Obavijesti Video Pretražite Navigacija
važna objašnjenja

Kako se zaštititi od zaraze koronavirusom, kako prepoznati simptome...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj raste broj novooboljelih od koronavirusa. U nastavku pogledajte kako se zaštititi i osnovne upute za ponašanje u slučaju sumnje na zarazu.

Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo svakoga dana na svojim mrežnim stranicama objavljuju najnovija saznanja vezana za ovu opasnu bolest te upute.

Pročitajte i ovo Ilustracija Organizacija rada Kako će raditi bolnice na dan izbora: Ministarstvo objavilo upute Slika nije dostupna provjerili stanje zaliha Nakon optužbi o nedostatku lijekova za COVID pacijente oglasilo se Ministarstvo zdravstva

Najučinkovitije preventivne mjere za zaštitu od zaraze koronavirusom jesu: pranje ruku, nošenje zaštitne maske za lice, korištenje maramica i posjet liječniku ako primijetite neke od simptoma.

Kako prepoznati simptome i što učiniti ako ih uočite

Osoba koja ima barem jedan od navedenih simptoma:

kašalj
povišenu tjelesnu temperaturu
dispneju, nedostatak zraka
nagli gubitak mirisa, okusa ili promjenu okusa

Dodatni, manje specifični kriteriji mogu uključivati glavobolju, zimicu, bolove u mišićima, umor, povraćanje i/ili proljev.

Epidemiološki kriteriji za određivanje zaraze su:

bliski kontakt s oboljelim od COVID-19 14 dana prije početka simptoma
bolesnik je unutar 14 dana prije početka simptoma bio korisnik ili zaposlenik ustanove za smještaj osjetljivih skupinama u kojoj je potvrđena transmisija COVID-19.

Pojam bliski kontakt uključuje:

Izravan tjelesni kontakt s oboljelim od COVID-19 (npr. rukovanje)
Nezaštićen izravan kontakt s infektivnim izlučevinama oboljelog od COVID-19 (dodirivanje korištenih maramica golom rukom ili npr. ako se bolesnik iskašlje u osobu)
Kontakt licem u lice s COVID-19 bolesnikom na udaljenosti manjoj od dva metra u trajanju duljem od 15 minuta
Boravak u zatvorenom prostoru (npr. učionica, soba za sastanke, čekaonica u zdravstvenoj ustanovi itd.) s COVID-19 bolesnikom u trajanju duljem od 15 minuta
Zdravstveni radnik ili druga osoba koja pruža izravnu njegu oboljelom od COVID-19 ili laboratorijsko osoblje koje rukuje s uzorcima oboljelog bez korištenja preporučene osobne zaštitne opreme ili ukoliko je došlo do propusta u korištenju osobne zaštitne opreme
Kontakt u zrakoplovu ili drugom prijevoznom sredstvu s bolesnikom dva mjesta ispred, iza, ili sa strane; suputnici ili osobe koje skrbe o bolesniku tijekom putovanja; osoblje koje je posluživalo u dijelu zrakoplova u kojem sjedi bolesnik (ako težina kliničke slike ili kretanje bolesnika upućuje na izloženost većeg broja putnika, bliskim kontaktima se mogu smatrati putnici cijelog odjeljka ili cijelog zrakoplova).

U slučaju da primijetite neke od simptoma, odmah nazovite svog liječnika/pedijatra ili se javite u nadležnu COVID ambulantu. Opišite im svoje stanje i poslušajte njihove upute.
Kod teže narušenog zdravstvenog stanja potrebno je kontaktirati hitnu medicinsku pomoć.
Nemojte odlaziti liječniku prije nego što ga nazovete.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene