Obavijesti Video Pretražite Navigacija
u savjetu mu nije mjesto

Milanović pozvao na rezanje plaća javnom sektoru: "Ovo nije vrijeme za knjigovodstvo, nego za vodstvo"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Zoran Milanović obišao je oštećene objekte Medicinskog fakulteta. Komentirao je osnivanje Savjeta za gospodarstvo Vlade i otkrio hoće li mu se pridružiti.

"Nisam pozvan u Savjet, tamo mi nije mjesto. Nisam tu da se skrivam ali ni da unosim pomutnju", izjavio je predsjednik Zoran Milanović koji je obišao oštećene objekte Medicinskog fakulteta.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 2 Objava na Facebooku Oglasio se Milanović! "Mandat može dobiti..." Zvonimir Mršić, Zoran Milanović Greška Milanovićev bliski kolega: ''Je li sada svima jasno?''

Komentirao je mjere Vlade za pomoć gospodarstvu. "Mjere su ekonomski štit, ovo je ekonomski štit, a ne stimulans. Mjere će se mijenjati u hodu. Važno je da onima koji su ekonomski najugroženiji pošaljemo poruku da smo tu. Oni moraju imati poruku i nisu im dovoljna samo obećanja i tu je došlo do raskoraka između Vlade i poduzetnika", smatra Milanović. 

Upozorio je da oko 260 tisuća ljudi zaposlenih u javnom sektoru trebaju snositi teret ovoga što se sada događa. Predlaže da im se svima smanje plaće za određeni postotak, ali na precizan rok. "To treba učiniti što prije pa ćemo za pola godine vidjeti gdje smo", rekao je Milanović, dodajući da suspenzija radnih prava nikad ne zvuči dobro, no ima smisla ako se odredi neki rok. 

Predsjednik smatra kako država mora svakome tko je ostao bez posla garantirati minimalac. "Ovo nije vrijeme za knjigovodstvo, nego za vodstvo. Ovo je vrijeme za zaduživanje, vlada će morati ponuditi još nešto, u smislu jasnoće", uvjeren je predsjednik. 

Nema ništa protiv niti da se oni koji su u samoizolaciji prate pomoću mobitela, no smatra kako tu treba biti precizan i da nije dovoljno da to određuje odredba koja kaže "za potrebe nacionalne sigurnosti".

"Treba biti puno preciznija norma, treba biti precizan. Možda postoje neka bolja vremena, ali ovo su naša vremena", zaključno je rekao Milanović. 

"Dok Sabor funkcionira, nema potrebe za duetom premijer-predsjednik"

Poručio je kako dok god Sabor funkcionira, nema potrebe za duetom premijer - predsjednik.

Sabor, istaknuo je Milanović, ako fizički ili biološki nije spriječen da se sastaje, u svakom trenutku mora i može raditi. „Tu nema mjesta za predsjednika Republike, za mene, ne vidim taj prostor u ovom niti nekom sljedećem trenutku”, kazao je predsjednik RH nakon obilaska Medicinskog i Pravnog fakulteta koji su stradali u potresu.

„Dok Sabor funkcionira, nema nikakve potrebe za bilo kakvim duetom premijer-predsjednik, naglasio je Milanović upitan o aktiviranju članka 17. Ustava.

Istaknuo je kako situaciju oko epidemije koronavirusa nitko prije par mjeseci nije mogao predvidjeti te da je zato prihvatljivo ograničavanje ljudskih prava i sloboda, ali uz točno preciziranje i poštivanje elementarne procedure. Uvjeren je da bi Sabor dvotrećinskom većinom dao odobrenje i da se u sljedećih mjesec ili dva neka prava ograniče.

"Ako smo ograničili slobodu kretanja, a jesmo na temelju mjesta prebivališta, i na taj način ograničili građanima da uživaju u svom privatnom vlasništvu, onda je to odluka koju treba donijeti Hrvatski sabor i to dvotrećinskom većinom”, rekao je Milanović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene