Obavijesti Video Pretražite Navigacija
596 novozaraženih, preminule dvije osobe

Nacionalni stožer: ''Otvaraju se zatvoreni dijelovi kafića, još se pišu detaljne mjere''; ''Uskoro cijepljenje trećom dozom''

Prema najavama Nacionalnog stožera život bi nam ove jeseni trebao izgledati znatno sličnije ''starom normalnom'' nego što je to bilo prošle godine. Maske će i dalje biti obavezne na zatvorenim mjestima na kojima nije moguće održavati razmak od dva metra, ali otvorit će se, pod određenim uvjetima, dijelovi ugostiteljskih objekata koji dugo nisu mogli raditi. Iz Nacionalnog stožera najavljuju i treću dozu za neke kategorije stanovništva, te apeliraju na građana da se cijepe.

U protekla 24 sata zabilježeno je 596 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3353. Među njima su 372 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 47 pacijenta. Preminule su dvije osobe.

Do danas je ukupno zabilježeno 372.219 osoba zaraženo novim koronavirusom, od kojih je 8.318 preminulih, a 360.584 se oporavilo (494 u protekla 24 sata). U samoizolaciji je trenutno 7.295 osoba. Do danas je ukupno testirano 2.510.859 osoba, od toga 9.532 u posljednja 24 sata. 

''Utrošeno je 3.244.822 doze cijepiva, a završno je cijepljeno 1.599.278 osoba'', izvijestila je na konferenciji za novinare Vera Janković-Katalinić, pomoćnica ministra zdravstva Vilija Beroša. 

Najviša incidencija u Splitsko-dalmatinskoj županiji

''U prvih pet dana ovog tjedna imali smo 2454 novooboljela, a prošli tjedan 1865. Najnižu stopu incidencije ima Istarska županija, a najvišu Splitsko-dalmatinska županija. Hrvatska je u Europskoj uniji po 14-dnevnoj incidenciji na jedanaestom mjestu, a po stopi smrtnosti na 20. mjestu'', izvijestio je Krunoslav Capak.

Najviše incidencije u Europi bilježe Francuska i Irska.

Pročitajte i ovo Koronavirus, ilustracija HRVATSKA IZ MINUTE U MINUTU U jednoj županiji gotovo trećina od ukupnog broja zaraženih. U Zagrebu 9 zaraženih nije kontaktirano jer su dali netočne podatke ili su odbijali pozive

Pročitajte i ovo Razvoj cjepiva za koronavirus Drugi put gori simptomi Splićanka se dva puta u četiri mjeseca zarazila koronom, stručnjak objasnio kako je to moguće

Ministar Vili Beroš je rekao da 86,41 posto zaražnih nije cijepljeno. “Od 16. do 22. kolovoza od hospitaliziranih 78,78 posto nije bilo cijepljeno. OB Šibenik, KB Dubrava i Plućna bolnica u Zagrebu imaju 100 posto necijepljenih hospitaliziranih. Zar to ne govori dovoljno?”.

''Četvrti val je tu, i nemojmo se zavarati trenutnim brojevima koji možda ne izgledaju loše. Jednostavno moramo učiniti više. Činjenica da je veliki udio među zaraženima i umrlima necijepljenih pokazuje nam da nije dovoljno za sigurnu jesen'', rekao je Beroš. ''Neke bolnice imaju čak po 100 posto necijepljenih pacijenata koji su primljeni u bolnicu. Nastojimo odgovoriti na sve izazove, imamo znanje, imamo stručno utemeljenje, imamo i volju, a ono što nam nedostaje je osobna odgovornost dijela naših građana''.

''Izaberimo razum i znanost''

''Negiranje vrijednosti cijepiva i nepoštivanje mjera omogućuje širenje virusa, ne mogu vjerovati da u vrijeme pandemije koja je na svijetu donijela više od 4 milijuna smsrti diljem svijeta, neko koristi epidemiološke mjere kako bi se politički prepucavao. To može donijeti kratkoročnu korist i nekoliko klikova više, ali dugoročno nas svih dovodi u opasnost. Oni naši građani koji negiraju ovu bolest, ne žele se cijepiti i ne pridržavaju se mjera su suradnik virusu i njegovom nastojanju da preživi. Stoga vas molim da izaberemo razum i znanost. Mi moramo pobijediti  ovu epidemiu i to možemo samo na čvrstim stavovima i na zdravim temeljima. Postoji i udio onih koji zbog cijepljenja ne poštuju mjere, jedino zajedno ta dva faktora daju dobre rezultate'', zaključio je Beroš.

''Moramo živjeti s virusom''

''Razgovarali smo s s predstavnicima Nacionalne udruge ugostitelja već proteklih dana, a ne samo danas, napravili smo analizu turističke sezone, koja je kao što znate vrlo uspješna, na razini one iz 2019. godine. Upravo balans mjera uz sve aktivnosti koje spadaju pod ingerenciju Ministarstva turizma omogućio nam je da praktički cijeli kolovoz jadranska Hrvatska ostane u narančastoj zoni, kao i ostatak zemlje'', rekao je Davor Božinović.

''Moramo se naučiti kako živjeti s virusom i slažem se da nam je potrebna povećana osobna odgovornost. Teško je zamisliti da nakon 18 mjeseci itko u Hrvatskoj ne zna kako se zaštititi virusom'', kaže Božinović. 

''Još nismo detalje utvrdili s ugostiteljima, ali radno vrijeme će najduže ostati do ponoći, uz preporuke HZJZ-a moći će raditi i neki zatvoreni dijelovi ugostiteljskih objekata'', rekao je Božinović, te dodao ''Planiramo otvoriti zatvorene dijelove kafića i objekata koji spadaju u tu kategoriju, i to od 1.9.''

''HZJZ će pripremiti mjere za te objekte, a cilj nam je da sve rizike koje donosi jesen i duži boravak u zatvorenom, svedemo na najmanju mjeru'', zaključio je Božinović.

Ministar Beroš je napomenuo kako sada stvaramo temelje za kasnu jesen i zimu.

Božinović je objasnio da su zatvoreni dijelovi ugostiteljskih objekata prije ljeta bili zatvoreni kako bi se zaustavila mogućnost da nam turisti donesu virus i tako izazovu neke nove mjere. ''Nismo željeli da nam se ponovi prošla sezona koja nam je naglo završila 15. kolovoza. Unatoč činjenici da ne možemo biti zadovoljni postotkom ljudi koji su se procijepili, svejedno puno faktora moramo uzeti u obzir pri donošenju mjera i odluka''.

''Još se ni proizvođači niti regulatorne agencije nisu očitovale o trećoj dozi. Trebamo imati u vidu da većina Europskih zemalja ima vrlo konzervativne stavove oko treće doze, a literatura je pokazala, iako ne s preciznom sigurnošću koliko traje imunitet nakon preboljenja. U skorije vrijeme ćemo sigurno početi cijepljenje s trećom dozom za neke skupine stanovništva. Pomno pratimo trendove i sve što se događa oko treće doze. Nemojte me pitati kada, niti sve ostale detalje, jer to još ne znamo, ali imamo dovoljno cijepiva za takav potez'', rekao je Capak. 

U školama će se i dalje nositi maske, za djecu od 5. razreda pa naviše, kao i na svim mjestima gdje se ne može održati potreban razmak. ''Cijepljene djece je nešto manji od deset posto, u dobi od 12 do 18 godina'', rekao je Capak, dok je Alemka Markotić istaknula kako u ovom valu nije noš bilo zaražene djece u bolnicama.

''Slijedi odluka o tome hoće li se duljina trajanja COVID potvrda produljiti sa devet mjeseci na dulje razdoblje ili ćemo preporučiti treću dozu. Za one kompromitiranijeg imuniteta vjerojatno ćemo u nekom trenutku preporučiti cijepljenje trećom dozom, ali još treba donijeti detaljne odluke o tome'', rekao je Capak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene