Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OPSADNO STANJE

FOTO/VIDEO Sve dramatičnije u Parizu: Policija suzavcem na prosvjednike, raste broj uhićenih

Pariška policija u subotu je zaustavila 500 vozila koja su se pokušala probiti u grad u konvojima na prosvjede protiv epidemioloških mjera uvedenih u borbi protiv koronavirusa. Nedugo zatim, morali su odgovoriti suzavcem i uhititi 14 ljudi.

Francuska policija suzavcem je odgovorila sudionicima "Konvoja slobode" na aveniji Champs-Elysees i drugim trgovima u Parizu. Neka vozila s prosvjednicima uspjela su probiti policijske kontrolne točke u središtu Pariza i poremetiti promet oko Slavoluka pobjede.

Uhićeno je 14 osoba, ispisano 337 prijava do ranog poslijepodneva i zaustavljeno 500 vozila tijekom jutra koja su pokušavala ući u Pariz, objavila je policija.

Stigli iz cijele Francuske

Policija je mobilizirala tisuće policajaca, postavila kontrolne točke i rasporedila oklopne transportere i vozila s vodenim topovima u pripremi za prosvjede.

Inspirirani kanadskim prosvjedima nazivanima "Konvoj slobode" vozači iz brojnih gradova diljem Francuske pokušavaju prkositi policijskoj naredbi da ne ulaze u grad.

Tisuće protivnika epidemioloških mjera uvedenih u borbi protiv pandemije koronavirusa utaborile su se od petka navečer u predgrađima Pariza nakon što su stigli u konvojima iz cijele Francuske.

Francuske vlasti objavile su da su odlučne spriječiti bilo kakvu blokadu glavnog grada.

Gotovo 7200 policajaca i žandara "raspoređuje se u sljedeća tri dana kako bi proveli zabranu prolaska konvoja vozila", priopćila je pariška policija.

Prefekt pariške policije Didier Lallement rekao je da su otvorili privremeni deponij za vozila koji će, zajedno s desecima paukova koji će uklanjati automobile, "prekinuti svaku blokadu".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izvanredno stanje VIDEO Nastavlja se drama u Kanadi: Prosvjednici i dalje blokiraju promet, policija im dijeli letke s detaljima o kaznama

Policija je na Twitteru pokazala svoj arsenal protiv blokada, objavljujući fotografije mehanizacije za uklanjanje barikada, kao i vozila opremljenih dizalicama ili vodenim topovima.

Oklopna vozila Žandarmerije također su raspoređena na ulicama glavnog grada prvi put od prosvjeda "žutih prsluka" krajem 2018. godine. Premijer Jean Castex obećao je biti ustrajan u onemogućavanju blokade grada.

"Ako blokiraju promet ili ako pokušaju blokirati glavni grad, moramo biti vrlo čvrsti u pogledu toga", inzistirao je na televizijskom kanalu France 2 u petak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ŠIRI SE VAL PROSVJEDA Konvoji slobode proširili se i na Francusku te Novi Zeland: "Ostala sam bez posla zbog obveznog cijepljenja, a taj sam posao itekako voljela"

Inspirirani kanadskim vozačima kamiona koji paraliziraju granični promet sa Sjedinjenim Državama, među prosvjednicima su antivakseri, ali i ljudi bijesni zbog brzog rasta cijena energije.

Zahtijevaju ukidanje COVID propusnica, koje su potrebne za pristup mnogim javnim prostorima, te dodatnu pomoć za plaćanje računa za energiju.

Samo dva mjeseca uoči predsjedničkih izbora i s vladom koja očajnički želi izbjeći scene nasilja u glavnom gradu, predsjednik Emanuel Macron je u petak rekao da razumije "umor" povezan s pandemijom koronavirusa.

"Taj umor također dovodi do bijesa. Razumijem ga i poštujem. Ali pozivam na najveću smirenost", rekao je za novine Ouest-France.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prosvjedi u Ontariju FOTO/VIDEO Vozači kamiona odbijaju deblokirati promet, premijer proglasio izvanredno stanje: "Bit će posljedica i one će biti oštre"

Policija je procijenila da je do petka poslijepodne u različitim konvojima bilo 3300 vozila.

Pariška policija zabranila je okupljanje zbog "remećenja javnog reda" i rekla da će prosvjednici koji pokušaju blokirati ceste biti kažnjeni ili uhićeni. Naredbu o zabrani okupljanja konvoja potvrdili su u petak sudovi, koji su odbili dvije žalbe.

"Pravo na prosvjed i na mišljenje je ustavom zajamčeno pravo u našoj republici i u našoj demokraciji. Pravo blokirati druge ili spriječiti dolazak i odlazak nije", rekao je premijer.

Vlada je u petak najavila daljnje ublažavanje mjera protiv koronavirusa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene