Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Niz nuspojava

Raste pritisak na post-COVID ambulante: S posljedicama korone pacijenti se bore i nakon ozdravljenja

Raste pritisak na post-COVID ambulante. Popis tegoba na koje se pacijenti žale i nakon što prebole koronavirus sve je duži. Posjetili smo neke od njih, a provjerili smo i hoće li KB Dubrava uskoro početi vraćati svoje redovite djelatnosti.

Tatjana i Gabrijela osjećaju posljedice koronavirusa i nakon što su ga preboljele.

"Moram sjesti da bih pripremila ručak. Meni je to totalno nepojmljivo. Nemam onu snagu da vi napravite jedan običan ručak", rekla je Tatjana.

"Nesanica, to je stvarno nešto što me od korone i poslije korone, ja bih rekla, baš ubija. Umor, nemoć, probavne smetnje", ispričala je Gabrijela.

One nisu jedine koje se s koronom bore i nakon ozdravljenja.

"Ima veliki broj i mladih ljudi i onih koji su bili dobro u početku, ili su barem bili bolje, a onda je nastupilo nekakvo pogoršanje", rekao je doktor Igor Barković, voditelj Post-COVID odjela KBC-a Rijeka.

Zbog toga su post-COVID ambulante pod sve većim pritiskom. Kroz dnevnu ambulantu samo u Dubravi je prošlo više od 600 osoba koje su preboljele koronavirus.

"Imamo veliki pritisak zato što se ne javljaju samo bolesnici koji su liječeni kod nas, nego i oni koji su liječeni kući, koji su imali blažu kliničku sliku", rekao je Ivica Lukšić, ravnatelj KB Dubrava.

Preboljeti koronu nekima je i više nego komplicirano. Nevenka-Piskač Živković, voditeljica Respiracijskog centra KB Dubrava, nam je pokazala CT snimke pluća 46-godišnjeg pacijenta.

"Vidimo akutne upale pluća koje su mjesec dana kasnije nešto manje izražene, ali još uvijek prisutne. To nam je jasno ako usporedimo s normalnim izgledom pluća", rekla je.

U Dubravu se vraćaju redovite djelatnosti

Kod bolesnika je vrlo šarolika slika. Uz nesanicu, žale se i na glavobolju, nedostatak zraka, opadanje kose, trnce u rukama i nogama, tegobe s probavom, nervozu i anksioznost.

"Zovem i svoju doktoricu i Zavod za javno zdravstvo. Dosadna sam valjda svima. Iskreno, s kojim god da me cijepe, samo neka cijepe, samo da ne prođem ponovno istu stvar jer stvarno ne znam kako bi to još jednom psihički više podnijela", rekla je Tatjana.

Pročitajte i ovo Oproštaj od Balaševića, Zagreb Arena DIRLJIVE SNIMKE Pogledajte kako su se obožavatelji u hrvatskim gradovima uz pjesmu i pljesak opraštali od legendarnog Đorđa Balaševića

Pročitajte i ovo Gabrijel u bolnici (Foto: Dnevnik.hr) nesavjesno liječenje Smrt malenog Gabrijela: Dvije godine nakon tragedije podignuta optužnica, majka kroz suze - "Meni ništa od ovoga nije lakše. Svaki dan mi je sve teže i teže što moga djeteta nema"

Broj hospitaliziranih u Dubravi pada. Dobra vijest je da će se u ondje, ako situacija ostane ovako povoljna, za oko mjesec dana postupno početi vraćati redovite djelatnosti.

"Paralelno se vode dvije, rekao bih, vrlo žive aktivnosti. Jedno je reduciranje kapaciteta za liječenje COVID bolesnika, a drugo je pripremne radnje u stavljanje u pogon svih onih redovnih djelatnosti koje KB dubrava ima. Međutim, moramo biti vrlo oprezni i moramo uzeti sve faktore u obzir. Radi se na tome, ja bih rekao, punom parom", rekao je Lukšić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene