Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukupno 25 pozitivnih

Raste broj zaraženih, Markotić: ''Informacije da se krije broj oboljelih uvreda su zdravstvenim djelatnicima koji se trude i rade''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nacionalni stožer za civilnu zaštitu na redovnoj konferenciji za medije izvijsetio je o aktualnoj situaciji s koronavirusom u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj je do poslijepodnevnih sati potvrđeno pet novih slučajeva zaraze koronavirusom, objavio je na presici ministar zdravstva Vili Beroš. ''Troje su bliski kontakti oboljelih iz Rijeke, a dva su uvezena - jedan iz Njemačke i jedan iz Austrije'', rekao je Beroš. Kasnije je tijekom dana objavljeno da je zaražena još jedna osoba, koja je hospitalizirana u sisačkoj bolnici.

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Ilustracija Raste broj zaraženih U tjedan dana 42 osobe umrle od COVID-a: "Nove podvarijante vrlo su zarazne"

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' Alemka Markotić kazala je da troje bolesnika iz Rijeke nemaju nikakve simptome. Druga dvojica pacijenata imaju srednje teške simptome bolesti.

Markotić je rekla i da je oboljeli muškarac iz Zagreba koji je ozdravio i otpušten iz bolnice i dalje pod nadzorom. Istaknula je i da nitko od oboljelih u Hrvatskoj nije na respiratoru. 

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak istaknuo je da je epidemiološka situacija u Hrvatskoj i dalje povoljna jer nema lokalne transmisije u zemlji. Dodao je da stožer smatra da zasad nema potrebe za zatvaranjem škola u Primorsko-goranskoj županiji i istaknuo da je u svijetu niska stopa zaraze koronavirusom kod djece.

''Nemamo još niti jedan slučaj zaraze u školi u Hrvatskoj. Pažljivo ćemo pratiti situaciju i ukoliko bude potrebe dogovorit ćemo mjeru zatvaranja škola'', zaključio je Capak.

Markotić: Lažne informacije su uvreda

Markotić je dodala da se dijagnostika zasad radi samo u Zagrebu te da epidemiolozi rade danonoćno. ''Sedam dana u tjednu 24 sata ne stignu praktično jesti niti piti. Lažne informacije o tome da se skriva broj oboljelih duboka su uvreda za sve te ljude'', poručila je Alemka Markotić.

Dodala je da testiranja i restrikcije ''neće zaustaviti širenje virusa, ako se ljudi ne ponašaju odgovorno''. ''Nije stvar ako ćeš zaraziti sebe ako odeš u zaraženo područje, zarazit ćeš i svoju obitelji'', rekla je Markotić i istaknula da nema potrebe za testiranjem svake osobe, već se testiraju oni koji imaju simptome. Ravnateljica infektivne klinike kaže i da će se postaviti dodatni punktovi za testiranje u Hrvatskoj.

Predsjednik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izvijestio je na konferenciji za medije da je stožer donio odluku o ograničavanju javnih okupljanja na 100 osoba.

Capak: Situacija u Sloveniji nije pod kontrolom

Proširen je i broj zemalja zbog kojih će se na granicama provoditi oštrije mjere kontrole, pa će karantena biti obvezna za osobe koje dolaze iz i Njemačke, Švicarske, Španjolske, Francuske, Velike Britanije, Nizozemske i Švedske. Krunoslav Capak kazao je da se razmišlja i o tome da se na taj popis stavi Slovenija. ''Ne mislimo da je situacija u Sloveniji pod kontrolom. Već sutra bi i Slovenija mogla biti na stolu'', kaže Capak.

Na pitanje kako kontrolirati pridržavaju li se pacijenti samoizolacije, Božinović kaže da je teško konrolirati svaki korak osoba koje su u samoizolaciji. ''Svaki građanin koji je svjestan učinit će sve kako bi se držao temeljnih higijenskih navika i onoga što struka kaže da se treba držati. To je najbolji put da se ova zaraza širi sporije, odnosno da ju se spriječi u širenju'', rekao je Božinović. U samoizolaciji je trenutačno 5900 ljudi, a u kranteni 31 osoba, od čega je 21 stranac te 10 Hrvata.

U Hrvatskoj je zasad potvrđeno 24 slučajeva zaraze koronavirusom, od čega je jedna osoba ozdravila i otpuštena je iz bolnice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene