Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izlažu svoje zdravlje

One su heroine na prvoj su crti obrane od COVID-a, no što im država daje zauzvrat? Svake godine u inozemstvo ih ode 200-ak

Na prvoj su crti obrane od panedmije. Brinu o bolesnicima riskirajući svoje zdravlje. Međunarodni je dan medicinskih sestara i tehničara. U našoj ih zemlji kronično nedostaje, a upisne kvote za njihovo zanimanje dodatno su smanjene.

Tisuću crvenih ruža za medicinske sestre u KB Dubrava. One koje su više od godinu dana na prvoj crti obrane od koronavirusa.
''Mislim da smo svjedočili velikoj požrtvovnosti, humanosti, etičnosti, proefesionalizmu našeg osoblja'', kazao je Ivica Lukšić, ravnatelj KB Dubrava.

Izlažući svoje zdravlje, nesebično brinu o bolesnima. ''Možemo reći da su tijekom 15 mjeseci bili stup hrvatskog zdravstva i podnijele najveći teret i tijekom pandemije i podnose ga i danas'', istaknuo je Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara. No, kronično ih nedostaje. U bolničkom sustavu - oko četiri tisuće.

''Treba proglasiti zanimanje i profesiju deficitarnom.'', smatra Anica Prašnjak, predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara. I povećati kvote. ''Mi smo tražili upisne kvote da se povećaju za 50 posto. Nažalost, u javnu raspravu je izašlo iz Ministarstva obrazovanja gdje je čak smanjeno za 16 mjesta u RH'', rekao je Gazić.

Premalo se upisuje, previše ih odlazi. Na zapadu su iznimno cijenjeni, pa bolje uvjete u inozemstvu na godinu potraži gotovo 200 medicinskih sestara i tehničara. U idućih pet godina gotovo sedam tisuća će u mirovinu. A tko će onda brinuti o pacijentima?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hoće li Stožer odobriti? Vili Beroš o zahtjevu za popuštanje mjera u Zagrebu: ''Ne želim ulaziti u političku pozadinu. Struka će donijeti stav''

Pročitajte i ovo Dijana Zadravec NIZ PROBLEMA U BOLNICI Tko će sada sjesti u vruću fotelju u Vinogradskoj? Upravno vijeće u srijedu će izabrati v. d. ravnatelja

''Plaće nisu prve, ali su jedan od bitnih elemenata koje će zadržati naše sestrinstvo u Republici Hrvatskoj'', pojasnila je Prašnjak i dodala kako bi se svakako trebalo razmišljati o tome da bi medicinskim sestrama trebalo dati stipendije. ''Trebalo bi se razmišljati i pobrinuti i za stambeno zbrinjavanje sestara'', rekla je Prašnjak.

I uvjeti rada, kažu, hitno se moraju poboljšati. ''Ova pandemija pokazala koliko su sestre i tehničari važne u zdravstvenim sustavima i koliko je važno specijalističko usavršavanje. Što se događa kad ih nemate dovoljno'', rekao je Adriano Friganović, predsjednik Hrvatskog nacionalnog saveza sestrinstva.

Ministar ističe - upozorenja Komore primio je na znanje. ''Primjedbe komore bile su vrlo adekvatne i ukoliko bude trebalo jasno ću ih apostrofirati na međuresornim sastancima'', rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Kako bi i u budućnosti imao tko brinuti o našim bolesnicima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene