili, kazao je Ribić.

Sever: Ne mogu se donositi jednostrane odluke

Predsjednik Nezavisnog hrvatskog sindikata Krešimir Sever poručio je da nije vrijeme za ''ovako jednostrano i agresivno donošenje zakona koji će staviti izvan snage i Zakon o radu, kolektivne ugovore i ugovore o radu, a da se o tome ne razgovara''.

''Sindikati nikada nisu bili nerazumni, i tijekom Domovinskog rata i gospodarske krize, pa to svakako nisu ni sada. Ali dok s jedne strane Nacionalni stožer šalje pomirujuće poruke i stvara smiraj kod naroda, na drugoj strani se koalicija između vlasti i dijela poslodavaca pojavljuje kao nešto što unosi snažan nemir među građane i kaže da bi se mogla olako gubiti radna mjesta'', smatra Krešimir Sever.

Sever smatra da treba sjesti i razgovarati, ali se ne mogu ''donositi jednostrane odluke koje će dati mogućnost dijelu poslodavaca da mogućnosti da se ponašaju prema svojim radnicima onako kako misle da treba, rezati im plaće''. Dodao je da se dio poslodavaca prema svojim radnicima ponaša korektno, dok su drugi požurili otpuštati radnike.

Vilim Ribić kaže da je sada vrijeme solidarnosti. ''Ako doista stane-pane, ja ću stati pred naše članove i reći: 'Moramo smanjiti plaće'. Međutim, moj naglasak je u tome da nije svaka žrtva korisna. Neke su žrtve mogu biti štetne za cijelo društvo'', poručuje Ribić. Krešimir Sever je dodao da nije pitanje čega su se poslodavci spremni odreći, nego čega su svega radnici već odrekli.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene