Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još nije gotovo

Svijet se i dalje bori s koronavirusom, neke zemlje tek očekuju najgore: "Imamo osjećaj da je ovo nestvarno, noćna mora"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Nigeriji je od koronavirusa umro hrvatski državljanin koji je posebnim zrakoplovom trebao biti prevezen u Split. Iako se u Europi stanje poboljšalo, i od ponedjeljka se otvara većina granica u uniji, iz Svjetske zdravstvene organizacije upozoravaju kako nema mjesta opuštanju

Manjim ili većim koracima svijet izlazi iz izolacije, ali najgora noćna mora još nije gotova. Upozorava na to i vodeći američki epidemiolog čija zemlja i dalje, unatoč ublažavanju restrikcija vodi borbu s virusom.

Pročitajte i ovo Kruzer u karanteni SVIJET IZ MINUTE U MINUTU Više od polovice preminulih od koronavirusa u EU-u i Kanadi su korisnici domova za starije i nemoćne Slika nije dostupna Svijet više nikad neće biti isti Je li ovo kraj civilizacije kakvu poznajemo? ''Lekcija Jahača apokalipse je da kuga, rat i glad slijede jedno za drugim''

Amerikanci priznaju kako ih je iznenadila brzina kojom se virus proširio, kaotičan je bio i odgovor Europe. Pa šestero čelnika, uključujući njemačku kancelarku i francuskog predsjednika traži od Bruxellesa bolju pripremljenost za mogući drugi val. A do tada život se vraća u novu normalu.

"Ukratko, otvaramo austrijske granice svim zemljama EU i EFTA-e, te EEA uz četiri važne iznimke, a to su Švedska, Velika Britanija, Španjolska i Portugal", rekao je Alexander Schallenberg, austrijski ministar vanjskih poslova.

Iako i ostatak svijeta izlazi iz izolacije, u nekim dijelovima pandemija još nije došla do vrhunca.

"Razbolio se moj 78-godišnji otac. Kao i moj brat koji je preminuo, imao je 58 godina, umro je prije tjedan dana", govori Marilda Karapana iz Brazila.

"Živimo u stanju panike, sa zabrinutošću i brigom, a u isto vrijeme imamo osjećaj da je ovo noćna mora koja nije stvarna", priznaje brazilski liječnik Jose Roberto Dente.

I ne nazire joj se kraj, kao ni u susjednom Peruu. Ektor i njegovi kolege već tri mjeseca preuzimaju tijela umrlih, kremiraju ih i posmrtne ostatke predaju obiteljima.

"Bol me razdire iznutra, ali ne smijem se slomiti dok obiteljima predajem urne. Moram ih nekako utješiti“, govori Hector Orellanqui iz krematorija u Peruu

Vrhunac pandemije još nije stigao ni u Indiju, smatraju tamošnji stručnjaci. U New Delhiju strahuju da bi u sljedećih mjesec i pol broj zaraženih mogao biti veći od pola milijuna. Ali tvrde nisu imali druge opcije nego okončati karantenu jer su milijuni ljudi ostali bez posla, a mnogi koji su tada iz gradova krenuli u svoja rodna mjesta umrli su na tom očajničkom putu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene