Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protiv COVID potvrda

Prosvjed ispod prozora dječje onkologije: "Sestre su spuštale rolete i uzimale djecu u krilo..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zvižduci, nered, galama i neumjesni povici ispred bolnica obilježili su prvi dan uvođenja COVID potvrda u zdravstvu.

Dok su jedni ispod prozora KBC-a Zagreb zajapureno vikali 'vješala, vješala', iza istih prozora liječili su se mali onkološki bolesnici. 

Pročitajte i ovo Prosvjednici u Izraelu Četvrti dan zaredom Prosvjednici s bakljama pred zgradom parlamenta: Traže nove izbore i optužuju izraelsko vodstvo Nastavak prosvjeda poljoprivrednika Nezadovoljni europskom politikom Prosvjednici blokirali centar Bruxellesa: Europski birokrati gnjev poljoprivrednika mogu vidjeti, čuti, ali i namirisati

Pa je reagirala i policija, a poruku za prosvjednike imao je i potpredsjednik Vlade Davor Božinović.

"To sigurno spada u dio Zakona o javnom okupljanju koji zabranjuje okupljanje ispred bolnica. Pogotovo ako se time remeti mir pacijenata. Tamo je najranjivija skupina, djeca koja boluju od vrlo teških bolesti. To će se sve uzeti u obzir kad bude sud o tome donosio odluku", rekao je u Dnevniku Nove TV.

Zbog svega je na odjelu s najmlađim pacijentima zavladao izvanredni režim.

"Doista je to jučer bilo neobično. Nismo navikli na takvo što u krugu bolnice, toliko vike i povika. Morali smo spustiti rolete i zatvoriti prozore", ispričao nam je dr. Ernest Bilić, pročelnik Zavoda za pedijatrijsku hematologiju, onkologiju i transplantaciju krvotvornih matičnih stanica u KBC-u Zagreb, sretan što su prosvjednici ipak, za ministrom, nakon nekog vremena otišli prema upravnoj zgradi. 

Kaže, sestre su se u tom kaosu najbolje snašle. Potegnule su.

"Odmah su se sjatile na odjel. Bilo ih je i više nego inače jer su zbog toga ostale i neke iz noćne smjene. Uzele su djecu u krilo i puno im pričale. Vani je bilo neugodno, ali uz puno priče uspjeli smo amortizirati situaciju. Dobro su se snašle i nitko se nije bojao", objašnjava Bilić.

"Ja djeci od tri godine svaki dan uzimam brisove"

Bilo je uznemirenih roditelja, ali sestre su i njih smirile.

Ono što je moglo završiti u suzama, objašnjava liječnik, završilo je kao neobična prigoda.

"I sestre i roditelji i djeca, svi na okupu. Uz priču", dodaje Bilić, koji ima i poruku za prosvjednika ispred bolnice.

"To jučer je bilo vrlo neugodno za gledati. Ne znam koja im je nakana, što oni hoće. Ja ne znam otkud toliki gnjev. Ako se već ne želite cijepiti, ne morate. Testirajte se. Pa ja djeci od tri godine svaki dan uzimam brisove i ne bune se", kaže Bilić.

Svi na odjelu cijepljeni 

Inače, na tom odjelu svi su cijepljeni. I liječnici, medicinske sestre, spremačice. Velika većina roditelja koji tamo borave sa svojom djecom također.

"Tajna je u mnogo, mnogo strpljenja. Ljude je jako strah, bombardirani su informacijama u medijima, nefiltriranim informacijama na društvenim mrežama. Boje se. Pustite ih da pitaju. Mene roditelji znaju u 8 sati navečer nazvati da ih je strah jer su nešto pročitali. Pa im onda objašnjavam. Podastrite im informacije.

Pa vidite kako danas žive u Norveškoj, Danskoj, dijelovima Engleske gdje je visoka procijepljenost. Ovo nam je sad prilika, dok imamo oružje protiv delta-varijante. Jer COVID može otići u dva smjera. Može postati banalan poput prehlade, a može mutirati u nešto gore. Pamet u glavu, cijepite se", poručuje doktor. 

Ravnatelj bolnice: "Prosvjednici narušavaju mir"

Zbog prosvjeda drugi dan zaredom ispred Rebra oglasio se i Ante Ćorušić, ravnatelj bolnice. 

"Kao zdravstvenoj ustanovi, prije svega nam je obveza pružati pacijentima najbolju moguću zdravstvenu zaštitu i osigurati primjerene uvjete za pacijente od samog ulaska do boravka u prostorima naše ustanove.

Naime, unazad dva dana u krugu bolnice okupljaju se prosvjednici te narušavaju mir koji je neophodan našim pacijentima. O navedenom smo obavijestili i nadležnu policijsku postaju", stoji u priopćenju ravnatelja.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene