Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povijesni trenutak!

Branka Aničić (81) prva u Hrvatskoj primila cjepivo: ''Ponosna sam!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Branka Aničić (81) prva u Hrvatskoj je primila cjepivo protiv koronavirusa. Nakon cijepljenja je rekla da ništa nije osjetila te da jedva čeka vratiti se normalnom životu.

17:11 Cijepljenje protiv zarazne bolesti COVID-19 počelo je i na području Sisačko-moslavačke županije gdje je, od 9750 doza cjepiva tvrtke Pfizer-BioNTech koje su u subotu stigle u Hrvatsku, došlo 390 doza.

Pročitajte i ovo Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split NAKON POTEZA AMERIKE Hoće li se protiv korone cijepiti i djeca? Šef splitske infektologije poručuje: "Razloga za uznemirenost roditelja nema" Slika nije dostupna Stotine ljudi čekaju red A nije bilo od jabuke? Došla se cijepiti pa odustala kad je čula kojim cjepivom: ''Pa kaj ću čekati satima da se cijepim shitom? E, pa neću''

Prema dogovorenom planu cijepljenja, najprije su se cijepili korisnici i djelatnici Doma za starije i nemoćne osobe u Sisku, te medicinsko osoblje sisačke Opće bolnice "Dr. Ivo Pedišić" Sisak. Prva osoba u županiji koja je primila cjepivo je 91-godišnja korisnica sisačkog doma Vera Sabljak.

16:58 U virovitičkoj Općoj bolnici je protiv koronavirusa cijepljena prva osoba u Virovitičko-podravskoj županiji, epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok i predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva, dr. Miroslav Venus. U županiju je stiglo 235 doza s prvenstvenom namjerom da se procjepe djelatnici COVID odjela bolnice, zdravstveni djelatnici Zavoda za hitnu medicinu i korisnici četiri doma za stare i nemoćne.

"Kao epidemiolog i predsjednik Epidemiološkog društva smatram svojom obvezom da budem među prvima koji će pokazati da nema straha od cjepiva i da svojim primjerom pokažem da je ono neškodljivo, sigurno i učinkovito", objasnio je dr. Venus.

16:42 Cijepljenjem djelatnika Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije krenulo je u nedjelju cijepljenje u toj županiji, rečeno je na konferenciji za medije županijskog Stožera civilne zaštite.

Među onima koji su se prvi cijepili je liječnica Iskra Pezdirc koja je naglasila kako je sve prošlo u najboljem redu."Pozivam sve građane da se cijepe i da vjeruju znanosti jer to je jedini način da se vratimo na staro normalno”, poručila je Pezdirc. Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Tomislav Jadan rekao je da su dobili prvih 450 doza cjepiva.

16:41 Cijepljenjem 55-godišnjeg štićenika Doma za odrasle osobe sv. Frane u Zadru u nedjelju je i u Zadarskoj županiji počela kampanja cijepljenja protiv koronavirusa. Muškarca je cijepio voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar Alan Medić, koji je kazao da će se danas cijepiti 210 korisnika četiriju najvećih domova za starije.

16:25 U Osječko-baranjskoj županiji je počelo cijepljenje protiv koronavirusa, a prva se cijepila dugogodišnja korisnica doma za starije i nemoćne osobe u Drinskoj ulici u Osijeku, 74-godišnja Ružica Patajac. Nakon cijepljenja je izjavila kako se odlučila cijepiti jer prati situaciju u vezi s epidemijom koronavirusa i smatra kako treba slušati savjete epidemiološke struke.

Prema podatcima županijskog Stožera Civilne zaštite, u Županiju je stiglo 645 doza cjepiva, od kojih je 485 namijenjeno domovima za starije i nemoćne osobe, a ostatak za zdravstvene ustanove.

16:21 Prvo cjepivo protiv Koronavirusa u Brodsko-posavskoj županiji, u nedjelju u 14 sati primila je 78-godišnja umirovljenica Ruža Križ. Križ je korisnica Doma za starije i nemoćne u Slavonskom Brodu gdje je u nedjelju cijepljeno oko 160 osoba. "Prva sam se prijavila za cijepljenje, nije me strah. Pozivam i sve druge da se cijepe", rekla je Križ nakon cijepljenja.

15:59 Cijepljenje je počelo i u Ličko-senjskoj županiji. Štićenici doma za starije koja je primila prvo cjepivo u toj županiji Darko Milinović je kazao: "Vi radite jedan mali korak za sebe, za Hrvatsku, za Europu i za svijet. Mali korak za vas, a veliki za svijet. Vi se prva u županiji cijepite i uvjeren sam da sudjelujete u pobjedi nad koronavirusom".

15:39 U Domu za starije i nemoćne Varaždin počelo je u nedjelju cijepljenje protiv covida-19 u Varaždinskoj županiji, a prvi je cijepljen 89-godišnji umirovljeni liječnik Panteleimon Proskura. Prvi cijepljeni izjavio je da se osjeća dobro, normalno, kao i prije injekcije.

15:26 U Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije u nedjelju je stigla prva pošiljka od 315 doza cjepiva tvrtke Pfizer-BioNTech.

13:29 Mirjana Baric 67-godišnja je umirovljenica i štićenica Doma za starije i nemoćne Zlatna jesen u Karlovcu i prva je osoba u Karlovačkoj županiji koja je primila cjepivo protiv koronavirusa.

13:28 U Zavod za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije stiglo je prvih 305 doza cjepiva protiv koronavirusa.

Prvo cjepivo na području županije primili su djelatnici Zavoda za hitnu medicinu, odnosno voditeljica Zlata Ileković Pejić.

13:20 Dubravka Pavlović, 93-godišnja Riječanka, korisnica Doma zastarije osobe na Kantridi, prva je osoba u Primorsko-goranskoj županiji cijepljena protiv virusa COVID-19.

U domu je već dvije godine, vitalna je i druželjubiva, ali tužna što je epidemija onemogućila da viđa svoju obitelj. Nakon što ju je cijepio, dr. Dobrici Rončeviću je rekla: ''Ovo je baš igra''.

10:24 Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je rekao da ''otvaramo novo poglavlje u borbi protiv koronavirusa''.

''Od danas počinjemo koristiti moćno oružje'', rekao je.

Dodao je da će Pfizerovo cjepivo stizati u nekoliko navrata do rujna iduće godine, a do kraja ožujka se očekuje da stigne oko 270.000 doza.

Capak je otkrio da je HZJZ kontaktirao i Modernu, za čije se cjepivo još čeka odobrenje, kako bi počeli pregovori oko naručivanja doza njihovog cjepiva. Nada se da će do ljeta u Hrvatskoj biti mirnija epidemiološka situacije.

Capak je rekao da je teško predvidjeti kada se može očekivati procijepljenost 70 posto stanovništva.

10:21 Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je da je ovo povijesni dan.

''Ovo je dan kada se vidi svaka prednost Hrvatske u Europskoj uniji'', kazao je.

''Kada prođe ovaj prvi val da se cijepe oni koji su ugroženi, ja ću se prvi cijepiti kao primjer drugima'', poručio je Bandić.

10:17 Premijer Andrej Plenković rekao je da je sretan što je cjepivo primila prva osoba u Hrvatskoj.

''Očekujem da u tjednima koji su pred nama Europska agencija odobri i cjepivo Moderne i da nakon toga budemo u prilici vratit se normalnm životu'', rekao je Plenković i čestitao Branki Aničić.

Plenković je odgovorio na pitanje zašto se prvo nije cijepio državni vrh kao primjer drugima. ''Zato jer smo dobili samo 9750 doza. Naša je jasna odluka bila da cjepivo trebaju dobiti oni kojima cjepivo može spasiti život. To su sugrađani koji žive u domovima za starije, zdravstveni djelatnici na prvoj crti obrane i oni koji se brinu o starijima'', kazao je.

10:13 Liječnik Miro Hanževački, koji je cijepio Branku Aničić, rekao je da je sretan što je cjepivo na raspolaganju.

''U ovom domu smo danas planirali cijepiti 20 korisnika, a ukupno oko 100'', otkrio je ispred Doma za starije i nemoćne Trešnjevka u Zagrebu.

Dodao je da će se i sam cijepiti kada na red dođu zdravstveni djelatnici.

10:06 Prva žena koja se cijepila stala je pred kamere nakon cijepljenja. ''Upravo sam cijepljena!'', rekla je 81-godišnja Branka Aničić koja se prva cijepila.

''Ponosna sam da sam prva i da konačno krećemo u neki normalan život. Cjepivo je došlo brže nego što smo se nadali'', kazala je. ''Cijepljenje nisam ni osjetila, kao da ništa nije ni bilo'', otkrila je Branka.

Kazala je da joj nije niti malo bilo teško odlučiti da će se prva cijepiti, a jedva čeka vidjeti svoje praunuke, kao i vratiti se svojim redovnim aktivnostima i hobijima od kojih najviše voli nordijsko hodanje.

10:03 Prva osoba u Hrvatskoj primila je cjepivo protiv koronavirusa! Prva koja se cijepila je 81-godišnja korisnica Doma za starije i nemoćne Trešnjevka u Zagrebu.

''Bravo, gospođo! Svaka čast!'', čestitali su okupljeni novinari ženi netom nakon cijepljenja.

9:59 Pred Dom za starije i nemoćne Trešnjevka u Zagrebu, u kojemu će 81-godišnja štićenica prva u Hrvatskoj primiti cjepivo protiv koronavirusa, stigli su premijer Andrej Plenković i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

9:29 Danas se doze cjepiva distribuiraju po županijskim zavodima, a da cjepivo sigurno stigne do odredišta osiguravat će policija koja će pratiti cjepiva na putu do županijskih Zavoda za javno zdravstvo, javlja N1

9:16 Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak uoči cijepljenja prve osobe u Hrvatskoj je rekao da je sve spremno.

''Pripremili smo sve, već su neke pošiljke otišle, neke upravo pripremamo i cijepljenje će početi u 10 sati službeno'', rekao je.

Dodao je da kako misli da oni koji se ne žele cijepiti čine manjinu.

''Mislim da će se to s vremenom ispraviti i nemam osjećaj da je to veliki dio građana, mislim da je to manjina'', rekao je.

Capak se ponovno ispričao i zbog neumjesne fotografije koja je jučer objavljena, a na kojoj se vidi kako on sjedi na kutiji za cjepivo. Kazao je da je kutija tada već bila prazna, a to je bio odraz sreće jer je cjepivo konačno stiglo.

Nakon što je u subotu u Hrvatski zavod za javno zdravstvo stiglo prvih 9750 doza cjepiva protiv bolesti COVID-19 tvrtke Pfizer-BioNTech, distribucija prvih doza trajat će od danas do utorka.

U tim će se danima u svim državama članicama Europske unije odvijati Europski dani cijepljenja, kojima je cilj podizanje svijesti o važnosti cjepiva kao najsigurnijem načinu da se okonča pandemija koronavirusa.  

U nedjelju, ponedjeljak i utorak prva cijepljenja organizirat će se u domovima za starije i nemoćne osobe te u zdravstvenim ustanovama. Prioritet je zaštita najugroženijih i najizloženijih - starijih i nemoćnih osoba te radnika u zdravstvenim i socijalnim ustanovama.

Prva osoba koja će se u Hrvatskoj cijepiti protiv bolesti COVID-19 bit će štićenica Doma za starije osobe Trešnjevka, danas u 10 sati. Riječ je o 81-godišnjoj ženi, javio je N1.

Cijepljenju će prisustvovati predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Prvo cijepljenje u Hrvatskoj moći ćete pratiti uživo na našem portalu. 

Nakon toga Plenković će s ministrom zdravstva Vilijem Berošem i Alemkom Markotić, ravnateljicom Klinike dr. Fran Mihaljević, prisustvovati i cijepljenju zdravstvenih djelatnika te bolnice. 

U nastavku donosimo i detaljan raspored cijepljenja po ustanovama diljem Hrvatske

Nedjelja, 27. prosinca 2020.

Zagrebačka županija
Dom za starije i nemoćne osobe Juro Barišić, Jakovlje: 11 sati

Krapinsko-zagorska županija

Zavod za hitnu medicinu, Krapina: 15.00 sati.

Sisačko-moslavačka županija
Dom za starije i nemoćne osobe Sisak: 14 sati

Karlovačka županija
Obiteljski Dom za starije i nemoćne Zlatna Jesen, Karlovac: 10.30 sati

Varaždinska županija
Dom za starije i nemoćne osobe Varaždin: 13 sati
Opća bolnica Varaždin: 13.30 sati

Koprivničko-križevačka županija
Dom za starije i nemoćne osobe u Koprivnici: 14 sati

Bjelovarsko-bilogorska županija
Dom umirovljenika Vita Nova Bjelovar: 11 sati
Opća bolnica Bjelovar: 11.30 sati

Primorsko-goranska županija

Dom za starije osobe Kantrida, Rijeka: 11 sati

Ličko-senjska županija

Dom za starije i nemoćne osobe u Otočcu: 14 sati

Virovitičko-podravska županija
Virovitica, Opća bolnica Virovitica: 14 sati

Požeško-slavonska županija
Opća bolnica Požega: 14 sati
Dom za starije i nemoćne osobe Požega: 14.30 sati

Brodsko-posavska županija
Dom za starije i nemoćne osobe Slavonski Brod: 14 sati

Zadarska županija
Dom za starije i nemoćne osobe Zadar na Sfingi: 14 sati

Osječko-baranjska županija
Dom za starije i nemoćne osobe Osijek: 15 sati
KBC Osijek: 16 sati

Šibensko-kninska županija
Opća bolnica Šibenik: 18.30 sati

Vukovarsko-srijemska županija
Zavod za hitnu medicinu, Vinkovci: 13 sati

Splitsko-dalmatinska županija
Dom za starije i nemoćne osobe Split - Zenta: 16 sati
KBC Split: 16.30 sati

Istarska županija
Opća bolnica Pula: 14 sati

Dubrovačko-neretvanska županija

Opća bolnica Dubrovnik te Dom za starije i nemoćne osobe Dubrovnik (prva cijepljenja obavit će se u ponedjeljak)

Međimurska županija
Dom za starije i nemoćne osobe u Čakovcu: 14 sati

Napomena: Pored ovih lokacija, cijepljenje će se u naredna tri dana odvijati i u drugim domovima za starije i nemoćne osobe te zdravstvenim ustanovama diljem Hrvatske.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene