Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ideje kod susjeda

Maštovite mjere kao poticaj? Za cijepljenje besplatno na utakmice i koncerte, ski-pass, dopunski ispitni rok...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Srbiji se nije dugo održao trend pada novooboljelih od COVID-a i dvoznamenkasti broj zaraza, a dok stručnjaci upozoravaju na novi, četvrti pandemijski val, država priprema nagradnu igru kako bi dodatno potakla cijepljenje.

Prema podacima, posljednjih dana broj zaraza u blagom je porastu u pojedinim administrativnim okruzima i u Beogradu - ukupno kod 189 osoba među 9786 testiranih uzoraka, dok su od posljedica COVID-a preminule četiri osobe.

U Srbiji koronabrojke rastu i na početku je novog vala, a državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Mirsad Đerlek najavio je da će uskoro uslijediti novi paket mjera i poticaja za ubrzavanje kampanje cijepljenja jer se očekuje jak četvrti val korone.

Ministrica državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović potvrdila je da je u pripremi ozbiljna kampanja u kojoj se razmišlja o velikoj nagradnoj igri u kojoj će cijepljeni protiv koronavirusa konkurirati za ozbiljne nagrade.

"To je jedini način da pokažemo da vlada zaista promovira cijepljenje", rekla je Obradović te ocijenila da zaključno s 20. srpnja na teritoriju cijele države ima oko 2.664.000 osoba cijepljenih objema dozama, što na ukupnu populaciju od oko sedam milijuna ljudi "nije dovoljno ako se teži kolektivnom imunitetu".

Blic javlja kako Vlada želi stimulirati cijepljenje mladih od 18 do 30 godina, zbog čega od kolovoza želi uvesti nagradnu igru, besplatne karte za utakmice i koncerte, vaučere za kupovinu i putovanja, ali i dopunski ispitni rok za cijepljene i ski-pass za zimovanje. 

Srbija koristi četiri cjepiva - Pfizer/BioNTech, AstraZenecu, kineski Sinopharm i ruski Sputnjik te ima dovoljno doza, ali je nakon uspješne kampanje u početku opao interes za cijepljenje, poglavito među mladima.

U Srbiji je od početka epidemije 6. ožujka do sada testirano 4.572.957 uzoraka, registrirano je ukupno 719.006 zaraženih, a službeno je prijavljeno 7088 smrtnih slučajeva. Trenutačno je na liječenju 311 osoba, od kojih je sedmero na respiratorima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene