Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska iz minute u minutu

Splitski stožer objavio: Još 30 korisnika doma za starije pozitivno na koronavirus, za četiri osobe testiranje će se ponoviti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koronavirusom je u Hrvatskoj dosad zaraženo 1407 ljudi, a ozdravilo ih je 219. U KB Dubrava u Zagrebu preminuo je jedan pacijent, a ukupno je u Hrvatskoj zabilježeno 20 smrtnih slučajeva.

* U Hrvatskoj zaraženo 1407 ljudi 

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Ilustracija Raste broj zaraženih U tjedan dana 42 osobe umrle od COVID-a: "Nove podvarijante vrlo su zarazne"

* 219 osoba je ozdravilo

* Preminulo je 20 ljudi

Situaciju s pandemijom u svijetu pratite ovdje.

Tijek iz minute u minutu pratite u nastavku:

23:45 Ministarstvo vanjskih i europskih poslova objavilo je kako je konvoj od pet autobusa s ukupno 82 hrvatska državljana stigao u Hrvatsku iz austrijskih pokrajina pogođenih koronavirusom. Radi se o pokrajinama Tirol i Vorarlberg.

21:30 Koronavirus se uvukao u domove za starije i nemoćne. Osim u splitskom i koprivničkom, postoji sumnja da se zaraza proširila i u domovima u još nekoliko gradova, kazao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. Više informacija o tome možete pročitati ovdje.

21:25 Gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić na Facebooku je objavio kako je u tom gradu zabilježen prvi slučaj zaraze koronavirusom i dodao kako je oboljeli povezan sa splitskim domom za starije. 

"Osobno sam telefonski razgovarao s obitelji u kojoj je zaražena osoba, ali i s epidemiološkom službom. Osoba se dobro osjeća. Kontakt osobe su informirane. Službe će biti na raspolaganju. Za ovo je ekipa pripremljena. Ipak, još jednom ću zamoliti starije osobe da ne izlaze iz svojih domova. Stroga karantena je određena za obitelj, a osobe koje su bile u kontaktu idu u samoizolaciju. Molim još jednom, bez panike", napisao je Pranić.  

20:58 "Tijekom večeri dobili smo službenu potvrdu KBC-a Split o testiranju na preostalih 39 korisnika Doma za starije i nemoćne osobe Split iz smještajne jedinice u Vukovarskoj ulici. Od njih 39, 30 osoba pozitivno je na koronavirus, 5 osoba ima negativan nalaz, a kod 4 osobe nalaz je +/- što znači da se kod njih testiranje mora ponoviti.

Na dan 09.04.2020. na području Splitsko dalmatinske županije 276 osoba pozitivno je na koronavirus", priopćio je tamošnji stožer civilne zaštite. Ukupno je tako u splitskom Domu za starije i nemoćne zaraženo 40 korisnika i 4 djelatnika. Neki se nalazi još uvijek čekaju, a neki se trebaju ponoviti.

20:00 Čelnik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić upozorio je da treba uspostaviti nadzor nad korištenjem sredstava koje je Vlada namijenila za pomoć gospodarstvu jer ako se samo deset posto novca zlouporabi nastat će manjak od oko šest milijardi kuna. Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel kaže da sindikati insistiraju na transparentnosti i na objavi poslodavaca koji su dobili potpore od države.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever izrazio je nezadovoljstvo razinom razgovora jer, kaže, vjerojatno bi vlasti bilo komfornije da je od predsjednika triju reprezentativnih središnjica dobila "zeleno svjetlo" za ono što bi htjela raditi sa sindikatima s kojima je potpisala kolektivne ugovore.

17:30 Stožer civilne zaštite Međimurske županije dao je suglasnost tržnici u Prelogu da od petka, 10. travnja 2020. započne s radom. Na tržnici će se provodit opće mjere socijalnog distanciranja te sve mjere i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Radno vrijeme tržnice u Prelogu je od 8 do 11 sati, a na tržnicu će se propuštati maksimalno 10 kupaca. Poslije zatvaranja tržnice obavlja se redovno čišćenje, pranje i dezinfekcija prostora.

17:17 Broj novooboljelih od koronavirusa u Dubrovačko-neretvanskoj županiji porastao je na 67 nakon pozitivnih testova tri člana obitelji iz Ploča, od kojih jedna radi kao njegovateljica u privatnom Domu za starije i nemoćne, naveo je u četvrtak Županijski stožer civilne zaštite.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić istaknuo je na konferenciji za novinare da su novozaraženi od 31. ožujka u kućnoj izolaciji, a iz predostrožnosti su tijekom jutra uzeti uzorci za tri osobe iz Doma koji imaju blaže simptome. ''Ne možemo biti sigurni kako su se zarazili, ali moguća je veza s Konavlima preko Trpnja“, rekao je Lakić.

16:45 Nadležna ministarstva osnivaju poseban tim koji će dati svoje mišljenje o tome što se dogodilo u splitskom Domu za starije. Odgovorni će, kad se utvrdi o kome se radi, biti sankcionirani, najavio je župan Blaženko Boban. Više informacija o tome možete pročitati ovdje.

16:15 Čelnici sindikata oštro se suprotstavljaju rezovima, a poslodavci smatraju da su oni nužnost. Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever izjavio je kako do daljnjeg nema potrebe za rezanjem plaća u javnom i državnom sektoru, a dosadašnje Vladine mjere pokazale su se kao "mazanje vrata masnoj guski". Za razliku od sindikalaca, glavni direktor HUP-a Davor Majetić ustvrdio je kako je rezanje plaća u javnom sektoru nužnost, kao i u privatnom sektoru.

15:50 Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak objasnio je zašto je Nacionalni stožer odobrio večerašnju procesiju na Hvaru. Njegovo objašnjenje možete pročitati ovdje.

15:40 U okviru pilot-projekta e-Škole, na portalu e-Lektire do sada su objavljena ukupno 72 lektirna djela – 36 osnovnoškolskih i 36 srednjoškolskih. Knjige su sada dostupne i na besplatnoj Omoguru aplikaciji putem koje se mogu prilagoditi svojim potrebama i željama, kao i učenicima s disleksijom i drugim teškoćama čitanja, ali i svim drugim ljubiteljima priča i knjiga. 

Dostupne su u Web, PDF i ePub formatima, a za sva 72 djela postoji poseban format prilagođen čitanju na brailleovim digitalnim uređajima.

15:34 Općina Medulin odlučila je donirati 100 tisuća kuna istarskom Zavodu za javno zdravstvo, za nabavku laboratorijskih testova za dijagnosticiranje zaraze koronavirusom.

15:31 Ministar zdravstva Vili Beroš kritizirao je djelatnicu Doma za starije i nemoćne u Splitu koja tvrdi da je još 29. ožujka pokušala dobiti epidemiologa, ali joj se nitko nije javio na telefon. Više informacija možete pročitati ovdje.

15:25 Zrakoplov Jasmin Airwaysa kojim je iz Tunisa doputovalo 12 hrvatskih državljana i dvoje državljana susjednih zemalja na povratku u matične zemlje sletio je oko 14:30 u riječku Zračnu luku na otoku Krku. Više informacija možete pročitati ovdje.

15:00 Prema podacima Županijskog stožera, u crikveničku Thalassotherapiju prevezeno je još 10 osoba s blagim simptomima infekcije koronavirusom, pa ih je ondje trenutačno 16.

Riječ je o osobama pozitivnima na koronavirus koje su bez simptoma ili imaju blaže simptome bolesti te su, kako bi im se omogućili bolji uvjeti te rasteretili riječki bolnički kapaciteti, prevezeni u Thalassotherapiju.

14:46 Jubilarno 30. izdanje Festivala hrvatske drame Marulićevi dani, koje se trebalo održati u Splitu od 20. do 27. travnja, odgađa se zbog pandemije koronavirusa, a novi termin odredit će se sukladno uputama Nacionalnog stožera civilne zaštite.

14:40 Strojarska škola za industrijska i obrtnička zanimanja u Rijeci izrađuje zaštitne vizire za zdravstvene djelatnike, materijal za izradu je PETG, a folije su od PVC-a. Iz škole su do sada isporučili 20 vizira Civilnom stožeru u Kastvu, 30 komada Psihijatrijskoj bolnici u Lopači, 20 komada poslano je za Psihijatrijsku bolnicu Rab te oko 10 komada osobama koje su im se izravno javile s molbom za ustupanje po jednog vizira zbog svoga zdravstvenog stanja i prirode posla koji obavljaju.

14:22 U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nije zabilježen nijedan novi slučaj oboljenja koronavirusom, objavio je županijski Stožer civilne zaštite. Ukupno su u toj županiji oboljele 32 osobe, a sedam ih je ozdravilo.

14:08 U Hrvatskoj su potvrđena nova 64 slučaja zaraze koronavirusom i zabilježen je novi smrtni slučaj, objavio je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite. Ukupno je dosad potvrđeno 1407 slučajeva zaraze, a izliječeno je 219 osoba. Više pročitajte OVDJE

13:55 Međimurje i drugi dan zaredom nema novozaraženih osoba koronavirusom, rečeno je na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Međimurske županije. Župan Međimurske županije Matija Posavec izvijestio je i da je ozdravila drugozaražena osoba. Riječ je o muškoj osobi koja je bila hospitalizirana na odjelu infektologije Županijske bolnice Čakovec.

13:45 Svi djelatnici Hitne pomoći u Makarskoj koji su radili u četvrtak navečer upućeni su u izolaciju nakon što je u prostorije Hitne došao pacijent čiji član obitelji boluje od koronavirusa, rekao je Leo Luetić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije za Index.

''Ta osoba nije bila pozitivna niti je dolazila zbog simptoma koji bi se mogli povezati s Covidom. Nakon toga djelatnici su upućeni u izolaciju, ali još ne znamo o čemu se radi dok ne dobijemo nalaze od epidemiološke službe i konačnu dijagnozu", rekao je Luetić. Zaposlenici su odmah poslani kući.

12:59 Na području Splitsko-dalmatinske županije još su 23 osobe pozitivne na koronavirus, i to osmero iz Splita, sedam iz Solina, po dvije iz Makarske, Baške i Dugog Rata te po jedna osoba iz Sinja i Dugopolja. Među novooboljelima je i pet zdravstvenih djelatnika, od čega je četvero djelatnika Doma za starije i nemoćne osobe Split.

Iz županijskog Stožera objavili su da nitko od korisnika splitskog Doma nema povišenu tjelesnu temperaturu, a uzeti su brisovi četvero štićenika. Više o tome pročitajte OVDJE.

12:50 Koprivničko-križevačka županija ima jedan novi slučaj zaraze, a riječ je o štićenici Doma za starije i nemoćne, objavio je županijski Stožer. Bolesnica je hospitalizirana u Općoj bolnici Koprivnica s respiratornim simptomima, a vjerojatno ima upalu pluća, izvijestila je ravnateljica Zavoda Draženka Vadla. Više pročitajte OVDJE.

12:41 Na području Zagrebačke županije dvije su novooboljele osobe od koronavirusa, objavljeno je na stranicama Županije. Dosad je izliječeno 11 osoba, a dvije su preminule.

12:3U Šibensko-kninskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđeno je devet novih osoba oboljelih od koronavirusa. Od toga su dvije osobe u zdravstveni djelatnici kninske bolnice, objavio je županijski Stožer. S današnjim danom ukupan broj oboljelih je 57.

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 10 osoba, a jedna na respiratoru. Jedan od troje pacijenata splitskom KBC-u odvojen je od respiratora i očekuje se njegov premještaj u šibensku bolnicu, priopćili su iz Stožera.

12:32 U Osječko-baranjskoj županiji u protekla 24 sata samo je jedna osoba oboljela od koronavirusa, a smanjen je i broj onih na respiratoru te onih u samoizolaciji, izvijestio je Županijski stožer Civilne zaštite, koji je ocijenio da se "stvari kreću prema boljemu". U županiji su dosad oboljele 102 osobe, među kojima i četiri člana medicinskog osoblja osječkoga KBC-a.

12:28 U Krapinsko-zagorskoj županiji otkrivena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom, ali izliječena je i prva osoba, 81-godišnja žena, rečeno je u četvrtak na konferenciji za novinare Županijskog stožera Civilne zaštite.

Dvije novozaražene osobe dolaze iz Krapine, a jedna iz Desinića.

12:07 Stožer civilne zaštite Grada Zagreba objavio je da su u psihijatrijskoj bolnici za djecu u Zagrebu četiri osobe pozitivne na koronavirus. Riječ je o dvjema kuharicama, jednom psihijatru i medicinskoj sestri. U samoizolaciji su 42 osobe, a testirano je 20 ljudi. Tijekom dana će se testirati još 20 uzoraka.

''Djeca su dobro. Nema simptoma kod djece, riječ je o njih 10'', poručuju iz Stožera i dodaju da je situacija pod kontrolom. Uzeti su brisovi svih desetoro djece i poslani su na testiranje.

11:32 U protekla 24 sata na području Vukovarsko-srijemske županije testirane su 34 osobe i evidentiran jedan novooboljeli.

Broj zaraženih koronavirusom popeo se na 30, priopćeno je u četvrtak iz vukovarsko-srijemskog Stožera civilne zaštite.

11:28 Štićenica Doma za starije i nemoćne u Koprivnici zaražena je koronavirusom, javlja Glas Podravine. Pacijentica je smještena u bolnicu u Koprivnici, a ravnateljica Doma Vesna Križan kazala je da se Dom pridržavao svih mjera.

''Dom je zatvoren za posjete, naši štićenici nisu izlazili niti se okupljali. Ne radi ni restoran, nego se hrana štićenicima dostavlja u sobe. Nitko od djelatnika nije zaražen ni bolestan. Jedna je djelatnica nedavno bila bolesna i odmah je otišla na bolovanje, no nalaz na koronavirus bio joj je negativan. Kako je do ove zaraze moglo doći, zaista ne znam'', rekla je Križan za Glas Podravine.

Kako doznajemo, u Koprivnicu je već upućen epidemiološki tim.

10:56 Još troje štićenika splitskog Doma za starije i nemoćne osobe prebačeno je u bolnicu zbog sumnje na koronavirus. Kod četiriju djelatnica Doma potvrđena je zaraza, doznaje se u četvrtak u KBC-u Split. Više doznajte OVDJE.

10:43 Na području Zadarske županije još su dvije osobe pozitivne na koronavirus, pa je ukupan broj oboljelih u ovome trenutku 61.

U zadarskoj bolnici hospitalizirano je devet osoba, od kojih je četvero na respiratoru, a troje prebačeno u bolnicu u Biogradu. Stanje pacijenta koji je pri padu zadobio teške tjelesne ozljede je stabilno. 

Zadarski stožer izvijestio je da je u srijedu policija zatekla otvorena dva ugostiteljska objekta, u Dragama i Biogradu, koji su gostima posluživali pića. Objekti su odmah zapečaćeni, a vlasnici će platiti kaznu u iznosu od 5000 kuna.

10:39 Novih slučajeva zaraze nema ni u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, objavio je županijski Stožer civilne zaštite. Ukupno je dosad osam osoba zaraženih na području te županije, od čega je jedna osoba na liječenju u Općoj bolnici Bjelovar, a jedna osoba u Klinici za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' u Zagrebu. Šest osoba je u samoizolaciji.

10:34 Virovitičko-podravska županija osmi dan zaredom nema novooboljelih, priopćili su iz županije.

Oboljelih je i dalje dvoje, a oba pacijenta nalaze se u kućnoj samoizolaciji i više nemaju simptome bolesti. Dosad je na području županije testirano 96 osoba.

Iako je danas „dobro biti negativan“, ostanite životno pozitivni, jer nakon kiše uvijek dolazi sunce. I nakon korona...

Posted by Virovitičko-podravska županija on Wednesday, April 8, 2020

10:27 Osječka policija u protekla 24 sata zaprimila je četiri dojave građana o kršenju mjera samoizolacije, a utvrđeno je jedno kršenje te mjere, priopćili su iz policije.

10:06 U Vukovarsko-srijemskoj županiji jedna je novooboljela osoba, a riječ je o pacijentu iz Vinkovaca, izvijestio je županijski stožer. Ukupno je 30 oboljelih osoba.

U vinkovačkoj bolnici hospitalizirano je petero oboljelih, a ostali oboljeli u kućnoj su samoizolaciji.  Pozitivna su tri liječnika te troje zdravstvenih i jedan nezdravstveni djelatnik.

10:00 Istarski stožer objavio je da imaju jednu novu pozitivnu osobu na svom području. Riječ je o osobi koja se vratila iz Velike Britanije, a u Hrvatskoj je bila u samoizolaciji. U posljednja 24 sata ispitali su 32 uzorka brisa. 

Novih troje pacijenata iz Istarske županije je izliječeno, a ukupno je u toj županiji 18 osoba izliječeno od koronavirusa. 

Tijekom jučerašnjeg dana terenskim uzorkovanjem i na Odjelu za infektologiju Opće bolnice Pula uzet je 51 uzorak brisa te su dostavljeni u laboratorij u Zagreb.

8:32 U splitskom domu za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj još troje štićenika ima povišenu tjelesnu temperaturu. Oni su smješteni na četvrtom katu doma iz kojeg su u srijedu evakuirani štićenici s drugog kata.

Iz Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije kažu da još prikupljaju sve informacije. Uzeti su brisovi troje štićenika i poslani na analizu. Prema neslužbenim informacijama, koronavirusom je zaraženo četvero djelatnika tog Doma.

7:48 Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak odgovarala je na pitanja učenika i roditelja o državnoj maturi i upisima u srednje škole. Više pročitajte OVDJE.

7:37 Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" uveo je telefonske brojeve na kojima građani u samoizolaciji ili karanteni mogu dobiti psihološku pomoć. Više pročitajte OVDJE.

7:25 U Hrvatskoj je u srijedu zabilježen 61 novi slučaj zaraze i još jedan smrtni slučaj. Na snagu je stupila odluka o otvaranju tržnica, a dan je obilježio događaj u Splitu gdje su evakuirani štićenici Doma za stare i nemoćne osobe nakon što se otkrilo da ih je desetero zaraženo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene