Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska iz minute u minutu

Zagreb se opet zatresao: Novi potres u glavnom gradu Hrvatske, snažno je udarilo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Borbu protiv koronavirusa jučer su dodatno zakomplicirali snažni potresi. Podrhtavanja traju i danas.

* U Hrvatskoj je 315 osoba zaraženo, nema preminulih

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NOVI PODACI STOŽERA Opet porast broja novozaraženih, dvije osobe su preminule. Županija na sjeveru zemlje u odnosu na jučer udvostručila broj novih slučajeva Slika nije dostupna Preminule dvije osobe U odnosu na prošli utorak imamo skok novozaraženih, najviše novih slučajeva je u Dalmaciji i Zagrebu

* Ozdravilo je pet ljudi

* U svijetu je broj zaraženih premašio 339.000

* Borbu protiv koronavirusa i pridržavanje mjera jučer su dodatno zakomplicirali snažni potresi

Tijek događaja pratite u nastavku:

22:04 Predsjednik Zoran Milanović izrazio je sućut obitelji tragično preminule djevojčice koja je teško ozlijeđena u potresu u nedjelju. 

20:50 Novi potres zatresao je Zagreb. Osjetio se jak udarac, no podrhtavanje nije dugo trajalo.

EMSC javlja da je posljednji potres bio jačine 3.2 po Rihteru s epicentrom 3 kilometara istočno od Bregane i 20 kilometara zapadno od Zagreba.

Iz Seizmološke službe zagrebačkog PMF-a, međutim, objavili su da je epicentar potresa, koji je pogodio Zagreb u 20.49, bio nedaleko od Markuševca te da mu je magnituda iznosila 2.7 prema Richteru, dok je intenzitet u epicentru III-IV stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice.

20:15 Sjednica vrgoračkoga Gradskog vijeća održana je u ponedjeljak na otvorenome, u parku, gdje su 15 gradskih vijećnika, gradonačelnik Ante Pranić, dogradonačelnik Mile Herceg i pročelnik Goran Ćulav sjedili s maskama na licu i na propisano razmaknutim stolcima. Povod hitno sazvanoj sjednici je prijedlog za brzi rebalans proračuna i prijedlog programa pomoći obrtnicima i poduzetnicima koji su odlukom Kriznog stožera zbog koronavirusa prestali raditi.

19:00 Dvoje zaposlenika Zagrebačke banke pozitivno je na koronavirus. Iz banke poručuju da su poslovnice u kojima su zaraženi zaposleni zatvorene i temeljito dezinficirane. Više pročitajte OVDJE.

17:55 Djevojčica koja je teško ozlijeđena u jučerašnjem potresu u Zagrebu preminula je u Klaićevoj bolnici, potvrdio je ravnatelj.

"Nažalost, unatoč svim naporima djelatnika medicinske službe, teško ozlijeđena djevojčica u jučerašnjem potresu podlegla je ozljedama. U ime Klinike za dječje bolesti Zagreb želimo izraziti iskrenu sućut roditeljima i obitelji", priopćio je Goran Roić.

17:00 Stanovnici Općine Murter-Kornati od danas moraju boraviti isključivo u zatvorenim prostorima unutar zidova svojih domova, priopćeno je.

"Ne izlazite u dvorišta, maslinike, vrtove na Hraminu, plaže i slično.

Rigorozna odluka donešena je zbog znatno povećanog rizika od masovne zaraze i prijenosa bolesti COVID-19, a u cilju smanjenja mogućnosti daljnjeg širenja bolesti.

Moramo se držati mjera i odluka najstrožeg socijalnog distanciranja i ne zadržavanja na javnim prostorima.

Ulicama će patrolirati pripadnici policijskih i vatrogasnih postrojbi, te strogo kažnjavati sve koji se zateknu na javnim površinama, a da krše Odluku Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske", piše u priopćenju.

16:10 Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je na konferenciji za medije da je potvrđeno 9 novih slučajeva zaraze u Hrvatskoj, čime se ukupan broj popeo na 315.

Osvrnuo se i na slučaj u Daruvarskim toplicama rekavši da je smjena direktorice potpuno opravdana.

16:00 Hrvatska vojska čisti glavne prometnice u središtu, ali i širem središtu grada Zagreba.

Pripadnici HV-a trenutno se nalazi na području Gornjeg grada, Zelenog vala i Ilice, a očekuju radove i u Bogovićevoj ulici te Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, priopćeno je iz MORH-a.

15:45 Premijer Andrej Plenković rekao je kako statičari obilaze teren te izdaju potvrde o tome je li objekt uporabljiv.

"Procjene statičara trajat će sigurno još nekoliko dana. Cijeli će se sustav mobilizirati kako netko ne bi slučajno boravio u prostoru koji nije siguran", rekao je Plenković.

15:41 Tijekom noći provodit će se mjera jednokratne preventivne dezinfekcije pješačkih zona u centru Rijeke, a dezinficirat će se i autobusna stajališta na području grada.

15:35 Hrvatska komora arhitekata pozvala je sve svoje članove da se volonterski priključe radu timova koji će na terenu procjenjivati štete od razornog potresa koji je pogodio Zagreb, a po potrebi sudjelovati i u drugim aktivnostima u sanaciji ovih šteta.

Potrebni su im svi oni koji imaju stručna znanja iz područja rekonstrukcija i sanacija, iskustvo na projektiranju, gradnji ili nadzoru nad takvim zahvatima.

15:20 Idemo prema sve strožim mjerama za kretanje, najavio je ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović nakon sastanka državnog vrha i članova Stožera u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u ponedjeljak.

''Idemo prema sve strožim mjerama kretanja, do toga da će se moći kretati samo oni koji trebaju obavljati posao kako život ne bi stao. Ali to ne znači sve službe, već više idemo prema onima koje su nužne i čiji je izlazak nužno potreban'', pojasnio je Božinović.

15:11 Gradonačelnik Grada Zagreba 23. ožujka 2020. proglasio je prirodnu nepogodu uzrokovanu potresom na području grada Zagreba.

Grad Zagreb objavit će javni poziv kojim će obavijestiti oštećenike (fizičke i pravne osobe) na čijoj je imovini utvrđena šteta od prirodnih nepogoda da prijave štetu na imovini Gradskom povjerenstvu Grada Zagreba u pisanom obliku, na propisanom obrascu, a koji će biti objavljen na oglasnoj ploči i na web-stranicama Grada Zagreba.

Detaljnije upute vezane za proceduru prijave šteta bit će objavljene na web-stranici Grada Zagreba.

15:06 Zgrada Hrvatske pošte u Jurišićevoj ulici znatno je oštećena u jučerašnjem potresu pa će tamošnji poštanski ured i poslovni prostori do daljnjega biti zatvoreni, priopćila je u ponedjeljak Hrvatska pošta.

14:54 Premijer Andrej Plenković i gradonačelnik Milan Bandić obilaze Markuševac i Čučerje i područja pogođena potresom. Stanovnici potresom pogođenih područja nezadovoljni su jer dugo čekaju statičare koji bi trebali utvrditi mogu li se vratiti u svoje domove.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić rekao je kako na području Sesveta nema većih oštećenja.

"Situacija je takva kakva je. Pozivam sve koje mogu da udome one koji su ostali bez krova nad glavom, a oni koji nemaju gdje biti da odu u Studentski dom Cvjetno naselje. Nemojmo zaboraviti na prvu pošast, a to je koronavirus", rekao je Bandić.

14:30 Istarski stožer pooštrava mjere u borbi protiv širenja epidemije. Posebne mjere uvode se za radnike koji se u velikom broju vraćaju iz Italije. Više informacija pročitajte OVDJE.

13:26 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji pet je novih slučajeva.

Riječ je o kontaktima vezanima za Zračnu luku Dubrovniku, dvoje ih je hospitalizirano, a troje se nalazi u samoizolaciji. Svima je klinička slika blaga. Prema posljednjim podacima, ukupno je 22 zaraženih, od čega je sedam hospitalizirano u OB-u Dubrovnik.

13:19 Šteta u Krapinsko-zagorskoj županiji prouzročena nedjeljnim potresom, prema prvim procjenama mogla bi iznositi više od 20 milijuna kuna, rekao je u ponedjeljak na konferenciji za medije župan Željko Kolar.

Više pročitajte ovdje.

 13:01 Za vrijeme trajanja epidemije ljekarne od danas do daljnjeg rade u skraćenom radnom vremenu od 8 do 17 sati.

12:28 Dva nova slučaja zaraze koronavirusom potvrđena su ponedjeljak u Osječko-baranjskoj županiji, a riječ je o osobama iz Osijeka

12:11 U Splitsko-dalmatinskoj županiji četiri su nova zaražena. U toj županiji sad ih je 14. Kontakti se stavljaju u izolaciju. Iz karantene sutra izlaze prvi putnici s trajekta Marko Polo. Putnike cijelo vrijeme testiraju, nitko nema naznaka bolesti.

U Splitu počinje probno testiranje na koronavirus. 

Arena Split spremna je prihvatiti 200 pacijenata. Članovi splitskog stožera na konferenciju su došli bez zaštitnih maski.

12:05 Još su četiri zaražene osobe virusom COVID-19 na području Šibensko-kninske županije. Ukupno ih je 12. Sedam osoba u posljednja tri dana kršilo je mjere samoizolacije.

12:03 Interventni timovi Hrvatskog Crvenog križa i u ponedjeljak su u Zagrebu u stanju pripravnosti, potvrdila je u razgovoru za Hinu glasnogovornica Katarina Zorić te istaknula da nastavljaju pružati materijalno-fizičku i psihosocijalnu pomoć.

11:47 Stožer je objavio detaljne upute za boravak u zatvorenim prostorima. Pročitajte ih ovdje.

11:40 "Ne može se procjenjivati ni koliko je potencijalno opasnih zgrada sada, ni koliko ih je točno oštećeno, svi se podaci prikupljaju. Različite su informacije. Dronovi su jučer snimali stanje, sve se to treba analizirati", rekao je Dinko Bilić, pročelnik Grada Zagreba.

11:12 Opet se zatreslo u Zagrebu.

"Nije bilo kao jučer, ali nas je streslo", rekla je jedna Zagrepčanka. Oglasila se i seizmološka služba. Epicentar je bio kod Markuševca, magnituda 3,3.

11:00 Ministarstvo obrazovanja otvorilo je mail i brojeve telefona za psihološku pomoć roditeljima, učenicima i nastavnicima. Više o tome ovdje. 

10:54 Ravnatelj KBC-a Rijeka Davor Štimac za N1 je rekao zaraženi liječnik specijalizant patologije, a zgrada patologije je odvojena od ostatka bolnice.

"Stoga su testirani svi koji su u njoj radili. To je bilo 67 ljudi i nalazi svih njih su negativni", rekao je Štimac i dodao je zgrada patologije odvojena od ostatka bolnice.

10:40 U trgovinama SPAR pekarski proizvodi s polica odsad će se pakirati u jednokratnu ambalažu. Uvedena su i pakiranja različitih doziranja i na suhu rinfuznu robu u košarama koja podrazumijeva orašaste plodove i sušeno voće.

Time se osiguravaju dodatne mjere prevencije za sve kupce kako bi se u nabavi osnovnih namirnica u trgovinama osjećali što sigurnije.

10:20 U Zadru su još dvije osobe oboljele od koronavirusa - muškarac starije životne dobi koji je boravio u inozemstvu te specijalizantica na Pedijatriji (došla s Rebra) koja je pozitivna na COVID-19, ali nema simptome.

Svi su njezini bliski kontakti u samoizolaciji, ponašala se prema pravilima struke, cijelo vrijeme nosila rukavice i zaštitnu masku tijekom pregleda. Stupa se u kontakt sa svim pacijentima i njihovim obiteljima koje je pregledala.

Šest osoba zaraženo je na Murteru. Iz Stožera mole ljude da se strogo pridržavaju samoizolacije s obzirom na velik broj kontakata uzorkovanih osoba. 

10:10 Na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije ukupno je 24 osoba pozitivno, a čekaju se rezultati za 20 osoba. Jedan je liječnik KBC-a Rijeka pozitivan na koronavirus. Provedene su sve propisane mjere vezano za to i svi su djelatnici testirani, a njihovi su testovi negativni.

Ljekarna Jadran Rijeka od danas uvodi novi režim rada. Radno vrijeme ljekarni je od 8 do 17 sati. Izuzetak je Ljekarna Centar i ljekarna koja će raditi noćno dežurstvo.

10:07 Ministar zdravstva Vili Beroš na Twitteru je objavio kako se radovi na izradi posebnih tampona u KB-u Dubrava zbog specifičnosti ventilacijskog sustava privode kraju. 

10:05 Nacionalni park Brijuni zatvoren je za posjetitelje. Ostaju zatvoreni smještajni i ugostiteljski objekti te su obustavljeni organizirani izleti na Veliki Brijun, kao i bilo kakav ulaz individualnih posjetitelja. Golf-teren je također zatvoren.

9:55 Istarska policija uputila je građanima ozbiljno upozorenje o novim prevarantima koji su se pojavili. Više informacija čitajte OVDJE.

9:47 Danas u jutarnjim satima potvrđen je prvi slučaj osobe zaražene virusom COVID-19 u Međimurskoj županiji.

9:26  U jučerašnjem potresu 27 građana je ozlijeđeno, od čega 18 teže. 12 je hospitalizirano. Do jutros je bilo 37 potresa. Trenutačno je više od 250 oštećenih objekata

9:15 Ured za upravljanje u hitnim situacijama, kao i sve službe i volonteri Civilne zaštite radili su cijelu noć, zaprimljeno je oko 5000 prijava za brzu procjenu šteta, a u nedjelju ih obrađeno više od 500 brzih procjena na terenu.

9:13 Nacionalni stožer objavio je kako je u Hrvatskoj ukupno 306 zaraženih. Više čitajte ovdje

9:04 U zagrebačkom studentskom domu Cvjetno naselje prenoćilo je oko 60 osoba pogođenih potresom, doznaje se od sanacijskog upravitelja SC-a Mirka Bošnjaka.

9.00 Zdravstveno stanje djevojčice koja je jučer stradala u potresu i dalje je kritično. Više pročitajte ovdje.

8:55 Ministar Beroš objavio je na Twitteru kako je gotovo podizanje rezervoara 10.000 litara medicinskog kisika za respiratore u KB-u Dubrava.

"Možda nismo brzi kao Kinezi, ali nismo ni sporiji", dodao je.

8:30 Na zagrebačke ulice u ponedjeljak ujutro opet je izašla vojska kako bi pomogla u raščišćavanju.

8:13 Seizmolog Krešimir Kuk rekao je u ponedjeljak da je u Zagrebu tijekom noći bilo nekoliko manjih potresa.

"Treslo se, možemo reći očekivano. Radi se o slabijim potresima, jedan je bio umjerene jačine, u tri sata, i njega su osjetili pojedinci na gradskom području i malo veći broj ljudi u epicentralnom području Kašine i Markuševca", rekao je Kuk za Hrvatski radio. Više pročitajte ovdje

08:10 Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas će proglasiti elementarnu nepogodu za Grad Zagreb, kako bi se mogao formirati fond i početi sanirati šteta od potresa. Oni koji su u potresima ostali bez sigurnog krova nad glavom, proveli su noć u studentskom domu Cvjetno naselje. Gradonačelnik kaže da bi ih ondje za dva do tri dana moglo biti 300 do 400, a boravit će tamo sve dok se ne urede njihovi domovi.

08:05 Ministar zdravstva Vili Beroš na svom Twitter profilu je sinoć podijelio fotografije nedonoščadi koja je jučer iz jedinice intenzivnog liječenja Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj sigurno zbrinuta u KB Dubrava

08:00 Od danas su na snazi nove mjere koje je uveo Stožer civilne zaštite kako bi se spriječilo širenje koronavirusa. Zatvorit će se tržnice, a više neće biti moguće putovati izvan mjesta prebivališta. I dalje će raditi trgovine, ali od jučer skraćeno.

"Učinit ćemo sve i koristiti iskustva koja druge zemlje imaju kako bi se spriječilo širenje virusa", najavio je u nedjelju ministar Davor Božinović.

07:55 U Republici Hrvatskoj dosad su potvrđeno sveukupno 254 oboljele osobe.

07:50 Stožer civilne zaštite u 9 sati na konferenciji za medije iznijet će nove podatke. Konferenciju ćete moći pratiti uživo na portalu DNEVNIK.hr 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene