Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mala škola higijene

Pogledajte kako pod UV lampom izgledaju nepravilno dezinficirane ruke. Pitali smo stručnjake kada ih i kako ispravno dezinficirati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ni danas nismo u značajnijem silaznom trendu jer imamo 104 nova slučaja zaraze koronavirusom, tri osobe su preminule. A zaraza se može spriječiti i nošenjem maski, ali i dezinfekcijom. Iako se mnogi ovih mjeseci u šali pitaju - do kada ćemo morati prati ruke, kada vidite kako pod UV lampom izgledaju ruke koje su nepravilno dezinficirane shvatit ćete koliko nas to radi krivo.

Nema gdje ih nema - dezificijensi su postali "novo normalno". No u slučaju krivog korištenja, od njih gotovo nema koristi. Da bi na testu higijene ruku pali mnogi - pokazali su nam stručnjaci iz Klinike Fran Mihaljević.

Pročitajte i ovo Igor Vidić, brat blizanac nultog pacijenta U Hrvatskoj Nulti COVID-19 pacijent prije četiri godine pod rotirkama odveden u bolnicu: "Traumatično iskustvo gdje se preko noći okrenuo svakodnevni život" Slika nije dostupna Cirkuliraju podvarijante Hrvatska na udaru novog vala koronavirusa: Gdje je najviše zaraženih, kad će vrhunac i hoće li se vraćati COVID potvrde?

"Ne ulazi virus kroz kožu, ali ruke najčešće završe u očima, ustima", kaže Arjana Tambić Andrašević, voditeljica Zavoda za kliničku mikrobiologiju Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević.

Upotrijebili su alkohol s fluorescentim česticama kako bismo pod UV lampom vidjeli koji dio ruke je dezinficiran, a koji nije.

"Ako ste ga nanijeli na cijelu površinu ruke, onda će pod UV lampom cijela ruka fluorestirati. Prikazat ćemo i kako se loše radi, a to često viđamo. U tom slučaju imat ćemo površine koje svijetle, njih je dotaknuo alkohol, a bit će i površina koje alkohol nije dotaknuo", objašnjava stručnjakinja.

Naš prvi pokušaj bile su ovlaš poprskane i tek protrljane ruke. 

"Samo fluorescirane površine su oplahnute alkoholom. Ovo nije ni jedna trećina ruke dezinficirana", objasnila je Tambić Andrašević.

Kako pravilno dezinficirati?

U drugom pokušaju  - dezinfekcija po pravilima. Pravilno je ne špricati iz daleka i nanijeti dovoljnu količinu, barem 3 militra alkohola i rastrljati ga po cijeloj površini kože ruku.  Rezultat - ruke su pod UV lampom kristalno bijele - u potpunosti dezinficirane.

"Trebalo bi ruke dezinficirati neposredno prije diranja jela, očiju, nosa, ne pet minuta prije nego neposredno prije", upozorava Tambić Andrašević.

Jer razlika je u tome je li ruka tek djelomično oprana ili dezinficirana ili je u potpunosti čista.

"Onda ne morate biti opterećeni što ljudi često jesu, je li virus na torbama, kaputu, kvaki. Šanse da je virus na neživim predmetima su izuzetno rijetke i male. Ali ako ste to i dirali najbitnije da su vam ruke čiste kada dirate oči, nos i usta", objašnjava.

I da ne popravljate masku prljavim rukama, ne prskate dezinficijensima, da je ne nosite ispod nosa. Jer maske nas međusobno štite - apelirali su hrvatski liječnici.

Testiranje jeftinije nego do sada

S maskama na licu od jutra se testiraju i građani jeftinije nego do sada. Na zavodu Andrija Štampar bez uputnice, ali za 700 kuna dobit će nalaz, mnogima potreban za odlazak u bolnicu, inozemstvo, ili na posao.

"Na našoj web stranici su brojevi gdje se naručite. Naručujemo pacijente svake tri minute jednoga. Nije problem da se istog dana obrišu. Važan je princip da u roku od 24 sata dobiju nalaz", objasnio je Zvonimir Šostar.

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj su bila 104 pozitivna COVID testa. Sedam je osoba na respiratoru, a preminule su tri osobe.

Aktivnih slučajeva je 1112. A već poštovanjem osnovnih pravila higijene - smanjujete šansu da upadnete u tu statistiku.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene