Obavijesti Video Pretražite Navigacija
4520 novozaraženih, preminulo 69 osoba

Uvode se strože mjere za trgovačke centre, po udjelu pozitivnih na broj testiranih od nas su lošije samo dvije zemlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj je u protekla 24 sata zabilježeno novih 4520 slučajeva zaraze koronavirusom, preminulo je 69 osoba, izvijestio je Nacionalni stožer. Zbog vrlo visoke incidencije, prema kojoj smo i dalje drugi najlošiji u Europi, iza nas je samo Luksemburg. Uvode se nove strože mjere za trgovačke centre i trgovine.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas iznosi ukupno 23.750, među njima su 2703 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 280 pacijenata.
U samoizolaciji je trenutačno 57.835 osoba. U protekla 24 sata zabilježen je i rekordan broj testiranja, njih 12.596.

''Incidencija nam je i dalje vrlo visoka, govorit ću o sedmodnevnom prosjeku. Incidencija nam je 582,1 na razini zemlje, najviša je u Međimurskoj županiji, gdje iznosi 1119, zatim u Varaždinskoj 1094, a zatim slijedi Krapinsko-zagorska županija s incidencijom od 893. Najbolje trenutačno stoje Dubrovačko-neretvanska županija, zatim Istarska i Požeško-slavonska. Hrvatska je trenutačno u Europskoj uniji na 26. mjestu po broju novozaraženih, iza nas je i dalje samo Luksemburg. Po mortalitetu smo na 15. mjestu po broju stanovnika sa stopom od 547,8 na milijun osoba. Od udjela pozitivnih među testiranima od nas su lošije samo Bugarska i Poljska'', izvijestio je Krunoslav Capak.

Strože mjere sve do 10. siječnja

S obzirom na sve te brojeve, koji i dalje ne ulijevaju sigurnost, uvode se već najavljivane, nove strože mjere u trgovinama i trgovačkim centrima.

Nova odluka odnosi se na posebnu organizaciju djelatnosti trgovina u razdoblju od ove subote, 12. prosinca, najmanje do 10. siječnja. Donosi se odluka o veličini prostora u trgovinama i trgovačkim centrima prema kojoj je ukupna površina umanjena za skladišne prostore, tehničke prostorije, sanitarne prostore i sve ostale prostore koji nisu dostupni za posjetitelje. 

- U trgovinama do 10 kvadrata smije biti samo jedan kupac

- od 11 do 100 kvadrata najveći broj kupaca određuje se na način da za svakog kupca mora biti na raspolaganju najmanje 10 kvadrata

- u trgovinama od 101 do 200 kvadrata po kupcu mora biti na raspolaganju najmanje 12 metara kvadratnih 

- u trgovinama od 201 do 2000 za svakog kupca treba osigurati najmanje 16 kvadrata po kupcu, a za prodavaonice s više od 2000 najmanje 20 kvadrata

U trgovačkim centrima određeno je da za svakog kupca mora biti na raspolaganju najmanje 16 kvadrata, obavijesti o broju kupaca u svakom pojedinom prostoru moraju biti jasno istaknute kao i dosad, a mjera je potrebno izrazito se strogo pridržavati.

Na tržnicama se provode strože kontrole, koje će biti još učestalije.

Davor Božinović i Krunoslav Capak istaknuli su kako je već ranije najavljeno da su mjere koje su na snazi privremene te da traju do 21. prosinca. Još jednom napominju kako situaciju procjenjuju iz dana u dan, a ako bude potrebno, dali su naslutiti, one će biti dodatno postrožene. U tom slučaju nakon 21. prosinca možemo očekivati, kao i inače, dodatna ograničenja gospodarskih i društvenih aktivnosti.

''U ovo doba godine boravak u zatvorenim prostorima, posebno u manjim, najveći je rizik od širenja zaraze'', rekao je Božinović.

Kolika je zainteresiranost za cijepljenje?

''Jako je teško prognozirati i reći što očekujemo, postoji još vremena i prostora da se s ljudima razgovara o sigurnosti cjepiva i njegovoj važnosti. U medijima je sve više tekstova, kontinuirano se komunicira sa stručnjacima koji daju pozitivno mišljenje, pripremaju se brojne kampanje, niz stručnih i znanstvenih sastanaka... Kao što znate, da bi cjepivo bilo učinkovito, potrebno nam je 70 posto obuhvata. Ne vidim zašto to ne bismo imali, s obzirom na to da je i za cijepljenje protiv gripe ove godine zabilježen izrazito velik interes. Vjerujem da je potrebno još malo vremena i dodatnih informacija kako bi ljudi shvatili sve o učinkovitosti i značaju cjepiva'', objasnio je Krunoslav Capak.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 159.372 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 2367 preminulo, ukupno se oporavilo 133.255 osoba, od toga 2386 u posljednja 24 sata. Do danas je ukupno testirano 837.619 osoba. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene