Obavijesti Video Pretražite Navigacija
7000 ljudi na brodu

Petero Hrvata "zarobljeno" u karanteni na talijanskom kruzeru, prvi nalazi na koronavirus negativni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Preliminarni testovi na koronavirus dvoje Kineza koji su sa 7000 osoba - među kojima i petero Hrvata - blokirani na kruzeru u luci Civitavecchiji blizu Rima, čine se negativnima, objavilo je u četvrtak talijansko ministarstvo zdravstva. Trenutno nema informacije kad će rezultati biti konačni.

Zbog mogućnosti da je dvoje putnika na talijanskom kruzeru Costa Smeralda zaraženo koronavirusom, ostalih 6000 putnika i još 1000 članova posade ostalo je zarobljeno na luksuznom kruzeru.

Pročitajte i ovo Vozilo talijanske policije Velika racija Talijanska policija uhitila 55 mafijaša: Pogledajte na što su iskoristili ilegalno zarađen novac Slika nije dostupna Svaki drugi pozitivan Strahuju da se povijest ne ponovi: U Italiji uvode testiranja za sve putnike koji dolaze iz Kine

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da se na talijanskom brodu nalazi i petero hrvatskih državljana te da je putem veleposlanstva u Rimu u kontaktu s tvrtkom Costa Crociere. "Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je putem Veleposlanstva RH u Rimu zaprimilo potvrdu da se na talijanskom kruzeru Costa Smeralda, tvrtke Costa Crociere, nalazi i pet hrvatskih državljana.

Ministarstvo je putem Veleposlanstva RH u Rimu u kontaktu s tvrtkom Costa Crociere te će o daljnjim detaljima pravovremeno obavještavati", navodi se u priopćenju Ministarstva.

Mladen Barukčić, direktor agencije Svijet krstarenja, rekao je da su osim Hrvata, preko njih put uplatila i dva slovenska državljanina. U agenciji su u kontaktu s njima. 

"Preko naše agencije putovanje je uplatilo dvoje hrvatskih državljanina. Ima li Hrvata koji su išli preko drugih agencija, to ne znam. S našim putnicima smo se čuli, rekli su nam da nije tako strašno. Par za koji se sumnja da ima virus je izoliran, no ostali se putnici normalno kreću po brodu, nisu zatvoreni u sobama. Nisu djelovali uplašeno. No svi čekamo 17 sati, kada bi trebali stići nalazi i kada će se znati jesu li ova dva putnika zaražena", objasnio nam je Barukčić.

Strani putnici koji su se danas trebali ukrcati na kruzer, trenutno su smješteni u hotelu i čekaju razvoj situacije. Hoće li uopće na brod ili ne. Barukčić još sa sigurnošću ne zna što će se dogoditi ako nalazi potvrde virus kod kineskog para. "Vjerojatno će još neko vrijeme ostati na brodu", rekao je Barukčić. 

Hrvati su se na kruzer ukrcali 25. siječnja u talijanskoj Savoni, gdje su se trebali i iskrcati 1. veljače. 

Prijavila temperaturu i teškoće s disanjem

Kruzer je zaustavljen u Civitavecchiji, nedaleko od Rima, nakon što je 54-godišnjakinji iz kineske regije Makao pozlilo i dobila je vrućicu. Ona i njezin suprug, koji zasad nema nikakve simptome, odmah su izolirani od ostalih putnika. Kako javljaju lokalni mediji, žena je u srijedu navečer liječnicima na brodu rekla da ima poteškoća s disanjem i povišenu temperaturu.

Pretpostavlja se da su se supružnici ukrcali na brod u Savoni prije pet dana, nakon što su avionom iz Hong Konga doputovali u Milano. Putnici će brod moći napustiti tek nakon što pristignu nalazi liječnika koji će potvrditi je li žena zaražena koronavirusom, a rezultati nalaza očekuju se tijekom dana, piše Daily Mail.

Gradonačelnik Civitavecchije je oštro odbacio tu mogućnost. "Moram zaštititi zdravlje svojih sugrađana. Za sada je samo iskrcana prtljaga putnika. Čekamo rezultate testova iz bolnice Spallanzani", izjavio je tijekom poslijepodneva Ernesto Tedesco, gradonačelnik Civitavecchie. Costa Smeralda novi je brod koji je prvi put isplovio u prosincu prošle godine, a prvo putovanje bilo je po Mediteranu.

Do sada su svi analizirani sumnjivi slučajevi bili negativni. Talijanski zdravstveni sustav je spreman za slučaj zaraze novim koronavirusom, izjavio je u četvrtak novinarima predsjednik instituta zdravstva Silvio Brusaferro.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene