Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RUBNE KATEGORIJE

Sve nedoumice o dobivanju COVID potvrde: Što je s onima koji su testirani brzim testovima na koronu, kako do potvrde nakon isteka od 210 dana…

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od 1. srpnja na snazi su EU digitalne potvrde koje vrijede na prostoru cijele Europske unije. Provjerili smo sve nedoumice u vezi s izdavanjem potvrda, ali i što će biti nakon isteka od 210 dana od cijepljenja i dobivanja potvrde.

Od 1. srpnja na snazi su EU digitalne potvrde koje vrijede na prostoru cijele Unije. Tako više nema prepreka da potvrda postane dodatna ulaznica za koncerte, festivale, predstave, izložbe i ostala događanja.

Izdaje se u sustavu e-Građanin i Uredu HZZO-a, ali i na mjestima na kojima se obavljaju testiranja na COVID-19, kojih je trenutačno oko 150. Riječ je o laboratorijima, bolnicama i zavodima za javno zdravstvo.

 "Više nitko ne može reći da je to problem. Svatko može doći u posjed digitalne COVID potvrde time što se cijepio, prebolio bolest ili se testirao", kazao je čelnik Stožera Davor Božinović. 

Svatko može doći u posjed potvrde, kazao je ministar, no je li to baš tako? Ako ste preboljeli koronu, a testirani ste brzim antigenskim testom, ne možete dobiti COVID potvrdu temeljem preboljenja. 

Zašto ne vrijedi brzi antigenski test? 

Zamjenicu ravnatelja HZJZ-a Ivanu Pavić Šimetin pitali smo zašto je to tako s obzirom na to da je u Hrvatskoj puno ljudi testirano na koronu upravo brzim antigenskim testovima. Pavić Šimetin objašnjava kako se radi o naputku EU-a te da je Hrvatska više puta apelirala da se COVID potvrda može dobiti i na taj način. 

"To je nešto što je dogovoreno između zemalja EU-a. Hrvatska se zalagala da se u obzir uzme i brzi antigenski test, ali to nije ispregovarano i nije prihvaćeno na razini EK-a", objasnila je Pavić Šimetin. 

"Mi tu ništa ne možemo učiniti. Objašnjenje je bilo da je PCR test mnogo specifičniji i osjetljiviji nego brzi antigenski test koji može imati lažno pozitivne nalaze", dodala je. 

Predsjednica KoHOM-a Nataša Ban Toskić smatra da se radi o nelogičnosti i ističe da su HZJZ i Krizni stožer svojedobno proglasili brzi antigenski test kao relevantan za dijagnozu. "Meni kao liječniku ta je situacija nelagodna", istaknula je.

I ministar Božinović smatra da bi se osoba koja je bila pozitivna na antigenskom testu, trebala tretirati kao i osoba koja je bila pozitivna na PCR testu, no nije rekao kada bi se to moglo promijeniti. 

Novo pravilo za dobivanje COVID potvrde 

Hrvatski nacionalni sustav za izdavanje EU digitalne COVID potvrde ekskluzivno nam je pak potvrdio da se uskoro mijenja pravilo u vezi s dobivanjem potvrde. 

Kada je riječ o osobama koje su preboljele koronu, a zaraza im je potvrđena PCR testom, nakon što dobiju prvu dozu cjepiva, odmah će moći dobiti COVID potvrdu i više neće morati čekati da prođu 22 dana. 

Što nakon isteka COVID potvrde? 

Pojasnili su nam i što se događa nakon isteka od 210 dana od druge doze cjepiva, odnosno kako će osoba doći do nove COVID potvrde kada joj istekne važeća. 

Anita Glavaš Vujić iz Hrvatskog nacionalnog sustav za izdavanje COVID potvrde priznaje kako taj dio još uvijek nije definiran. "HZJZ će definirati što nakon toga, no takvih osoba još uvijek nema u sustavu. Vjerojatno je da će produljiti trajanje potvrda", istaknula je. 

Kako na potvrdi ne piše datum valjanosti, građani neće morati vaditi novu potvrdu, već će sve biti u sustavu, kaže. 

Preboljenje ili cijepljenje? Temeljem čega do potvrde? 

Objasnili su nam i na koji način sustav registrira i prepoznaje kategorije preboljenih i cijepljenih i poništava li jedna kategorija drugu. Primjerice, može li osoba koja je preboljela koronu, a potom se cijepila dobiti potvrdu temeljem preboljenja ili cijepljenja prvom dozom, a nakon 22 dana. 

"Kada građanin zatraži svoju potvrdu na portalu e-Građanin, sustav će generirati potvrdu koja je povoljnija za njega po pitanju duljine trajanja. Dakle, ako je njegova potvrda o preboljenju duljeg trajanja, on će dobiti tu potvrdu, dok će potvrda o cijepljenju stupiti na snagu onda kada ona postane povoljnija za osobu koja je zatražila tu potvrdu", pojasnila je. 

Istaknula je da takva osoba ne mora čekati 22 dana da bi dobila potvrdu jer će sustav generirati potvrdu o preboljenju ako je ta potvrda valjana, odnosno ako nije prošlo više od 180 dana od preboljenja korone. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene