Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nacionalni stožer

Novozaražene 54 osobe, 1704 ukupno, šest preminulih: ''Ovo je smrtonosna bolest''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je najnovije informacije o koronavirusu u Hrvatskoj. Novozaražene su 54 osobe, a još je šest osoba preminulo.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da imamo 54 novozaraženih, 1704 ukupno. Još je šest osoba preminulo. ''To pokazuje da je ovo smrtonosna bolest i da moramo učiniti sve da spriječimo širenje virusa'', rekao je. Ministar je rekao da su svi imali kronične bolesti i patološka stanja. "Preminuo je jedan bolesnik, 1960. godište u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu, u Rijeci ženska osoba 1951. godište, u Splitu ženska osoba 1935. godište iz Doma za starije osobe, muška osoba 1941. godište iz Doma za starije osobe u Dicmu, i u Dubrovniku dvije osobe 1939. i 1946. godište'', rekao je ministar. Objavio je da se ukupno oporavilo 415 ljudi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ukupno 2213 zaraženih U Hrvatskoj šest novih slučajeva zaraze, preminule još tri osobe. Capak: ''Pronađeni su svi putnici s leta iz Frankfurta, određena im je samoizolacija'' Alemka Markotić 11 novozaraženih, ukupno 2207 Alemka Markotić odgovorila na pitanje jesu li i danas oni koji krše samoizolaciju – bioteroristi

Iznio je podatak prema kojem Hrvatska dobro stoji prema broju oboljelih na milijun stanovnika, ali i broju preminulih (1,82 posto).

Beroš je podsjetio da je pokrenuti digitalni asistent - Andrija. ''Cilj nam je probuditi društvenu svijest, pogotovo kod mlađe populacije'', rekao je ministar. Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da su u tijeku modifikacije mjera za Domove za starije. Rekao je da je Stožer distribuirao zaštitnu opremu na teren, a nemaju točne informacije koriste li svi u domovima maske i rukavice.

O plaćanju prekovremenih sati

Ministar je rekao da je 2. travnja donio uputu za bolnice. ''Poslodavac je obvezan svakom radniku isplatiti prekovremeni rad, a ako radnik to želi, poslodavac će mu na pisani zahtjev omogućiti slobodan dan'', objasnio je ministar i zamolio sve ravnatelje da se toga pridržavaju.

Capak je objasnio da ljudi koji se od korone liječe kod kuće trebaju ostati kod kuće do izlječenja, a nakon toga obavljati pretrage koje su im potrebne.

Na pitanje mogu li doći u pitanje odluke Nacionalnog stožera i legitimitet s obzirom na to da nije član stožera, Vili Beroš rekao je da kao ministar mora prisustvovati na sastancima. Kaže da su sve odluke supotpisane sukladno zakonu. ''Sve je učinjeno s ciljem spašavanja ljudskih života'', rekao je. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je izmijenjen Zakon o civilnoj zaštiti kojim je Stožer ovlašten donositi odluke temeljem proglašene epidemije. Beroš je rekao da se ne boji mogućih tužbi. ''Da smo znali kakva nas ugroza čeka, vjerojatno bismo ranije sve pripremili, ali ovo se dogodilo u trenutku'', rekao je ministar zdravstva.

O Lici i maturi

''U Ličko-senjskoj županiji situacija je dobra, ako ne i odlična'', rekao je Capak. Kaže da je tamošnji Dom za starije bez zaraženih i da zasad nema opasnosti. Poslali su još jedan tim u Liku.

Na pitanje je li izvjesno da se matura održi u lipnju, Capak je rekao da je za relaksaciju mjera potreban pad novozaraženih nekoliko dana zaredom. Dodao je da teško procijeniti kakva će biti situacija do mature. ''Ako bude bolja situacija, matura se može održati uz poštivanje epidemioloških mjera'', rekao je. Dodao je da razgovaraju o organizaciji treninga vrhunskih sportaša.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene