Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novcem protiv koronavirusa

Testiranje možete platiti iz vlastitog džepa: Provjerili smo koliko će vaš koštati test bez simptoma ili uputnice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Već nekoliko dana moguće je testirati se na koronavirus bez da imate simptome ili uputnicu liječnika. Međutim, ako želite dokaz da nemate Covid-19, test ćete morati platiti 1.506 kuna.

Dva dana zaredom u Zagrebu nije zabilježena ijedna zaraza, pa na drive-in testiranju nismo naišli niti na jedan auto. Bez gužve čak i uz novu mogućnost – plaćanje testiranja. Naime, oni koji nemaju uputnicu i simptome, a iz nekog razloga trebaju dokaz da nisu bolesni, mogu se testirati za 1506 kuna. Ipak, za testiranje se morate naručiti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM Ovako loše brojke dugo nismo imali: Veliki skok broja zaraženih, preminulo još 12 osoba Slika nije dostupna SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM Stožer objavio najnovije podatke, preminula je još jedna osoba: Provjerite stanje po županijama

"Ukoliko imamo slobodnih kapaciteta, moguće je da se testiranje obave na zahtjev poslodavaca čiji radnici moraju raditi u inozemstvu i trebaju potvrde PCR testova", rekla je Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja Nastavnog zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Testiranje mogu platiti i oni koji privatno trebaju dokaz o zdravlju zbog putovanja ili, primjerice, pregleda u privatnoj poliklinici. Među onima koji su bez simptoma prvi počeli plaćati testiranja zbog posla su pomorci.

"Svaki pomorac prije ukrcaja, ukoliko njegov poslodavac traži trestiranje, odlazi u Zavod za javno zdravstvo. Plaća ga, a onda mu njegov poslodavac naknadno isplaćuje taj iznos za koji on naravno dobije račun", rekao je Neven Melvan iz Sindikata pomoraca Hrvatske.

Zašto baš 1506 kuna, ako je Nacionalni krizni stožer reako da je test koša oko 100 eura? Iz HZZO-a objašnjavaju da je jedno testiranje oko 100 eura, ali baš svi moraju obaviti dva testiranja, i oni kojima to HZZO pokriva i oni koji sami plaćaju. Iskustva onih koji su plaćali kažu da cijena nije svugdje ista.

"Testiranja su vrlo šarena, čak i u RH. Dok je cijena Zavoda oko 1500 kuna, u Dubrovniku, koliko čujemo, ta cijena skače i do 3000. Isto tako, znamo da neki privatnici to rade za 500 kuna", rekao je Melvan.

Iz Dubrovnika kažu da cijena nije 3000, već 1850 kuna jer se pokrivaju i troškovi Doma zdravlja i testiranje koje se obavlja u Zagrebu. S druge strane, privatnici su jeftiniji jer ne koriste iste testove.

"Vjerojatno se ne radi o istoj vrsti testa. Dakle, ponavljam, ove testove koje koristi Zavod su klinički ispitani PCR testovi kojima potvrđujemo tri gena virusa Covida", rekla je Šikić.

Na području Zagreba, kažu, tek je nekolicina onih koji su odlučili test platiti iz svog džepa.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene