Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROGLAŠENA PINGDEMIJA

Britanija u kaosu nakon ukidanja mjera: Prazne police, zatvorene benzinske crpke, stotine tisuća u izolaciji...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski supermarketi objavili su u četvrtak da vlada nestašica nekih proizvoda, a dio benzinskih crpki bio je prisiljen zatvoriti se zbog golemog broja onih koji su u aplikaciji čuli zvuk ''ping'', koji ih je upozorio da se moraju izolirati jer su bili u kontaktu sa zaraženom osobom.

Na naslovnicama britanskih novina našle su se police supermarketa na kojima nedostaju proizvodi jer ih nema tko slagati, a proglašena je "pingdemija."

Pročitajte i ovo Ilustracija Kontraproduktivno Britanci imaju novu definiciju ekstremizma: Mogla bi ugroziti slobodu govora Ilustracija Eskalacija nasilja SAD i Velika Britanija žestoko napali Jemen, hutisti odmah izveli novi udar

Britanski ministar za poduzetništvo Kwasi Kwarteng rekao je Sky Newsu da je vlada vrlo zabrinuta zbog situacije, no da nije zapazio, kako je televizija okarakterizirala, prazne police supermarketa.

S brojem zaraženih koji se u Ujedinjenom Kraljevstvu penje na 50.000 dnevno, stotinama tisuća ljudi aplikacija NHS-a je naložila - ili "pingala" - da se izoliraju na 10 dana.

Drastično smanjenje osoblja uzrokovalo je kaos u raznim sektorima, od prehrambenog, prometnog, turističkog, proizvodnog do medijskog.

Kako bi izbjegli komplikacije, mnogi su izbrisali aplikaciju sa svojih mobitela.

Sainsbury's, drugi najveći britanski lanac supermarketa, rekao je da kupci možda neće naći određeni proizvod koji traže.

"Velike količine proizvoda dovoze se u trgovine i naše su kolege fokusirane na to da ih stave na police što je prije moguće", rekao je glasnogovornik lanca.

Maloprodajni lanac Iceland rekao je da je zatvorio određeni broj trgovina zbog manjka osoblja.

BP je rekao da mora privremeno zatvoriti veći broj benzinskih postaja zbog nedostatka goriva, ali i manjka vozača teretnih vozila zbog COVID izolacija.

Vladini ministri kažu da aplikacija igra važnu ulogu u borbi protiv širenja virusa, koji je dosad u zemlji usmrtio oko 129.000 osoba, što je sedma najviša smrtnost u svijetu.

Dopustili su nekim radnicima koji obnašaju važne dužnosti da nastave s radom, čak iako su "pingani".

Broj zaraženih je u strelovitom porastu u Britaniji u posljednjim tjednima.

No s obzirom na to da se u sklopu programa cijepljenja jednom dozom cijepilo 88 posto odraslih, a dvjema dozama više od 69 posto odraslih, manji je broj smrtnih slučajeva u odnosu na broj zaraženih, a dnevna je smrtnost relativno niska.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene