Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Hrvatskoj zaraženo 138 osoba

Proboj korone u rodilište u Petrovoj – zaražen liječnik, neko vrijeme bili stopirani porodi: "Činimo sve da zdravlje trudnica, rodilja i djece ne bude ugroženo"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U ponedjeljak je zabilježeno 138 novih slučajeva. U posljednja 24 sata preminule su još dvije osobe.

* Zaraženo je 17.797 osoba

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NOVI PODACI STOŽERA Opet porast broja novozaraženih, dvije osobe su preminule. Županija na sjeveru zemlje u odnosu na jučer udvostručila broj novih slučajeva Slika nije dostupna Preminule dvije osobe U odnosu na prošli utorak imamo skok novozaraženih, najviše novih slučajeva je u Dalmaciji i Zagrebu

* Preminulih je 300

* Na respiratoru su 24 pacijenta

* U bolnicama je 326 oboljelih

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

19:30 Ministar Vili Beroš kazao je u Dnevniku Nove TV kako je rodilište u Petrovoj ponovno u funkciji, nakon što su prostori temeljito dezinficirani. Dvije rodilje u međuvremenmu su zbrinute u bolnici Merkur. 

19:10 Nacionalni stožer produžio je ranije donesene epidemiološke mjere za Ličko-senjsku županiju do 15. listopada, navedeno je u novoj odluci.

16:04 Na splitskom Sveučilištu zaraza je potvrđena kod 21 studenta, među kojima je 17 studenata Medicine na engleskom jeziku te četvero na ostalim studijima. Više o tome doznajte ovdje.

14:03 U Varaždinskoj županiji zabilježena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom. Radi se o osobama starije životne dobi, bliskim obiteljskim kontaktima prethodno oboljelih, a liječe se kod kuće.

Ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada je 31, od kojih se na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalaze 4 osobe, a na liječenju kod kuće 27 osoba. U kućnoj karanteni u mjeri samoizolacije, kao bliski kontakti zaraženih nalazi se 250 osoba.

14:02 Priprema se mjera obveznog nošenja maski u zatvorenim prostorima. Maske bi trebale biti obvezne u svim javnim prostorima, ali i ugostiteljskim objektima.

Plan je da u ugostiteljskim objektima maske ne budu obvezne tijekom konzumacije hrane i pića, ali kada osoba ustane od stola te prilikom dolaska u objekt i odlaska, masku bi trebala imati. Članovi Nacionalnog kriznog stožera ovaj će tjedan održati niz sastanaka s predstavnicima ugostitelja, catering i zabavne industrije.

12:59 U Karlovačkoj županiji dva su nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, jedan muškarac i jedna žena. Jedna osoba ima prebivalište u Karlovcu, a druga u Dugoj Resi. 

Trenutačno je u Karlovačkoj županiji iz zdravstvenog sustava jedna osoba (stomatolog) pozitivna na COVID-19. U samoizolaciji su još tri stomatologa, jedan doktor medicine i pet medicinskih sestara zbog kontakta s oboljelim kolegama ili pacijentima.

Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljela 371 osoba i trenutačno je 50 aktivnih slučajeva.

12:56 Kod jednog liječnika u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj utvrđena je prošle noći zaraza koronavirusom, zbog čega se trenutačno provodi dezinfekcija u rodilištu, koje će za sat-dva biti ponovno spremno za porode, doznaje se u ponedjeljak od predstojnika Klinike Slavka Oreškovića.

Zaraženi liječnik, koji je bio u dežurstvu, nema simptoma i poslan je u izolaciju. Desetak njegovih kontakata se testira te će se vidjeti koliko će ih biti poslano u samoizolaciju. Dvije trudnice koje su se javile u Petrovu radi porođaja poslane su u Kliničku bolnicu Merkur.

"Situacija je pod kontrolom i nema razloga za paniku, činimo sve da zdravlje trudnica, rodilja i djece ne bude ugroženo", rekao je Orešković.

12:27 U protekla 24 sata dva su nova pozitivna slučaja virusa COVID-19. Jedan je slučaj osobe testirane u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, a drugi je slučaj osobe testirane u Zagrebu, gdje privremeno radi i boravi, ali ima prebivalište u Međimurskoj županiji.

Danas do 11 sati uzeto je 167 uzoraka, od čega je jedan nalaz pozitivan, a 166 ih je u obradi. Trenutačno je 61 aktivni slučaj (10 osoba nepoznate epidemiološke anamneze, četiri sa svadbene svečanosti, tri su kontakti s oboljelima koji su prisustvovali svadbi (sekundarni i tercijarni slučajevi), 41 osoba koje su kontakti s ranije potvrđenim slučajevima, jedna osoba strani državljanin koji radi na području županije, dvije se osobe administrativno vode pod županiju. U samoizolaciji se nalazi 381 osoba (oboljeli i njihovi kontakti).

12:02 U Zagrebu je u posljednja 24 sata utvrđen 61 novi slučaj koronavirusa, a za 269 osoba određena je mjera samoizolacije, izvijestio je u ponedjeljak zagrebački Stožer civilne zaštite.

Glavna sestra Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Cecilija Rotim rekla je da su u protekla 24 sata proveli 545 testiranja, zabilježen je 61 novi slučaj, a za 269 osoba izrečena je mjera samoizolacije.

Od novooboljelih 23 su negativne epidemiološke anamneze, 29 osoba kontakti su pozitivnih osoba, kod dvije osobe moguće je izlaganje tijekom hospitalizacije. Kod jedne je osobe izloženost zarazi bila prilikom izlaska, a kod tri na obiteljskim svečanostima. Dvije osobe doputovale su s područja Srbije i Španjolske, a obrada jedne osobe još je u tijeku.

"Zabilježen je jedan pozitivni korisnik obiteljskog doma za starije osobe na području Zagreba, koji je to razvio tijekom hospitalizacije pa je isključena mogućnost zaraze u samom domu", rekla je Rotim.

Također je utvrđen pozitivan nalaz kod jednog učenika osnovne škole te kod dvaju učenika i jednog nastavnika srednjih škola. Trenutačno je samoizolacija određena za 40 učenika osnovnih i 40 učenika srednjih škola.

"Trenutačno u Zagrebu imamo 459 aktivnih slučajeva, a 2067 osoba je u samoizolaciji", istaknula je Rotim i pozvala građane da se drže mjera koje je propisao Nacionalni stožer civilne zaštite.

11:54 Na području Koprivničko-križevačke županije potvrđeno sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom, a riječ je o osobama iz objekta u kojem su smješteni stariji korisnici u Legradu. Trenutačno su 43 aktivna slučaja bolesti COVID-19, a od početka pojave koronavirusa zabilježeno je 259 slučajeva zaraze.

"Većina njih je asimpomatska i oni se prema prioritetu i prema njihovim bolestima koje imaju od prije sele tako i u bolnicu. Ostali štićenici su trenutno u domu, njima je izrečena mjera samoizolacije, kao i vlasniku doma i svim zaposlenicima. Trenutno su u domu, a vidjet ćemo šta će s njima biti prema nalazu inspekcije ministarstva rada. Vjerovatno će se morati raseliti u neke druge ustanove", objasnio je", pojasnio je načelnik Stožera Ratimir Ljubić.



Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla uputila je apel građanima da se jave epidemiolozima ako su bili u kontaktu s oboljelim osobama iz objekta u Legradu. "S obzirom na to da je riječ o objektu koji je radio bez dozvole te da se nisu poštivale epidemiološke mjere niti se vodila evidencija posjeta, a u njemu su bili smješteni korisnici iz više županija, apeliram na sve članove obitelji, skrbnike i one koji su bili u posjetu u proteklih tjedan dana da se jave epidemiolozima kako bi identificirali sve kontakte i spriječili daljnje širenje zaraze", naglasila je ravnateljica Vadla.

11:25 U protekla 24 sata u laboratoriju Kliničkog bolničkog centra Osijek obrađeno je 295 uzoraka, od kojih je devet bilo pozitivno na koronavirus. Po dvije novozaražene osobe imaju boravište na područjima Đakova, Osijeka i Donjeg Miholjca te općine Vuka, dok je jedna osoba iz Belog Manastira.

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek nalazi se 21 pacijent obolio od COVID-19, a od toga su tri na respiratoru.

Epidemiolozi su jučer samoizolaciju odredili za 40 novih kontakata oboljelih osoba, pa se trenutačno na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji nalaze 443 osobe.

11:21 Na području Brodsko-posavske županije zabilježena su dva nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, a obje zaražene osobe imaju prebivalište u Slavonskom Brodu.

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 650, dok je broj aktivnih slučajeva 21. Hospitalizirano je devet osoba, a jedna hospitalizirana osoba je na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutačno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 287 osoba.

11:19 Koronavirus se probio i u bolnicu Krapinske toplice. Zaražena su tri pacijenta na odjelu ortopedije, a epidemiološki izvidi i testiranja pacijenata su u tijeku. Više informacija pročitajte ovdje

11:05 S nadolazećom sezonom gripe postoji povećana zabrinutost da bi mnogi mogli oboljeti ili od gripe ili od COVID-19, ili pak od obje bolesti. Problem ove godine jest kako razaznati simptome gripe od simptoma zaraze novim koronavirusom? Više o tome možete pročitati ovdje.

10:58 U protekla dva tjedna u Istarskoj županiji bilo je 13 novozaraženih osoba ili 6,2 novozaraženih na 100.000 stanovnika. U posljednjem tjednu testirana je ukupno 1421 osoba ili 678 testiranih na 100.000 stanovnika, a bilo je pozitivno ukupno osam osoba ili 0,6 % testiranih.

Prema navedenim pokazateljima i EU kriterijima, Istarska županija klasificira se u zelenu zonu jer je dvotjedna kumulativna stopa zaraženih ispod 25/100.000, a postotak pozitivnih u proteklom tjednu manji od 3 %.

10:36 Na području Šibensko-kninske županije nema novih slučajeva zaraze.

10:31 U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji jedan je novi slučaj zaraze koronavirusom. Riječ je o osobi iz općine Đulovac, učeniku daruvarske srednje škole. Slijedom epidemioloških mjera, u samoizolaciju je stavljen jedan razred i osam profesora te obrazovne ustanove.

10:18 Na području Zagrebačke županije novooboljelo je devet osoba (po dvije iz Zaprešić, Velike Gorice i Dugog Sela te po jedna iz općina Luka, Dubravica i Rugvica).

Od devet novooboljelih osoba četiri su kontakti prethodno oboljelih, jedan slučaj povezan je s domom za starije na području Rugvice, dok je za četiri slučaja nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 39 osoba. U samoizolaciji je jedan razred srednje škole na području općine Križ.

10:01 U posljednja 24 sata zabilježeno je 138 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1466. Među njima je 326 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 24 pacijenta.

Preminule su dvije osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 17.797 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 300 preminulo, ukupno se oporavila 16.031 osoba, od toga 182 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutačno 8923 osobe. Do danas su ukupno testirane 328.392 osobe, od toga 2233 u posljednja 24 sata.

9:57 Na području Zadarske županije četiri su novooboljele osobe od koronavirusa. Riječ je o dvije ženske i dvije muške osobe s područja općina Zemunik Donji (3) i Ražanac (1). Tijekom jučerašnjeg dana testirano je ukupno 117 uzoraka, pod aktivnim je nadzorom 173 osoba, a istekao je za njih 7536.

Tijekom protekloga vikenda ustanovljeno je da je koronavirusom zaraženo nekoliko osoba u Domu za odrasle osobe u Zemuniku, i to troje korisnika i jedna djelatnica.

Nakon što je u subotu ustanovljeno da su djelatnica Doma i jedna korisnica pozitivne na koronavirus, epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Zadar odradila je sve potrebne izvide te je testirano ukupno 135 korisnika i djelatnika. Testiranje je pokazalo da je još dvoje korisnika pozitivno, a nalaz se čeka za još njih troje.

Prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, pozitivni korisnici prebačeni su na COVID odjel Opće bolnice Zadar, svi su stabilno i imaju blage simptome. U samoizolaciji je sedam djelatnika Doma i privremeno su na snazi mjere zabrane izlaska i posjeta tom Domu dok ne prođe razdoblje od 14 dana, koliko traje samoizolacija.

U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima hospitalizirano je ukupno 18 bolesnika, od kojih je dvoje na respiratoru.

9:53 Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 69 obrađenih testova danas je šest novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju, i to iz Splita dvije te iz Kaštela, Omiša, Visa i Primorskog Doca po jedna osoba.

Svi novooboljeli epidemiološki se obrađuju. Ukupno 1065 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 38 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split, a tri su na respiratoru.

9:46 Udio preminulih od COVID-a u Hrvatskoj u odnosu na broj smještenih u bolnice varira od jedan posto u Varaždinu do više od 18 posto u Osijeku. Više o tome možete pročitati ovdje.

9:40 U Vukovarsko-srijemskoj županiji 24 su nove pozitivne osobe na COVID-19 (14 osoba iz Vinkovaca, dvije iz Vukovara te po jedna iz Pačetina, Novih Jankovaca, Starih Jankovaca, Soljana, Županije, Andrijaševaca, Marinaca i Borova).

Preminulih nema. Trenutačno je u županiji 13 osoba hospitalizirano zbog COVID-19. U samoizolaciji na području županije je 631 osoba.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji pozitivan je 21 radnik iz sustava zdravstva (tri liječnika, 11 medicinskih sestara/tehničara, pet drugih zdravstvenih radnika i dva nezdravstvena radnika).

9:32 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Riječ je o jednoj muškoj osobi iz Dubrovnika (utvrđena epidemiološka veza).

Izliječene su dvije osobe iz Dubrovnika. U Općoj bolnici Dubrovnik hospitalizirano je 12 osoba pozitivnih na koronavirus. Od početka pandemije analizirano je 14.960 uzoraka. U samoizolaciji je 279 osoba.

9:20 U Požeško-slavonskoj županiji trenutačno je aktivno 68 slučajeva zaraze koronavirusom, 61 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a sedam ih je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 395 ljudi, a ukupno ih je testirano 9537. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih, kao i svih suspektnih osoba.

9:18 U Primorsko-goranskoj županiji nema novozaraženih, dok je 12 ljudi ozdravilo, uključujući među njima i četiri korisnika Doma za starije u Delnicama. U Domu u Delnicama još je samo devet zaraženih osoba, a sedam korisnika Doma je još na liječenju u KBC-u Rijeka. 115 je aktivnih slučajeva bolesti COVID-19 te 470 osoba u samoizolaciji.

8:46 U Sisačko-moslavačkoj županiji četiri su novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19. Tri su s područja Siska, a jedna iz Kutine. Kod svih je poznat izvor zaraze.

8:44 Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 38 uzoraka brisova na COVID-19, svi su negativni, nema novozaraženih. Izliječena je jedna osoba.

Trenutačno je devet aktivnih COVID pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalaze se 93 osobe.

8:27 S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata sedam je novooboljelih osoba od COVID-19. Potvrđen je i jedan strani državljanin koji koristi smještaj izolacije na području Gospića.

Tri su oboljele osobe iz Gospića, tri iz Otočca te jedna iz Perušića. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

Ukupno je oboljelo 209 osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije, od čega su 44 aktivna slučaja, 163 osobe su izliječene, a dvije su preminule. U protekla 24 sata testirano je 147 ljudi. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 195 osoba.

7:20 Koronavirus i crvene liste zaustavili su posezonu te u rujnu imamo tek 40 posto lanjskih rezultata. No dok obala polako zapada u zimski san, jug bude filmaši i novi dogovori o kruzerima, dok kontinentu pomažu nove zrakoplovne linije. Više o tome možete pročitati ovdje.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene