Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SJEDNICA VLADE

Plenković uputio važnu poruku roditeljima uoči popuštanja mjera u školama: ''Ohrabrite se, iskoristite mogućnost''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na sjednici Vlade naći će se odluka o pripajanju autoceste Rijeka – Zagreb HAC-u.

Na početku sjednice Vlade premijer Plenković osvrnuo se na parlamentarne izbore. "Čuli smo danas na konferenciji za medije o rokovima od DIP-a. Dobro je da je datum izbora na kraju našeg predsjedanja Europskom unijom. Uskoro će početi i rasprava o proračunu EU-a. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković GRAĐANIMA 20.000 KUNA Vlada ide u rebalans, minus u proračunu veći od 23 milijarde kuna: "Ovo je kratkotrajni šok, moramo biti čvrsti i izdržati" Slika nije dostupna Sjednica Vlade RH Plenković otkrio crne prognoze za ovu godinu: "Očekujemo pad BDP-a od 9,4 posto"

Idemo u izbore nakon što je naša Vlada ostvarila brojna postignuća koja smo planirali, a možemo reći i da smo, uz odgovorno vođenje financija, dočekali pandemiju na najspremniji mogući način - dali smo najizdašniju potporu privatnom sektoru, pola milijuna naših sugrađana dobilo je potpore", poručio je Plenković. ''Malo je zemalja koje su toliko uložile u radna mjesta kao mi", rekao je.

Osvrnuo se i na pregovore sa sindikatima. "Mislim da je to ohrabrujuće i vjerujem da ćemo postići rješenje. U ovim trenucima dobro je da svi pokažemo signal odgode. Mislim da smo na tragu dogovora", kazao je.

Ponovio je Vladine mjere za potres.

"Ministarstvo je objavilo poziv za zamjenski stan. Sredstva su osigurana, a ako su sada one prve oznake za stanove bile drugačije, svatko ima pravo tražiti dodatnu procjenu. Želimo da svi naši sugrađani dostojanstveno žive", napomenuo je. 

Ponovio je i da će Vlada građanima svakome dati po 20.000 kuna zbog potresa. 

Osvrnuo se i ina epidemiološke preporuke za škole. "One omogućuju veći broj učenika u školama. Molimo osnivače da rastumače nove okolnosti, ne samo s ravnateljima već i s roditeljima. Treba iskoristiti ove tjedne pred nama da učenici imaju mogućnost biti u razredima. Ova nova situacija je povoljnija i mislim da se roditelji mogu ohrabriti", kazao je. 

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj. "Hrvatska je prepoznata kao odgovorna destinacija. Sinergijom struke ostvarili smo gotovo nemoguće. No ovo je tek etapa i toga svi moramo biti svjesni. Apeliram na sve preporuke stručnjaka i da posebno štitimo osjetljive članove zajednice. Stoga, ostanimo zajedno odgovorni", kazao je Beroš. 

Ministar Božinović rekao je kako je od 13. do 21. svibnja u Hrvatsku ušlo više od 271.000 ljudi, od toga 132.000 stranaca. 

Podsjetio je da broj novozaraženih u svijetu raste, ali da mi imamo povoljnu epidemiološku situaciju. "Svi moramo voditi računa da jedino pravo pridržavanje uputa jamči da neće doći do novih žarišta", kazao je. Plenković je rekao kako će ministar sutra predstaviti nove mjere vezane za kulturna događanja i nove informacije vezane za turiste i turizam.

Vlada je donijela odluku o ukidanju mostarine za Krčki most. Donesena je odluka o spajanju Hrvatskih autocesta (HAC) i Autoceste Rijeka – Zagreb (ARZ) i ukidanju naplate mostarine na Krčkom mostu od 15. lipnja.

Dnevni red sjednice Vlade

Vlada bi trebala donijeti i odluku o pokretanju postupka za sklapanje Ugovora o zajmu između Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za Projekt oporavka nakon potresa i jačanja odgovora na COVID-19.

Na sjednici će se naći i odluka o pokretanju postupka za sklapanje Ugovora o zajmu između Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za odgovor na krizu i podršku oporavku.

Vlada će izvijestiti o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanima za koronavirus u Hrvatskoj te informacijama o aktivnosti Stožera civilne zaštite. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene