Obavijesti Video Pretražite Navigacija
63 nova slučaja zaraze

Kina uvodi nove mjere za ''tihe prenosioce'': Kako broje zaražene bez simptoma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina je u srijedu predstavila nove mjere za suzbijanje širenja koronavirusa kontrolom asimptomatskih "tihih prenosioca" koronavirusa, dok zemlja bilježi blagi rast broja oboljelih.

U Kini su potvrđena 63 nova slučaja zaraze koronavirusom u srijedu, dok su dan ranije potvrđena 62 slučaja, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bez distance Pogledajte nestvarni video iz Wuhana: Dok se Europa zatvara zbog koronavirusa, oni proslavili Noć vještica Slika nije dostupna Novi slučaj Pronašli koronavirus u zamrznutim pilećim krilcima: Uvezli ih iz jedne od najpogođenijih zemalja

Od 63 novozaražene osobe, 61 se vratila u Kinu iz inozemstva. Trenutačno je, prema službenim podacima, u Kini ukupno zaraženo 81.665 osoba.

Drugi val zaraze u Kini značajno je slabiji od vrhunca epidemije u veljači kada je Kina stavila u karantenu nekoliko gradova i uvela stroga ograničenja kretanja.

Uz kontrolu putnika koji se vraćaju iz inozemstva, kod kineskih vlasti zabrinutost izazivaju asimptomatski prenosioci koronavirusa. Kina je u srijedu objavila da je potvrđeno 56 novih asimptomatskih slučajeva te je od 1. travnja koronavirus utvrđen kod 657 asimptomatskih osoba.

Zaraženi bez simptoma broje se odvojeno

Kina je do 1. travnja objavljivala podatke o asimptomatskim osobama s koronavirusom, a i dalje podatke o tim osobama objavljuje odvojeno od službenog broja zaraženih. Samo osobe koje razviju simptome ulaze u službeni broj zaraženih.

Kinesko Državno vijeće u srijedu je objavilo nova pravila za ophođenje prema asimptomatskim prenosiocima koje neki državni mediji nazivaju "tihim prenosiocima". Prema novim pravilima, medicinske ustanove moraju obavijestiti nadležne organe u roku od dva sata da su otkrili asimptomatski slučaj zaraze.

Lokalne vlasti potom moraju identificirati sve kontakte zaražene osobe u roku od 24 sata. Asimptomatski pacijenti bit će kolektivno smješteni u karantenu na 14 dana te će biti računati kao potvrđeni slučajevi zaraze ako razviju simptome. Bliski kontakti asimptomatskih osoba također će morati u karantenu na dva tjedna. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene