Obavijesti Video Pretražite Navigacija
REGIJA IZ MINUTE U MINUTU

Slovenija potvrdila 286 zaraženih, Srbija 89, u BiH zaražena žena koja je tek rodila, čeka se rezultat testa za bebu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Srbiji je svim građanima sa 65 i više godina starosti u gradovima, te mještanima naselja do 5000 stanovnika starijima od 70 godina zabranjeno da napuštaju svoje domove, a ta mjera stupila je na snagu u srijedu u 10 sati.

Ako se nalazite u nekoj od "crvenih zona" i želite podijeliti svoju priču, video ili fotografije, možete nam se javiti na moj.report@novatv.hr!

Pročitajte i ovo Kruzer u karanteni SVIJET IZ MINUTE U MINUTU Više od polovice preminulih od koronavirusa u EU-u i Kanadi su korisnici domova za starije i nemoćne Virus pod mikroskopom SVIJET IZ MINUTE U MINUTU Italija potvrdila nova 534 smrtna slučaja, u Francuskoj preminula 531 osoba. Švedska doživjela najgori dan

* U Srbiji je zaraženo 89 osoba

* Slovenija broji 286 slučaja zaraze

* U BiH je 39 zaraženih

* Crna Gora zabilježila je osam slučajeva

Tijek zbivanja pratite u nastavku.

22:20 Kanton Sarajevo dobio je aplikaciju na kojoj se po kvartovima može pratiti širenje zaraze. Građanima su dostupni samo statistički podaci po općinama u Kantonu. U BiH je 39 zaraženih, a 611 osoba je u izolaciji.

22:00 Institut za javno zdravlje Crne Gore potvrdio je još šest slučajeva zaraze koronavirusom, pišu Vijesti. Ukupan broj osoba oboljelih od koronavirusa u Crnoj Gori trenutno je osam.

"Od obrađenih uzoraka pozitivno je šest, od kojih jedan nema epidemiološku povezanost s do sada potvrđenim slučajevima", priopćeno je. Svi zaposleni su pozvani da rade od kuće, dok su roditelji koji imaju djecu mlađu od 11 godina dobili plaćeni dopust.

20:55 BiH je donijela odluku o angažiranju vojske za potrebe pružanja pomoći civilnim organizacijama u prevenciji i sprječavanju širenja koronavirusa.

"Tijekom realizacije zadataka, Oružane snage BiH će uspostaviti potpunu suradnju i koordinaciju s nadležnim civilnim organima na svim nivoima vlasti u BiH. Ovlaštenje za angažiranje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine vrijedi 30 dana, a odluka Predsjedništva BiH stupa na snagu danom donošenja", piše Avaz.

18:15 Srbija je potvrdila šest novih pozitivnih osoba pa je ukupan broj zaraženih u toj državi 89. Od šest novih, troje je u kućnoj izolaciji s lakšom kliničkom slikom, a tri su osobe zadržane na bolničkom liječenju, trenutno su stabilno, bez komplikacija. Ukupno je testirano 440 osoba.

17:40 Gradske vlasti u Mostaru naredile su zatvaranje ugostiteljskih objekata i uslužnih djelatnosti te zabranile sva veća okupljanja u sklopu mjera protiv širenja koronavirusa koji je dosad zarazio tri osobe, od kojih je jedna rodilja, no negativan je test njezina djeteta.

Ograničava se i gradski prijevoz. Gradski krizni stožer prigodom ukopa umrlih osoba preporučuje obavljanje obreda s minimalnim brojem nazočnih.

17:20 Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik najavio je da će vlasti Republike Srpske uvesti vlastite provjere na graničnim prijelazima i policijske punktove na crti razdvajanja s Federacijom BiH pravdajući to potrebom protiv širenja koronavirusa.  Više informacija možete pročitati OVDJE.

17:00 Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić procijenio je da najgori dani u suočavanju s koronavirusom za njegovu zemlju tek dolaze. Više informacija nalazi se OVDJE.

16:40 Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić proglasio je izvanredno stanje. U toj su zemlji u srijedu na snagu stupile nove mjere. Galeriju vojske na ulicama Beograda i graničnom prijelazu prema Hrvatskoj možete pogledati OVDJE.

16:00 Slovenska vlada je prihvatila zakon o odgodi kreditnih obveza poduzećima, zadrugama, samostalnim poduzetnicima i poljoprivrednim gospodarstvima za vrijeme krize zbog koronavirusa.

15:25 U Sveučilišnoj bolnici u Mariboru hospitalizirano je 13 pacijenata. Jedna je osoba na intenzivnoj njezi, no nije na respiratoru. 95 zaposlenika te bolnice je u samoizolaciji.

Potvrđeno je da je i jedan zaposlenik Centra za medicinsku transfuziju pozitivan na koronavirus. Delo piše da ta osoba nije bila u kontaktu s pacijentima.

15:20 Prvi slučaj zaraze kod zdravstvenog radnika zabilježen je u Domu zdravlja u Celju. Delo piše da neslužbeno doznaje kako se radi o liječniku. Svi su zaposlenici u samoizolaciji i testirani na koronavirus.

15:10 Austrijski kancelar Sebastian Kurz upozorio je u srijedu da će iznimna situacija u zemlji nastala zbog koronavirusa potrajati "jako, jako dugo", istaknuvši da će "svijet nakon nje biti potpuno drukčiji". Više informacija nalazi se OVDJE.

14:45 Kosovski premijer otpustio je ministra unutarnjih poslova zbog neslaganja u tome treba li u zemlji proglasiti izvanredno stanje kako bi spriječilo širenje koronavirusa, a taj bi potez mogao srušiti vladu manje od dva mjeseca nakon što je sastavljena. Više detalja o tome pročitajte OVDJE.

14:30 Vlada Republike Slovenije potvrdila je 286 slučajeva zaraze koronavirusom. Testirano je ukupno 8730 osoba, a do sada je jedna osoba preminula.

14:14 Slovenski poslodavci koji će zbog epidemije koronavirusa zaposlene upućivati kući "na čekanje" morat će im isplaćivati naknadu od 80 posto prosječne plaće u posljednja tri mjeseca, a 40 posto te svote osiguravat će država, predložila je vlada u srijedu.

12:40 U Skopju je danas virus utvrđen kod četiri osobe, čime se broj zaraženih u Makedoniji popeo na 35.

11:43 U Mostaru su potvrđena tri slučaja zaraze koronavirusom. Svi su povezani s prvozaraženim muškarcem, potvrdio je dr. Jurica Arapović, šef Klinike za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. Među zaraženima je i žena koja je upravo rodila, a njezino se dijete testira, javlja Avaz.

U BiH je sada 38 zaraženih.

11:35 Beskućnici su među najugroženijim skupinama u epidemiji koronavirusa u Sloveniji, a stanje je sada osobito teško jer su neki gradovi, pa i prijestolnica Ljubljana, zatvorili javne toalete zbog koronavirusa, čime su ljude koji žive na ulici lišili vode i sapuna.

Prema neslužbenim procjenama ministarstva socijalne skrbi, u Sloveniji je oko 3500 beskućnika, no nevladine udruge tvrde da je stvarni broj onih koji su faktički u takvom položaju između 6500 i 10.000.

Centri u kojima beskućnici u Ljubljani mogu prespavati ovih su dana zatvoreni, ali u nevladinim udrugama tvrde da su s beskućnicima u kontaktu i da oni povremeno u te centre dolaze po svoje stvari.

10:52 Ministar u entitetskoj vladi Republike Srpske zadužen za područje europskih integracija i regionalnog razvoja Zlatan Klokić potvrdio je lokalnim medijima da je i on zaražen koronavirusom, zbog čega su testiranju bili podvrgnuti i svi drugi ministri u vladi RS. Osim Klokića nitko nije pozitivan.

10:50 U Bosni i Hercegovini danas su potvrđena dva nova slučaja zaraze te je broj zaraženih porastao na 36.

Radi se o jednoj muškoj i jednoj ženskoj osobi iz Banje Luke. Mlađe su životne dobi i u kućnoj su izolaciji, javlja Klix.

10:30 Na koronavirus je pozitivan vanjski suradnik slovenskog zatvora Dob, potvrđeno je. Neslužbeno se doznaje da je bio u kontaktu s osam zatvorenika koji su sada izolirani od ostalih, no ne pokazuju znakove bolesti.

8:43 Policijski službenik Granične policije BiH uhićen je jer je primio novac 15. ožujka i u zemlju nezakonito pustio troje ljudi koji su došli s područja s kojeg je zabranjen ulazak u zemlju zbog koronavirusa, javlja Avaz.

8:39 U Crnoj Gori, koja zasad ima dva potvrđena slučaja zaraze, komunalni redari razglasom tjeraju ljude s ulice kućama.

7:15 Još sedam osoba, među kojima je i ministar za europske integracije Republike Srpske Zlatan Klokić, zaraženo je koronavirusom u posljednja 24 sata na području ovoga entiteta pa se ukupan broj oboljelih u Bosni i Hercegovini popeo na 34.

Kako su u utorak navečer izvijestili na svojoj stranici na Facebooku iz ministarstva zdravstva RS, nakon laboratorijskih analiza za 76 osoba, potvrđena je zaraza koronavirusom (COVID-19) kod njih sedam, pa se ukupan broj zaraženih u ovome entitetu popeo na 27. Istodobno, na području entiteta Federacije BiH sedmero je zaraženih.

7:05 Predsjednik Srbije rekao je na tiskovnoj konferenciji i da će vojska od srijede pod svoju kontrolu preuzeti sve granične prijelaze, sve bolnice i svih 17 migrantskih centara te da će biti naoružana "kako bi zaštitila liječnike od incidenata" neodgovornih građana i spriječila da koronavirus uđe u bolnice.

7:00 Srbija je u borbi protiv koronavirusa uvela "apsolutnu zabranu" kretanja od 20 sati do pet ujutro, te zabranila izlazak osobama starijima od 65 godina u gradovima i od 70 godina u ruralnim oblastima, dok će od srijede kontrolu na graničnim prijelazima i zaštitu bolnica preuzeti vojska.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene